Ny rapport: Kraftig stigning i malware rettet mod Mac-platformen og virksomheder

29. april 2019 kl. 11:59
Ny rapport: Kraftig stigning i malware rettet mod Mac-platformen og virksomheder
Illustration: shmeljov/Bigstock.
Hyppigstr problem på Mac-platformen er en PUP-softvare (potentially unwanted program) kaldet PCVARK. De næste tre på listen hedder MacKeeper, MacBooster og MPlayerX, som tidligere toppede listen
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mac-platformen har været anset som væsentlig sikrere end Windows-platformen, når det gælder malware, men det er så småt ved at ændre sig. Nu rapporteres det, at forekomsten af Mac-virus er blevet kraftigt øget på kort tid, melder Apple Insider.

Ifølge den seneste kvartalsrapport ‘Cybercrime Tactics and Techniques’ fra sikkerhedsselskabet Malwarebytesøgedes antallet af malwareprogrammer på macOS-platformen med hele 60 procent bare de seneste tre måneder.

Stærk adware-vækst

Det er særlig adware, som er stærkt øget på Apples platform. Forekomsten af adware er ifølge Malwarebytes blevet øget med hele 200 procent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og det er primært Mac, som har stået for denne øgning.

Det hyppigst forekommende problemer på Mac-platformen er en PUP-softvare (potentially unwanted program) kaldet PCVARK. De næste tre på listen hedder MacKeeper, MacBooster og MPlayerX, som tidligere toppede listen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En malwarefamilie under navnet NewTab er desuden hoppet fra 60.-pladsen helt op til fjerdepladsen i den seneste kvartalsrapport, så denne er altså også kraftigt øget i sin udbredelse.

Trusler rettet mod virksomheder inddelt efter kategori.

Stærk øgning i trusler rettet mod virksomheder

Et andet hovedfund i Malwarebytes' seneste rapport er, at virksomheder stadigt oftere er målet for malware. I alt er antallet af trusler rettet mod virksomheder øget med hele 235 procent sammenlignet med samme periode i fjor, mens trusler rettet mod forbrugere er dalet med 24 procent.

Det er særlig virksomhedsrettet ransomware, som er på vej tilbage i fuld fart. Denne type angreb er gået op med hele 195 procent fra fjerde kvartal 2018 til det første kvartal i år, og sammenlignet med samme periode i fjor har øgningen været på solide 500 procent. Den forbrugerrettede ransomware har imidlertid haft en nedgang på 33 procent.

It-sikkerhedsmessen Infosecurity Denmark 2019 byder på mere end 110 seminarer og cases, 25 udvalgte keynotes og 80 udstillere. To dage med masser af faglig viden og netværk d. 1. og 2. maj i Øksnehallen i København.

Konferenceprogrammet dækker compliance, cybercrime, IoT, nye teknologier som AI og blockchain samt data og cloud og giver et unikt indblik i de nyeste it-sikkerhedsmæssige udfordringer på et højt fagligt niveau.

Du bliver også opdateret om både de nyeste tekniske landvindinger fra spydspidsforskere og får indblik i aktuelle trusselsbilleder fra nogle af verdens bedste rådgivere.

Læs mere og tilmeld dig

Læs mere om Version2 Data & Cloud Expo, der afholdes sammen med Infosecurity Denmark

På grund af den store nedgang i de forbrugerrettede trusler er forekomsten af malware alt i alt blevet reduceret ret kraftigt. Sammenlignet med det sidste kvartal i 2018 er den samlede reducering på 35 procent i årets første kvartal ifølge Malwarebytes.

Ellers konkluderer rapporten, at forbrugerrettet kryptomining - software, som skjult udnytter datakraft til at udvinde kryptovaluta - stort set er udryddet.

Du kan læse hele rapporten på denne side.

Artiklen er fra digi.no.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger