Ny politiaftale: Mere overvågning og patruljering på sociale medier
Danskerne skal kunne færdes i tryghed på nettet.
Det er et af standpunkterne i den nye politiaftale, som Justitsministeriet offentliggjorde i går, og derfor vil man lave en ny speciel patruljeenhed i politiet, som skal holde øje med, hvad der foregår på de sociale medier.
»Jeg er ikke i tvivl om, at aftalen i dag kommer til at være bærende for et fremtidigt trygt og nært Danmark,« siger justitsminister, Nick Hækkerup i pressemeddelelsen på Justitsministeriets hjemmeside.
I åbne grupper vil en digital betjent fungere som »en modererende og retningsgivende faktor« for at forebygge krænkelser og hadefulde ytringer. Betjenten skal også kunne gribe ind overfor lovovertrædelser.
Patruljen kan få adgang til lukkede grupper - med de nødvendige kendelser - for at sætte ind mod for eksempel børneporno, narkotikasalg, salg af våben og tyvekoster, og hadefulde ytringer. Samtidig vil politiet styrke ytringsfriheden:
»Aftaleparterne er enige om at skærpe straffen for trusler, herunder digitale trusler, der har til formål at forhindre forurettede i at gøre brug af sin ytringsfrihed og deltage i den demokratiske debat,« skriver man i aftaleteksten.
Derudover vil man også øge overvågningen udenfor internettet med 300 ekstra »tryghedskameraer« for blandt andet at bekæmpe organiseret kriminalitet.
Ny national efterforskningsenhed
Aftaleparterne er blevet enige om samle flere eksisterende enheder til en ny national efterforskningsenhed, som skal bestå af:
- Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet
- Særlig Efterforskning Vest og Særlig Efterforskning Øst
- Grænsecenter Øresund
- Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet
- Store dele af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC)
- Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3)
- Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center (NKC)
Den skal operere fra Aarhus og København og skal blandt andet hjælpe politikredsene med at efterforske it-relateret kriminalitet. Der er for mange sager med økonomisk kriminalitet, og de stigende sagsbunker skyldes i høj grad mange tilfælde af it-relateret økonomisk kriminalitet.
Størstedelen af sagerne er enkelte forsøg på bedrageri eller forsøg på at stjæle et mindre beløb, så derfor skal politiet og anklagemyndigheden have større mulighed for at vurdere, om det giver mening at efterforske den slags sager.
