Ny radikal it-ordfører: NSA-afsløringerne var en øjenåbner

Efter tre udskiftninger på to år håber Radikale Venstres nye it-ordfører at blive på posten i et stykke tid. Lige nu skal 22-årige Jeppe Mikkelsen først og fremmest suge til sig og mødes med it-folk.

Det blev en varm modtagelse, Jeppe Mikkelsen fik i debatten under fredagens artikel på Version2 om hans udnævnelse. Men det har ikke afskrækket ham. Han glæder sig enormt til at komme i gang som it-ordfører, fortæller han.

Læs også: Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

»Jeg er rigtig glad for at være blevet it-ordfører. Det er et spændende område med alt fra patenter og rettigheder, overvågning, digitalisering af den offentlige sektor - og så er det big business med tusindvis af ansatte i Danmark, der skaber masser af vækst og omsætning. Så der er både helt principielle diskussioner og erhvervspolitik og mange spændende brudflader,« siger Jeppe Mikkelsen til Version2.

Han har i to år været retsordfører for Radikale Venstre, så han er foreløbigt bedst klædt på til it-diskussioner om overvågning og privacy, for det falder også ind under retsområdet.

»NSA-afsløringerne har været en øjenåbner. Teknologi giver fantastisk mange muligheder - men desværre altså også muligheden for, at efterretningstjenester kan overvåge os alle sammen,« siger Jeppe Mikkelsen.

Hans grundholdning er, at vi ikke må opgive princippet om retten til et privatliv, forklarer han.

»Jeg er meget skeptisk overfor for meget overvågning, for vi skal passe på at give køb på vores privatliv. Vi må nok anerkende, at der vil være en vis grad af overvågning, men så skal det være på ordentlige vilkår. Ud fra det, som har været lagt frem i pressen, synes jeg, at amerikanerne bør se nærmere på, hvordan de bruger de muligheder, de har, når de overvåger størstedelen af verdenssamfundet, gennem de store amerikanske it-firmaer,« siger Jeppe Mikkelsen.

Har du som privatperson eller folketingsmedlem tænkt over, om du kan kommunikere fortroligt for eksempel gennem Googles tjenester?

»Jeg har hele tiden været lidt opmærksom på det i et vist omfang. Men afsløringerne giver lige et nøk til. Man skal tænke sig nøje om, også som folketingsmedlem. Nu skifter det tyske parlament for eksempel alle deres telefoner ud til modeller med indbygget kryptering. Det er ret tankevækkende, at der bliver taget sådan et drastisk skridt i vores naboland,« siger Jeppe Mikkelsen.

Der er ikke noget lignende på vej i Folketinget, men it-sikkerheden bliver løbende vurderet af it-folkene på stedet, forklarer han.

Påklædning er helt irrelevant

Et andet stort emne lige nu er digitalisering, hvor borgere og virksomheder på en række områder er blevet tvunget til at bruge de digitale kanaler. Her føler Jeppe Mikkelsen sig ikke klar til en stor diskussion endnu.

»Det er et området, hvor jeg skal læse op og have inputs fra miljøet, for jeg er ikke nok inde i materien her endnu. Jeg er begejstret for it på mange punkter, men vi skal heller ikke være naive. Vi skal se på, hvordan digitaliseringen foregår, og vi skal lære af både succeser og fiaskoer,« siger den nyudnævnte ordfører.

En anden - og endnu mere ophedet - debat på Version2 er stadig i omløb i miljøet, kunne Jeppe Mikkelsen hurtigt mærke.

»Mange har spurgt, om jeg havde et par hvide tennissokker klar, når nu jeg blev it-ordfører. Men jeg har absolut ingen holdninger til it-folks påklædning - det er helt og aldeles irrelevant,« siger han.

Læs også blogindlæg: Jeppes Metodefrihed

Nu handler det om at få mødt en masse forskellige folk fra it-branchen - uanset valg af sokker - så den 22-årige ordfører kan få inputs fra mange forskellige sider.

»Jeg har en travl kalender, men jeg sætter plads af til at holde møder, opbygge netværk og få indsigt. Jeg glæder mig til at dykke ned i et nyt miljø, og de første mange møder er allerede lagt i kalenderen,« siger Jeppe Mikkelsen.

Han håber også at kunne blive på posten længere tid end sine forgængere. Jeppe Mikkelsen bliver den fjerde radikale it-ordfører siden valget for to år siden, og det er ikke godt nok, siger han.

»Vi har skiftet for meget rundt, det er en klar selverkendelse. Jeg håber, at jeg kan bidrage med mere kontinuitet, så jeg hæver gennemsnitstiden for en radikal it-ordfører,« siger Jeppe Mikkelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Max Tobiasen

Det er et område, hvor jeg skal læse op og have inputs fra miljøet, for jeg er ikke nok inde i materien her endnu.

Det er i min bog et utroligt godt tegn at en politiker erkender at han ikke har fået læst op på materialet og ikke vil danne sig en mening før han ved hvad han snakker om. Det er desværre også ganske sjældent.

Held og lykke til Jeppe.

 • 21
 • 0
#3 Allan S. Hansen

.. skulle starte med at gribe fat i det forhold at hele landets tvangsdigitalisering (og dermed reel fraskrivelse af privatliv) er kontrolleret af en privat gatekeeper, som oven i købet er på vej til at blive solgt til 100% udenlandske interesser:

Enig. Og derefter kunne man nærliggende kigge på den overvågning vi alle er udsat for via diverse lognings-bestemmelser.

I disse dage er det ikke de private der skal have mindre privatliv, men regeringer og politikere.

 • 7
 • 0
#4 Hans Schou

Jeppe Mikkelsen (RV) nævner en række emner som han allerede nu ved at han skal forholde sig til, bl.a. patenter.

En ting vi længe har savnet, er om softwarepatenter er gavnlige for samfundet. Hvis der er en gevinst for samfundet, så er man for, hvis der er et tab, er man imod. Det er svært at måle når man ikke har et dual-univers, hvor man parallelt kan afprøve begge ideer, så vi må se på hvad der reelt er foregået. Man kan tage et kig på The Patented Video Shop (den er på dansk), der beskriver en række patenter der allerede er udstedet, som rammer en video-shop på internettet.

 • Er disse patenter nyopdagelser eller er de bare plagiat af kendt adfærd?
 • Skal der gives 20 års monopol til disse patenter?

Hvilken størrelse virksomhed har gavn af patenter? Vi ser jævnligt Google, Microsoft, Motorola, Samsung, Apple, Nokia etc have søgsmål mod hinanden om patenter. Milliarder flyttes rundt, så det nærmest ligner et nul-sums-spil.

 • Er det gavnligt for danske virksomheder med softwarepatenter? Nævn 3 danske virksomheder der har haft gavn af softwarepatenter (alle danske virksomheder har kunnet udtage softwarepatenter i USA de sidste 20 år).

 • Nævn et godt softwarepatent. Et kendt patent der var meget omtalt var GIF-patentet. Var det virkelig et monopol værdigt? Forskellen på LZ og LZW, som er det striden egentlig drejede sig om, er brugen af stopkoder når tabellen når en vis størrelse. Eksperter siger at det ikker et et monopol værdigt. GIF-patentet er udløbet i alle de lande det gjalt, men er alligevel et godt eksempel til at belyse problemstillingen.

Jeppe Mikkelsens kommentarer er velkomne.

 • 8
 • 1
#5 Michael Eriksen

NSA-afsløringerne har været en øjenåbner. Teknologi giver fantastisk mange muligheder - men desværre altså også muligheden for, at efterretningstjenester kan overvåge os alle sammen

Tåbelig grønskolling der ikke har hørt efter i skolen. Det er jo ikke noget nyt at NSA aflytter til højre og venstre og laver industrispionage. Det blev almindeligt kendt i forbindelse med skandalen om NSAs spionage mod tyske VWs måske noget tvivlsomme forsøg på at kapre en topmedarbejder (Lopez) fra konkurrenten Opel, ejet af amerikanske GM. Den eneste kontakt mellem VW og Lopez var en krypteret satellitforbindelse. Den opsnappede NSA, dekrypterede og sendte til GM i Detroit.

Det var i 1993. Da gik Jeppe Mikkelsen vist med ble. http://www.independent.co.uk/news/business/crunch-time-for-volkswagen-in...

 • 3
 • 15
#6 Hans Schou

Alle de store partier i folketinget, inklusive De Radikale Venstre, var med til at beslutte Overvågningsloven, der siger at alle borgere i Danmark skal overvåges, også politikere og embedsmænd. Der er dog senere kommet (tvivlsomme) afgørelser om at kommunalpolitikere ikke skal overvåges, når de sørfer fra rådhuset.

Er det virkelig rimeligt at alle borgere, der ikke er dømt for noget, eller mistænkt for noget kriminelt, skal overvåges på den måde?

Vil Jeppe Mikkelsen stemme imod loven, hvis den igen skulle komme op som forslag (der var flere der fra start, gerne havde set at loven skulle have haft en udløbsdato, og så kunne den blive stemt for igen, hvis den havde vist sit værd. Men sådan blev det ikke. Den har ikke vist sit værd, og vi har den stadig)

 • 5
 • 2
#7 Hans Schou

Jeps, jeg er for. Hvis der er noget der haltet bagefter, så er det effektivisering af den offentlige sektor.

En ting der har præget offentlige ansatte, er der måde at behandle borgerne på. Så hvis man nu kunne selvbetjene sig til det offentlige, så ville den enkelte borger slippe for primitive ydmygelser fra offentligt ansatte (jeg har været der, som de fleste har gættet). Hvad var så bedre end at digitaliseret det hele, så vi alle blev behandlet ens efter loven?

Der sker desværre det, at politikerne vælger en rigtig dårlig løsning, der kaldes NemID. Var dette sket i det private erhverv, så betød det ingenting, for disse forretninger vil bare dø. Fra start var NemID en dårlig løsning, og den eneste grund til at der er så mange der bruger det i dag, er at de er tvunget til det. Politikerne siger at NemID er en succes. Det var Gulag også.

Jeppe Mikkelsen (RV), hvad vil du gøre for at digitalisering bliver en rigtig succes?

 • 3
 • 2
#8 Hans Schou

Siden 1948 eller før, har Danmark haft noget der minder om en lyttestation. Det har altid været et samarbejde med USA. For få år siden kom det frem at dette samarbejde havde navnet Echelon, og det gik på at fx Danmark overvågede kommunikation imellem Sverige og Tyskland, og hvis FE opdagede noget relevant, meddelte de det til Sverige, Tyskland, eller hvem der nu kunne have interessen.

Med NSA er man så "kommet til" at gå lidt længere, så man er kommet til at overvåge egne borgere. På spørgsmålet om NSA har overvåget Angela Merkels telefoner, har man åbent sagt at NSA ikke har overvåget Merkels private telefon.

Der har været en del sager i USA, hvor virksomheder er blevet pålagt at foretage overvågning, og at disse virksomheder ikke må fortælle nogen om det. Specielt har Yahoo gået i brechen for at måtte fortælle om hvad de er blevet pålagt, men det er hemmeligt. Hvis CSC har fået dette pålæg, må de heller ikke fortælle om det. CSC siger de overholder dansk lovgivning, men i den retskendelse de kunne have fået, ville der stå at de skulle sige sådan.

Jeppe Mikkelsen (RV), er det ikke på tide at vi grundigt overvejer hvor meget uskyldige danske borgere skal overvåges af PET (og FE ved et tilfælde)? Hvor meget samarbejde skal Danmark fortsat have med NSA & GCHQ?

Der er dog en ting der er helt sikkert. Hvis en politiker i hvilket som helst land, begynder at tale om at nedlægge den nationale efterretningstjeneste, så er hans dage som politiker talte. En lidt uhyggelig ting ved den slags tjenester og deres magt.

 • 3
 • 0
#9 Jeppe Mikkelsen

Til Christian Nobel: Jeg sørger for at få det læst. Det er blevet anbefalet fra anden side også.

Til Max Tobiasen: Tusind tak. Jeg vil forsøge at sætte mig godt ind i sagerne og påvirke, hvor jeg kan.

Til Allan S. Hansen: Noteret. Jeg har planer om at dykke ned i logningsbestemmelserne.

Til Michael Eriksen: Nej. Jeg smed den ret tidligt.

Til Hans Schou: Tusind tak for dine mange input! Jeg har gemt dem til videre brug, når jeg kommer mere ned i materien. Og jeg vil både kigge nærmere på overvågning, softwarepatenter og digitalisering af det offentlige. Jeg er kritisk over for overvågningsniveauet, vil jeg understrege, og logningsbekendtgørelsen er et godt sted at gribe fat. Men du skal vide, at real politisk er det en hård kamp. Der er mange fortalere, om end de nok ikke findes på disse foraer. Jeg er dog ikke en af dem.

 • 21
 • 0
#11 Tommy Bell

Nu synes jeg måske ikke en ny-tiltrådt ordfører skal klandres for noget som Partiet som helhed stod bag.

Hvis Jeppe er imod, men resten af partiet er for, så er det jo begrænset med muligheder Jeppe har for at ændre det.

Det er jo nu vilkårene for dansk politik. Den børnehave det nu virker som om det er.

Personligt mener jeg at der bruges mere tid på at sige hvad de andre ikke kan eller vil, frem for hvad man selv vil gøre for at det blive bedre.

 • 1
 • 0
#12 Thomas Graversen

Overvågnings samfundet, er simpelt hen gået for vidt. Vores tidligere PET chef Hans Jørgen Bonnichsen råber/skriger vagt i gevær. Det samme gør flere juridiske eksperter. Bonnichsen hævder, at alle de terror forsøg som PET har afværget, ville kunne være afværget, uden de ekstra beføjelser som PET har fået.

Det er skræmmende at følge med i hvor lidt debat der er i main stream medierne om overvågnings samfundet. DR har public service forpligtelser, men videregiver kun artikler fra Ritzau eller Reuters.

En undtagelse er Radio24syv. Her er noget kvalitets materiale som du kan gå i gang med.

http://arkiv.radio24syv.dk/channel/4466232/aflyttet http://arkiv.radio24syv.dk/video/8669855/morten-bodskov http://www.forfatterforedrag.dk/flx/foredragsholdere/hans-joergen-bonnic...

 • 0
 • 0
#13 Christian Schmidt Blogger

Tåbelig grønskolling der ikke har hørt efter i skolen. Det er jo ikke noget nyt at NSA aflytter til højre og venstre og laver industrispionage.

Nej, men Snowdens afsløringer dækker også over mere end det.

Det er ikke nyt, at NSA ønsker at aflytte alt, der bevæger sig, men i sagens natur er det svært at få bekræftet, hvad de konkret går og roder med. Ditto er der ikke mange, der ved, hvad der konkret foregår ved de hemmelige domstole, og hvordan efterretningstjenester og regeringer fortolker love om privatlivets fred.

Der har været masser af spekulationer om dette, men det har været svært at få disse bekræftet. Snowdens afsløringer har afdækket en del af denne virksomhed. Om afsløringerne er specielt overraskende, må være op til den enkelte at vurdere. Personligt er jeg blevet mest overrasket over, hvor omfattende denne overvågning er. Én ting er, at det er teknisk muligt at aflytte alt og alle; noget andet er at man rent faktisk gør det og involverer så mange mennesker, uden at det er sluppet ud noget før.

 • 2
 • 0
#15 Allan S. Hansen

Det er skræmmende at følge med i hvor lidt debat der er i main stream medierne om overvågnings samfundet.

Det er den gængse "det rammer jo ikke os" og "vi har ikke noget at skjule" problemstilling.

Folk er ligeglade fordi for dem er disse ting ikke noget de bemærker på kort sigt, men først når det hele er gået galt.

Og fordi SMS koder i Vild Med Dans er meget vigtigere, så er det derfor (mainstream) medierne heller vil beskæftige sig med det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere