Ny RAM-standard på vej: Dobbelt så hurtig

3. april 2017 kl. 09:356
Udviklingen inden for pc-hardware er langtfra gået i stå.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den næste RAM-standard, DDR5, vil være dobbelt så hurtig som sin nuværende forgænger DDR4. Det skriver engadget.com.

Ifølge det amerikanske techmedie har den amerkanske organisation JEDEC, som står for DDR-standarden netop beskrevet, hvordan den nye RAM-type vil have en dobbelt så stor båndbredde som sin forgænger og en højere effektivitet. I praksis vil det ud over hurtigere læsehastigheder give et lavere energiforbrug.

Standarden vil blive implementeret endeligt i 2018, så det varer ganske givet nogen tid, før den nye RAM-type bliver tilgængelig for masserne.

Før standarden for alvor bliver udbredt, skal diverse enheder ombygges til at understøtte den, og den slags forandringer kan tage tid, skriver Engadget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mellemtiden er det ikke usandsynligt, at Intels egen lagerenhedssatsning, de nye Optane-enheder, kommer til at overtage markedet fra DDR. Flere pc-producenter herunder Lenovo, Intel og HP har allerede bebudet, at de vil udstyre deres PC’er med Optane-hukommelse i løbet af 2017.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. april 2017 kl. 00:58

Her er lidt om Optane fra www som omtaler Intels nuværende og fremtidige planer med Optane, som til en start er i retning af separerede hybrid hdd, som er en hdd med f.eks 32 GB indbygget ssd, den ssd del vil Intel fra kaby lake lade Optane klare hurtigere og meget mere holdbarthttp://www.storagereview.com/intel_releases_optane_memory

http://techreport.com/review/31644/intel-gives-hard-drives-a-boost-with-optane-memoryDe er igang med Optane hukommelse/ssd'er som bliver 375 GB og mere, som når produktionen modnes og prisen bliver lavere vil indgå som fuldblods ssd-nvme i gamer pc'er

5
3. april 2017 kl. 13:19

Optane tilbydes p.t. på to måder: Som som del af et system (som accellerator) foran konventionelle lagerenheder, eller bygget ind i en SSD. Derfor er begge artikler sådan set korrekte.

I forhold til både pris og ydeevne ligger 3D XPoint (Optane) NVRAM klemt inde imellem DRAM og Flash -- derfor forvirringen. Optane vil ikke kunne udkonkurrere DRAM, altså konventionel (volatile) RAM, men derimod burde den passe fint ind i DDR4 NVDIMM standarden (jeg forstår derfor heller ikke helt artiklens sidste sætning)

Optanes RAM'ens båndbredde ved læsning ligger på 2400 MB/s, hvilket er højere end de fleste SSD'er og langt lavere end DDR4 (12800 MB/s og op). Tilsvarende er latenstiden vistnok på Optane ~10µs, imod DDR4s på ~12,5ns. Altså er Optane er langt hurtigere end SSD'er målt på IOPS og latenstid, men stadig laaaangt fra DRAM.

Spørgsmålet er om der er "plads" til sådant et separat lag imellem SSD og DRAM, i alt andet end de dyreste maskiner. Det vil tiden vel vise.

4
3. april 2017 kl. 12:32

Man lagrer virtuel hukommelse på HDD/SSD når det overstiger mængden af RAM man har til rådighed i systemet, for at systemet ikke skal begrænses i antallet af åbne applikationer, eller størrelsen på applikationerne. Hvis HDD/SSD er hurtig nok, vil det i praksis bare være en extention af RAM-størrelsen.

Med virtuel hukommelse skal det, der er swappet ud på HDD/SDD stadig swappes tilbage i RAM når det skal bruges (med mindre jeg tager meget fejl). Hvis du helt dropper RAM, og kører alt direkte på SSD, skal systemet unlade at swappe, hvilket efter min opfattelse er en ny arkitektur.

Det giver nogle oplagte og store fordele (man burde fx bare kunne tage strømmen fra computeren, og lade den starte præcis hvor den var kommet til når den fik strøm igen) men gør også at man skal gentænke en masse paradigmer, hvor det antages at arbejdskukommelsen ikke er persistent.

3
3. april 2017 kl. 11:32

Jeg sidder også og er lidt forvirret. I forrige v2 artikel, skulle Optane være en ny type harddisk. I den her artikel er det så pludselig en RAM-blok.

2
3. april 2017 kl. 10:43

Nej det bruger man allerede idag. Man lagrer virtuel hukommelse på HDD/SSD når det overstiger mængden af RAM man har til rådighed i systemet, for at systemet ikke skal begrænses i antallet af åbne applikationer, eller størrelsen på applikationerne. Hvis HDD/SSD er hurtig nok, vil det i praksis bare være en extention af RAM-størrelsen.

1
3. april 2017 kl. 10:15

Er det mig, der er helt galt på den, eller er Optane flashhukommelse, der benyttes til en SSD, og ikke et RAM alternativ som beskrevet i denne artikel? Hvis det kan bruges som RAM kræver det vel stadig en helt ny computerarkitektur at smelte persistent lager sammen med arbejdshukommelse. Det er heller ikke det, der bloiver beskrevet i V2 artiklen om Optane.

Er der mon en IT-journalist, der lige skal have genopfrisket grundkomponenterne i en computer? ;)