Ny PET-åbenhed på vej: Kommer 'sniffer-programmer' endelig frem i lyset?

24. februar 2012 kl. 10:44
Ny betænkning om PET er klar fredag efter 14 års arbejde. Det giver håb om mere åbenhed omkring PET's brug af aflytningssoftware, siger politikere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politikere fra begge fløje håber nu på mere åbenhed hos Politiets Efterretningstjeneste, PET - blandt andet om brugen af aflytningssoftware mod mistænkte danskere de seneste 10 år.

Fredag eftermiddag offentliggør det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg en ny betænkning om efterretningstjenesterne i Danmark efter næsten 14 års arbejde.

Dermed går efterretningstjenesterne i Danmark sandsynligvis en ny tid i møde, hvor mere kontrol og øget åbenhed over for danskerne bliver hverdagskost.

»Jeg håber, at betænkningen giver nogle redskaber til, at vi får mere åbenhed og kontrol med efterretningstjenesten. Det gælder blandt andet også i forhold til de registreringer, efterretningstjenesten foretager af borgerne,« siger Radikale Venstres retsordfører, Jeppe Mikkelsen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PET har de seneste 10 år fået langt flere beføjelser og midler til at gennemføre blandt andet omfattende overvågning af danskerne.

Version2 har i en række artikler afdækket, hvordan PET siden 2002 med loven i hånden har kunnet installere såkaldte 'sniffer-programmer' på mistænktes pc'er i sager, der kan give mere end seks års fængsel.

Dermed har PET i praksis kunnet aflæse tastetryk, når en mistænkt har skrevet e-mails eller Word-dokumenter på sin pc.

Det er sket i »mange tilfælde« siden 2002, har PET oplyst. Blandt andet i terrorsager som Glasvej-sagen og Vollsmose-sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hverken PET eller justitsminister Morten Bødskov (S) har villet sætte et præcist tal på, hvor mange gange programmerne har været anvendt og medført sigtelser.

Det har udløst kraftig kritik fra blandt andet it-brancheforeningen DIT og politikere på begge sider af folketingssalen.

For det er kun rimeligt, at danskerne kan få at vide, om der er sammenhæng mellem målet og midlet, har kritikken lydt.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, håber nu, at den nye betænkning lægger op til mere åbenhed om blandt andet efterretningstjenestens brug af sniffer-programmer.

»Vi kan jo se, at der har været klappet helt i omkring brugen af sniffer-programmerne og andre ting, så vi håber på nogle nye anbefalinger om mere åbenhed, som man også ser internationalt. Og så forventer vi, at justitsministeren nu melder ud, hvad ministeren vil med det her. Ministeren må stå ved det, der står i regeringsgrundlaget om mere åbenhed,« siger Karsten Lauritzen til Version2.

Wendler Pedersen-udvalget har arbejdet med sagen siden april 1998. Karsten Lauritzen vurderer, at betænkningen lægger op til store forandringer af PET's arbejde.

»Når man har arbejdet med noget i 14 år, så må det være meget grundigt. Så vi har store forhåbninger, men nu vil vi lige se det først,« siger Karsten Lauritzen til Version2.

Betænkningen offentliggøres fredag eftermiddag og skal derefter i høring frem til juni.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger