Ny plan for mobil NemID kommer til januar – og så skal det gå stærkt

12. december 2012 kl. 10:446
Ny plan for mobil NemID kommer til januar – og så skal det gå stærkt
Illustration: Privatfoto.
Selvom NemID til mobile platforme er forsinket, er planerne ikke aflyst. Det tager bare tid at få en løsning på plads, siger Digitaliseringsstyrelsen, der kommer med en handlingsplan i januar.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Var alt gået som planlagt, skulle danskerne kunne gå på juleferie med en mobiltilpasset udgave af NemID, der ville give fuld adgang til for eksempel selvbetjening hos Skat via en smartphone eller tablet.

Men sådan gik det ikke, for undervejs opdagede Digitaliseringsstyrelsen, at det var betydeligt dyrere end forventet at få en ny NemID-løsning uden brug af Java, hvis sikkerheden skulle være på samme niveau.

Det fortalte styrelsen i april 2012, og siden har man så arbejdet på en ny rapport, som skal vurdere potentialet i en mobil NemID, fortæller udviklingschef Tom Bøgeskov fra Digitaliseringsstyrelsen.

»Vi er ikke i tvivl om, at vi skal ud ad et mobilt spor, og vi forventer at have en samlet handlingsplan klar til januar. Så kan vi rykke derfra, og så kan vi rykke hurtigt,« siger han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor hurtigt det kan gå, afhænger især af, om opgaven bliver så stor, at den skal i udbud, der i sig selv tager mange måneder. Derfor arbejder styrelsen nu på at få en løsning på plads, der er mindre krævende, og som kan sættes i gang uden udbud.

Ud over en ny NemID-løsning fra centralt hold skal der også justeres på de tjenester, hvor borgerne kan bruge NemID.

»Vi er i gang med en afklaring af, hvad scopet skal være for projektet. Der er 650-700 forskellige løsninger på Borger.dk, som bruger NemLogin, og hvor skal snittet være? Skal det kun være de mest brugte, vi tager med? De spørgsmål arbejder vi nu med sammen med de øvrige interessenter,« fortæller Tom Bøgeskov.

Vurderingen af potentialet for en mobil NemID afslørede - ikke overraskende - at antallet af danskere med en tablet i hænderne stiger markant. Men det er ikke automatisk ensbetydende med, at det er deres eneste computer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Omkring 40 procent af borgerne har en smartphone i dag, og omkring 20 procent har en tablet. Men vi kan ikke se, at pc’en glider ud. De fleste har stadig adgang til en pc, for en tablet erstatter den ikke. Det gør det svært at lave en traditionel business case,« siger udviklingschefen.

Omvendt er der bestemte grupper, hvor en ’gammeldags’ pc ikke er førstevalget.

»Vi har et unge-segment og et ældre-segment, som gerne vil bruge tablets frem for pc’er. Så hvis vi ikke får mobil NemID, vil der være grupper, som vi i længden ikke vil favne. Og vi vil gerne fortsat kunne stille digitale løsninger for disse grupper også, så alle kan bruge dem,« siger han.

Ud over at tidsplanen foreløbigt er ukendt, kan han heller ikke fortælle om finansieringen, der altså blev en hel del mere omfattende end oprindeligt beregnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Digitaliseringsstyrelsen havde i første omgang sat 6,6 millioner kroner af til at få NemID gjort mobilklar, men den pose penge viste sig ikke at række langt nok. Rapporterne fra foråret 2012 om de mulige tekniske løsninger, og prisen for dem pegede således på udgifter, der dengang lød på over 30 millioner kroner, men som siden er kommet ned i et lavere niveau.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. december 2012 kl. 23:12

NEM-ID har haft problemer med manglende platformsunderstøttelse (p.g.a. Java Applet) i årevis.

Q: Hvor langt er man så nået på nuværende tidspunkt?

A: Et løfte om en fremtidig handlingsplan.

Det er STORT!

6
12. december 2012 kl. 23:44

Omkring 40 procent af borgerne har en smartphone i dag, og omkring 20 procent har en tablet. Men vi kan ikke se, at pc’en glider ud. De fleste har stadig adgang til en pc, for en tablet erstatter den ikke

(Undkyld mit udtryk) det tror sgu' da' fa'en; lortet virker stort set ikke på andet end en Windows pc med x86 Java!

"... og så skal det gå stærkt" Pfffttt, jeg forventer absolut ikke at deadlinen holder, når det kommer til DanId. Og hvilken indflydelse skulle Digitaliseringsstyrlsen have på et privat firma med monopol på single-sign-on? intet!.

Hvis DanId (/Nets/bankerne) kan levere en platformsuafhængig signatur og logon, til tiden denne gang, som ikke kræver en eller anden 3.parts-installation, så skylder jeg en stor undskyldning til DanId...

2
12. december 2012 kl. 11:57

Muligvis hænger jeg mig i detaljer og læser sætninger forkert, men jeg synes ordet "mobil" går igen lidt for mange gange her.

Hvorfor er fokus ikke på en "plugin-fri" løsning. Platformen kan da ikke være afgørende her. I fremtiden bliver det kun mere mudret at skelne mobil/tablet fra alle mulige andre typer platforme, der ikke har java installeret.

1
12. december 2012 kl. 11:36

Lagt om længe er der kommet mulighed for private nøgle håndtering. Men den valgte løsningen (en USBdims) virker ikke med sammen med strategien om langt om længe at ville understøtte mobiler og tablets.

Det virker ikke som om at højerehånd ved hvad venstrehånd laver...

3
12. december 2012 kl. 12:57

(undskyld, kan ikke lade være ;-)

USB-dimser af enhver art fungerer altså fint på Android-tavler og -dimser, eventuelt skal man anskaffe en adapter med han-mikro-USB og hun-USB sokkel i den anden ende.