Ny patentfri video-codec slår industri-standarden

13. april 2018 kl. 11:5114
Ny patentfri video-codec slår industri-standarden
Illustration: Bigstock.
Den nye patentfri videostandard AV1 yder bedre end den dominerende H.264-encoder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den nyligt udsendte AV1-videocodec kan ifølge Facebook give bedre ydelse end industristandarden x264 - vel at mærke i et produktionssystem.

Codec er en sammentræking af encoder-decoder, og det er det program, der ved at implementere en bestemt standard, trykker luften ud af videostrømmen.

x264 er en open source-implementering af industri-standarden H.264, der dog er på vej ud til fordel for efterfølgeren H.265, også kendt som HEVC.

»Vi testede den nye codec under betingelser, der matcher de mest almindelige brugsscenarier i forhold til video på Facebook,« skriver firmaets udvikler Yu Li i et blogindlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores test undersøgte AV1's ydeevne over for praktisk anvendelige open source video-encodere, der kan implementeres i et produktionssystem, i stedet for bare at teste effektivitet i forhold til standard reference-encodere. (dvs. H.264). Ved at strukturere testen på denne måde kunne vi vise, hvordan codec'en vil yde i et ægte produktionsmiljø, sammenlignet med de nuværende meget brugte alternativer, såsom x264 og libvpx-vp9.«

AV1 klarer sig 50 procent bedre end Googles patentfri codec VP9, der også indgår som grundlag for udviklingen af AV1, men hvad der er mere bemærkelsesværdigt, er at codec'en slår x264 med 46 og 34 procent, på henholdsvis standardprofil og højkvalitetsprofil.

»Vores test blev primært udført med Standard Definition (SD) og High Definition (HD) videofiler, fordi de for øjeblikket er de mest populære videoformater på Facebook. Men fordi AV1's ydeevne steg i takt med videoopløsningen, er vores konklusion, at den nye codecs andsynligvis vil give endnu højere effektivitetsgevinster med UHD / 4K og 8K indhold.«

AV1 bygger oven på de tidligere patentfrie codecs VP9, Daala og Thor, med spillere som Google, Mozilla og Cisco i ryggen.

Facebook har tilsyneladende ikke testet AV1 op imod H.265-encodere.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
13. august 2018 kl. 09:59

Artiklen nævner desværre ikke den måske vigtigste årsag til, at AV1 vil udkonkurrere de eksisterende videoformater. H.265 dør pga. dets patent-mudderpøl, som blev afsløret i slutningen af 2017, og som fik selveste grundlæggeren af MPEG-konsortiet til at afskrive H.265: https://news.slashdot.org/story/18/01/30/0419222/mpeg-founder-says-the-mpeg-business-model-is-broken

At H.265 har et forspring ift. AV1 er der ingen tvivl om, men ingen kommercielle leverandører er interesserede i at betale længere til et kompressionsmæssigt ringere format, som tilmed har en uigennemskuelig licensmodel (pga. et sandt kludetæppe af rettighedshavere, som ikke alle har villet sige klart, hvad deres krav er).

13
16. april 2018 kl. 18:03

"Min gamle Lenovo T520 blev fx varm, og batterilevetiden faldt til noget der ligner det halve, da YouTube gik fra H.264 til VP8/9 for måske 3 år siden. " gamle, .. 3 år siden - :-)

Det er jo også som jeg skriver middelalder når vi taler CPU udvikling. Ifølge Moores Lov, mindst en faktor 4. Især de nyere CPU/GPU er også særdeles strømbesparende, i forhold til generationen for bare et år siden. Så der er en særdeles god ide at tænke på softwareløsninger i dag.
At dit gamle hardware, ikke fungere så godt med nye codex og løsninger er jo din sag. Og som jeg skrev, i dag giver en software løsning god mening, selvom det ikke gjorde det for bare 2-3 år siden.

Software og codex udvikler ser jo fremad. Ikke tilbage. Og i dag, vil du vel stadig gerne, imod at bruge mere strøm, vel gerne leve med at du kan se film og video i codex der ikke fandtes da du købte din PC.

12
16. april 2018 kl. 14:55

Da de fleste også telefoner, nemt skulle have nok CPU kraft til også at afspille Video med et software code nu om dage. Så er valg af hardware understøttet codex ikke så vigtigt, som det har været.

Hardwareunderstøttelse betyder rigtig meget for strømforbruget ved afspilning.

Min gamle Lenovo T520 blev fx varm, og batterilevetiden faldt til noget der ligner det halve, da YouTube gik fra H.264 til VP8/9 for måske 3 år siden. Heldigvis kunne jeg så installere et plugin, der tvang Chrome til at afspille H.264-versionen af videoer, selvom YouTube officielt blokerede for muligheden.

Så jo, hardwareunderstøttelse er et absolut krav, når det kommer til afspilning på mobile enheder.

11
16. april 2018 kl. 12:35

Det gør jeg da gerne kort og hurtigt for dig Johnny Olesen.</p>
<p>Jeg gider ikke at diskutere mobildata vs fastnet. OG slet ikke i tråd hvor det ikke er temaet.

Hvem skrev noget om mobildata og fastnet?

Hans Nielsen jeg bed dig forklare din påstand nærmere, og så kom jeg med et helt konkrete eksempler på dataforbrug af forskellige tjenester for at sætte din påstand i relief.

Som jeg skrev: "Det må du lige forklare lidt nærmere. For de fleste husstande er 30 Mbit/s mere end rigeligt per person og i øvrigt også for hele husstanden, hvis routeren vel at mærke formår at sende data videre uden for mange unoder."

Når jeg læser en påstand, som jeg mener er direkte grebet ud af luften, og jeg bliver jeg altid nysgerrig for at vide, hvad der får folk til at komme med den slags påstande. Det er rent og skær nysgerrighed...

10
16. april 2018 kl. 12:33

Jeg er sikker på, at artiklens forfatter måske har en Ph.d. i computervidenskab eller kommunikationsteknologi, men for os andre dødelige ville det nok være relevant at starte artiklen med en forklaring:

Ahr come-on.

Fra "Om Version2":

Version2 er Danmarks it-medie, målrettet brugere, der arbejder med og/eller interesserer sig for it- og digitale problematikker og løsninger.</p>
<p>Med et teknologisk afsæt favner Version2 både de it-praktiske, -projektmæssige og -forretningsmæssige problemstillinger sat i en samfundsmæssig sammenhæng.</p>
<p>Version2 udgiver uafhængig information af høj faglig kvalitet.

Du forventer vel heller ikke at hver gang er bilblad skriver en artikel, hvor der f.eks. nævnes indsprøjtningsdyser, at der skal være en beskrivelse af hvordan en indsprøjtningsdyse fungerer?

9
16. april 2018 kl. 12:19

"Det må du lige forklare lidt nærmere." Det gør jeg da gerne kort og hurtigt for dig Johnny Olesen.

Jeg gider ikke at diskutere mobildata vs fastnet. OG slet ikke i tråd hvor det ikke er temaet.

8
16. april 2018 kl. 11:49

Jeg er sikker på, at artiklens forfatter måske har en Ph.d. i computervidenskab eller kommunikationsteknologi, men for os andre dødelige ville det nok være relevant at starte artiklen med en forklaring:https://en.wikipedia.org/wiki/CodecOg selv med denne basale forståelse er det ikke i artiklen klart hvad "AV1-videocodec" indebærer eller giver mulighed for.

H.C. Andersen har skrevet Kejserens nye Klæder som en varig påmindelse til alle. Bare flere journalister ville forstå eventyrets morale.

7
16. april 2018 kl. 11:35

"Så tyder det på at det alligevel ikke bliver 8K der gør at vi får et behov for Gigabit Internetforbindelser...."</p>
<p>Hvis der er nok mennesker i din husstand :-)</p>
<p>Allerede nu synes 30 Mb per person ud til at være for lidt. Mens det dobbelt nok er passende. Synes da selv at det er stærkt irriterende, at man skal leve med "fejl" lige så snart der vise hav, vand vandfald, eller andet hvor man ikke har ulejliget sig med nok båndbredde.

Det må du lige forklare lidt nærmere. For de fleste husstande er 30 Mbit/s mere end rigeligt per person og i øvrigt også for hele husstanden, hvis routeren vel at mærke formår at sende data videre uden for mange unoder.

F.eks. forbruger YouTube i Full-HD format omkring 2,5 Mbit/s (VP9), DR livestreamer med 2,9 Mbit/s og Dplay/Netflix streamer med omkring 5 Mbit/s. Online spil forbruger et par Mbit/s mens online radioer forbruger 192 kbit/s.

Far kan altså streame Dplay i stuen, mor kan streame DR i køkkenet, datteren kan streame YouTube på værelset mens sønnike sidder på værelset og gamer CS:GO, ser YouTube på TV'et og hører DR P3 via netradio på samme tid. Det giver et samlet dataforbrug på under gennemsnitlig dataforbrug på ~15 Mbit/s.

Hvis routeren/Wi-Fi adgangspunktet kan følge med, så er det intet problem.

Med AV1 vil tjenester som YouTube kunne levere video i Full-HD med omkring 1,5 Mbit/s og 4K Ultra-HD med 5-6 Mbit/s. Derfor er AV1 så spændende.

6
13. april 2018 kl. 19:30

En Ryzen CPU med 12-32 tråde/kerne skulle være langt bedre end hardware til encoding (komprimeringen). Altså det at tage den rå fil/strøm og lave den til en afspilnings film. Ud over hastigheden, så skulle kvaliteten også være særdeles meget bedre når det er lavet i CPU/Software.
Da de fleste også telefoner, nemt skulle have nok CPU kraft til også at afspille Video med et software code nu om dage. Så er valg af hardware understøttet codex ikke så vigtigt, som det har været. Så derfor kan det at vælge et software codex, som ikke kræver for meget tid til at lave en video, eller til livestreaming godt give mening nu om dage. meget mere end det gjorde bare for få år siden, hvor f.eks. en raspberry Pi ikke brød sig, om ikke hardware understøttet codex.

https://www.youtube.com/watch?v=jludqTnPpnU

5
13. april 2018 kl. 14:19

Det store spørgsmål er vel hvordan de vil overbevise resten af verden om formatets fortræffeligheder, og få udbredt hardwareaccelerering til alle enheder. De to ting hænger nemlig uløseligt sammen: H.264 er oftest godt nok som format, og med meget udbredt hardwareunderstøttelse langt mindre ressourcekrævende i praksis. Forhåbentligt vil det samme ske for de andre formater, men det er ikke tilfældet endnu…

4
13. april 2018 kl. 13:52

så eftersom AV1 kun slår h.264 med 34-46% og h.265 slår h.264 med ca 50% så er der nok en årsag til at de ikke tester den mod den standard...

x265 (encoding som er det der her er testet) er 10-20 gange langsommere end x264 og jo bedre CPU man har til jobbet jo være bliver det. Så ja, det giver god mening ikke at teste mod 265. Desuden er både 264 og 265 henholdsvis ekstremt godt optimeret og godt optimeret. AV1 er ikke optimeret overhovedet. Forskellen vil højt sandsynligt kun blive større som tiden går.

https://blogs.gnome.org/rbultje/2015/09/28/vp9-encodingdecoding-performance-vs-hevch-264/

3
13. april 2018 kl. 12:57

så eftersom AV1 kun slår h.264 med 34-46% og h.265 slår h.264 med ca 50% så er der nok en årsag til at de ikke tester den mod den standard...

og sammenlignet med en h.265 der faktisk er på vej ud i markedet med hardware implementering, så vil strømforbruget på en software only løsning ikke rigtigt være en løsning der kan bruges i virkeligheden i batteribegrænsede situationer... dvs langt størstedelen af situationer hvor der afspilles video...

2
13. april 2018 kl. 12:52

"Så tyder det på at det alligevel ikke bliver 8K der gør at vi får et behov for Gigabit Internetforbindelser...."

Hvis der er nok mennesker i din husstand :-)

Allerede nu synes 30 Mb per person ud til at være for lidt. Mens det dobbelt nok er passende. Synes da selv at det er stærkt irriterende, at man skal leve med "fejl" lige så snart der vise hav, vand vandfald, eller andet hvor man ikke har ulejliget sig med nok båndbredde.

1
13. april 2018 kl. 12:14

konklusion, at den nye codecs andsynligvis vil give endnu højere effektivitetsgevinster med UHD / 4K og 8K indhold.

Så tyder det på at det alligevel ikke bliver 8K der gør at vi får et behov for Gigabit Internetforbindelser....