Ny rapport: Åbne API’er giver offentlige it-besparelser

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Der er penge at spare for offentlige it-systemer, hvis de i højere grad baserer sig på åbne API’er i opbygningen af it-systemer. Nu skal sagen undersøges nærmere.

IT- og Telestyrelsen vil på baggrund af ny rapport fra Gartner igangsætte et arbejde, der skal klargøre, hvordan kendskabet til og anvendelsen af åbne API’er bedst udbredes i offentlige it-systemer.

Gartner konkluderer nemlig i sin rapport, at offentlige it-systemer bedre kan tale sammen, hvis det offentlige systematisk begynder at anvende ”åbne API'er” - Application Programming Interface.

API’er beskriver, hvordan et it-systems ressourcer og tjenester kan anvendes af andre it-systemer – det vil sige tale sammen og udveksle data mv.

Det er ifølge Gartners rapport ikke ualmindeligt, at systemintegrationer udgør op imod 20 procent af de samlede projektomkostninger ved større systemimplementeringer. Åbne API’er – hvor grænsefladerne er kendte og tilgængelige – vil lette systemintegration og kan derved være med til at nedbringe disse omkostninger, hedder det i en meddelelse fra styrelsen.

Den nye rapport kommer samtidig med at en rapport fra Zangenberg og Company omhandlende åbne standarder påviser, at der er en betydelige milliongevinst at hente for det offentlige ved at gå over til anvendelse af åbne standarder frem for lukkede proprietære systemer.

Brug af åbne standarder sikrer ifølge IT- og Telestyrelsen, at forskellige it-systemer kan læse og udveksle de samme formater, mens åbne API’er vil gøre det lettere at koble forskellige systemer sammen.

Læs rapporten her:
[scribd id=59286442 key=key-192u5edk43yzw206vrfo]

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Kenneth Andersen

Ja, åbne standarter er naturligvis godt - ikke mindst økonomisk set. Altså vand er også vådt. Det burde ikke komme som en overraskelse.

Men: er jeg den eneste, der har lagt mærke til, at artiklen omhandler API'er? Et API er IKKE slutresultatet (altså det endelige program) - det er programmet, som det endelige program udvikles i, hvorved hele artiklens indhold falder til jorden med et brag. Er det virkelig meningen, at denne artikel skal omhandle API'er, eller har endnu en journalist vist sin komplette uduelighed som journalist???

  • 0
  • 6
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger
  • 2
  • 0
#6 Kenneth Andersen

Sorry - det var tidligt om morgenen. I min hast læste jeg "API" som "IDE". My mistake!

Når jeg nu lige læser artiklen igennem igen, og bytter nogle ord ud med "OpenSource", så giver det mere mening. Men det er vel heller ikke det emne, artiklen omhandler.

Grunden til at jeg læste noget andet ind i artiklen var, at det offentlige vel ikke udvikler systemer (som skal tale sammen) ? Det er vel programmørerne/virksomheder - f.eks. KMD? Jeg har ikke læst selve rpporten, men jeg forholder mig udelukkende til indholdet af artiklen. Artiklen burde vel være rigeligt, til at få en forståelse af rapporten.

Artiklen omhandler vel selve programmeringssproget. Hmmm, hvordan kan "åbne" programmeringssprog gøre fra eller til? Da mange offentlige systemer byger på Windows og diverse Microsoft-programmer, så taler disse systemer vel godt sammen, som det er nu? Det er kun, hvis det offentlige faktisk vil til at opføre sig økonomisk ansvarlig, så de går over til opensource, at der kan spares penge. Og i den sammenhæng vil det også være fornuftigt, at vælge formater, så systemerne kan tale sammen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere