Næste skridt i arbejdet mod en ny Privacy Shield-aftale bliver taget i næste uge, hvor Joe Biden, præsident i USA, vil underskrive det dekret, som skal danne grundlag for den nye transatlantiske data-aftale.
Det fortæller en anonym embedsmand i det Det Hvide Hus til mediet Politico.
Aftalen har været undervejs siden 2020, efter den tidligere aftale blev ugyldiggjort i forbindelse med Schrems II-dommen. I foråret erklærede den amerikanske præsident sammen med Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, at man var kommet i mål med en politisk aftale, og man regnede med, at det nye overførselsgrundlag ville være klar inden året er omme.
Men nu ser det ud til, at europæiske virksomheder, der siden Schrems II især har haft udfordringer med at bruge amerikanske cloud-tjenester lovligt, må vente til marts 2023, før de kan bruge den nye aftale til at sende personoplysninger til USA:
Efter USA sandsynligvis offentliggør dekretet i næste uge, starter det en arbejdsproces i EU-Kommissionen, som blandt andet skal færdiggøre den juridiske tekst. Det kan Ifølge Politico tage op til seks måneder.
Mediet uddyber, at dekretet, ifølge fire anonyme kilder, vil uddybe, hvornår amerikanske efterretningstjenester kan behandle EU-borgeres persondata. I en pressemeddelelse, Det Hvide Hus offentliggjorde i foråret, skriver man nemlig, at den nye aftale skal sikre, at efterretningstjenesternes dataindsamling kun foregår, når det er nødvendigt for at fremme USA’s nationale sikkerhed, uddyber man.
Selvom vi rykker tættere på en ny aftale, indrømmede Alisa Vekeman, policy officer i EU-Kommissionen, som har været med til at forhandle den nye aftale, i foråret, at den nye aftale ikke med sikkerhed kan modstå en udfordring fra privacy-aktivisten Max Schrems ved EU-Domstolen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.