Ny plan for mobil NemID kommer til januar – og så skal det gå stærkt
Var alt gået som planlagt, skulle danskerne kunne gå på juleferie med en mobiltilpasset udgave af NemID, der ville give fuld adgang til for eksempel selvbetjening hos Skat via en smartphone eller tablet.
Men sådan gik det ikke, for undervejs opdagede Digitaliseringsstyrelsen, at det var betydeligt dyrere end forventet at få en ny NemID-løsning uden brug af Java, hvis sikkerheden skulle være på samme niveau.
Det fortalte styrelsen i april 2012, og siden har man så arbejdet på en ny rapport, som skal vurdere potentialet i en mobil NemID, fortæller udviklingschef Tom Bøgeskov fra Digitaliseringsstyrelsen.
»Vi er ikke i tvivl om, at vi skal ud ad et mobilt spor, og vi forventer at have en samlet handlingsplan klar til januar. Så kan vi rykke derfra, og så kan vi rykke hurtigt,« siger han til Version2.
Hvor hurtigt det kan gå, afhænger især af, om opgaven bliver så stor, at den skal i udbud, der i sig selv tager mange måneder. Derfor arbejder styrelsen nu på at få en løsning på plads, der er mindre krævende, og som kan sættes i gang uden udbud.
Ud over en ny NemID-løsning fra centralt hold skal der også justeres på de tjenester, hvor borgerne kan bruge NemID.
»Vi er i gang med en afklaring af, hvad scopet skal være for projektet. Der er 650-700 forskellige løsninger på Borger.dk, som bruger NemLogin, og hvor skal snittet være? Skal det kun være de mest brugte, vi tager med? De spørgsmål arbejder vi nu med sammen med de øvrige interessenter,« fortæller Tom Bøgeskov.
Vurderingen af potentialet for en mobil NemID afslørede - ikke overraskende - at antallet af danskere med en tablet i hænderne stiger markant. Men det er ikke automatisk ensbetydende med, at det er deres eneste computer.
»Omkring 40 procent af borgerne har en smartphone i dag, og omkring 20 procent har en tablet. Men vi kan ikke se, at pc’en glider ud. De fleste har stadig adgang til en pc, for en tablet erstatter den ikke. Det gør det svært at lave en traditionel business case,« siger udviklingschefen.
Omvendt er der bestemte grupper, hvor en ’gammeldags’ pc ikke er førstevalget.
»Vi har et unge-segment og et ældre-segment, som gerne vil bruge tablets frem for pc’er. Så hvis vi ikke får mobil NemID, vil der være grupper, som vi i længden ikke vil favne. Og vi vil gerne fortsat kunne stille digitale løsninger for disse grupper også, så alle kan bruge dem,« siger han.
Ud over at tidsplanen foreløbigt er ukendt, kan han heller ikke fortælle om finansieringen, der altså blev en hel del mere omfattende end oprindeligt beregnet.
Digitaliseringsstyrelsen havde i første omgang sat 6,6 millioner kroner af til at få NemID gjort mobilklar, men den pose penge viste sig ikke at række langt nok. Rapporterne fra foråret 2012 om de mulige tekniske løsninger, og prisen for dem pegede således på udgifter, der dengang lød på over 30 millioner kroner, men som siden er kommet ned i et lavere niveau.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.