Ny RAM-standard på vej: Dobbelt så hurtig

Udviklingen inden for pc-hardware er langtfra gået i stå.

Den næste RAM-standard, DDR5, vil være dobbelt så hurtig som sin nuværende forgænger DDR4. Det skriver engadget.com.

Læs også: Nye Linux-spil kræver masser af CPU, GPU og fiflen

Ifølge det amerikanske techmedie har den amerkanske organisation JEDEC, som står for DDR-standarden netop beskrevet, hvordan den nye RAM-type vil have en dobbelt så stor båndbredde som sin forgænger og en højere effektivitet. I praksis vil det ud over hurtigere læsehastigheder give et lavere energiforbrug.

Standarden vil blive implementeret endeligt i 2018, så det varer ganske givet nogen tid, før den nye RAM-type bliver tilgængelig for masserne.

Læs også: Risø-supercomputer med 16.048 kerner skal knække biologiens Big Data

Før standarden for alvor bliver udbredt, skal diverse enheder ombygges til at understøtte den, og den slags forandringer kan tage tid, skriver Engadget.

I mellemtiden er det ikke usandsynligt, at Intels egen lagerenhedssatsning, de nye Optane-enheder, kommer til at overtage markedet fra DDR. Flere pc-producenter herunder Lenovo, Intel og HP har allerede bebudet, at de vil udstyre deres PC’er med Optane-hukommelse i løbet af 2017.

Læs også: Intels lynhurtige 3D-storage er på vej til din bærbare

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jarnis Bertelsen

Er det mig, der er helt galt på den, eller er Optane flashhukommelse, der benyttes til en SSD, og ikke et RAM alternativ som beskrevet i denne artikel? Hvis det kan bruges som RAM kræver det vel stadig en helt ny computerarkitektur at smelte persistent lager sammen med arbejdshukommelse. Det er heller ikke det, der bloiver beskrevet i V2 artiklen om Optane.

Er der mon en IT-journalist, der lige skal have genopfrisket grundkomponenterne i en computer? ;)

 • 0
 • 0
Theis Blickfeldt

Nej det bruger man allerede idag. Man lagrer virtuel hukommelse på HDD/SSD når det overstiger mængden af RAM man har til rådighed i systemet, for at systemet ikke skal begrænses i antallet af åbne applikationer, eller størrelsen på applikationerne. Hvis HDD/SSD er hurtig nok, vil det i praksis bare være en extention af RAM-størrelsen.

 • 0
 • 0
Jarnis Bertelsen

Man lagrer virtuel hukommelse på HDD/SSD når det overstiger mængden af RAM man har til rådighed i systemet, for at systemet ikke skal begrænses i antallet af åbne applikationer, eller størrelsen på applikationerne. Hvis HDD/SSD er hurtig nok, vil det i praksis bare være en extention af RAM-størrelsen.


Med virtuel hukommelse skal det, der er swappet ud på HDD/SDD stadig swappes tilbage i RAM når det skal bruges (med mindre jeg tager meget fejl). Hvis du helt dropper RAM, og kører alt direkte på SSD, skal systemet unlade at swappe, hvilket efter min opfattelse er en ny arkitektur.

Det giver nogle oplagte og store fordele (man burde fx bare kunne tage strømmen fra computeren, og lade den starte præcis hvor den var kommet til når den fik strøm igen) men gør også at man skal gentænke en masse paradigmer, hvor det antages at arbejdskukommelsen ikke er persistent.

 • 0
 • 0
Jesper S. Møller

Optane tilbydes p.t. på to måder: Som som del af et system (som accellerator) foran konventionelle lagerenheder, eller bygget ind i en SSD. Derfor er begge artikler sådan set korrekte.

I forhold til både pris og ydeevne ligger 3D XPoint (Optane) NVRAM klemt inde imellem DRAM og Flash -- derfor forvirringen. Optane vil ikke kunne udkonkurrere DRAM, altså konventionel (volatile) RAM, men derimod burde den passe fint ind i DDR4 NVDIMM standarden (jeg forstår derfor heller ikke helt artiklens sidste sætning)

Optanes RAM'ens båndbredde ved læsning ligger på 2400 MB/s, hvilket er højere end de fleste SSD'er og langt lavere end DDR4 (12800 MB/s og op). Tilsvarende er latenstiden vistnok på Optane ~10µs, imod DDR4s på ~12,5ns. Altså er Optane er langt hurtigere end SSD'er målt på IOPS og latenstid, men stadig laaaangt fra DRAM.

Spørgsmålet er om der er "plads" til sådant et separat lag imellem SSD og DRAM, i alt andet end de dyreste maskiner. Det vil tiden vel vise.

 • 4
 • 0
Dave Pencroof

Her er lidt om Optane fra www som omtaler Intels nuværende og fremtidige planer med Optane, som til en start er i retning af separerede hybrid hdd, som er en hdd med f.eks 32 GB indbygget ssd, den ssd del vil Intel fra kaby lake lade Optane klare hurtigere og meget mere holdbart
http://www.storagereview.com/intel_releases_optane_memory

http://techreport.com/review/31644/intel-gives-hard-drives-a-boost-with-...
De er igang med Optane hukommelse/ssd'er som bliver 375 GB og mere, som når produktionen modnes og prisen bliver lavere vil indgå som fuldblods ssd-nvme i gamer pc'er

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere