Ny overvågning i det voldsramte Malmø: Lydsensorer skal fange skudepisoder

Illustration: pxhere
Politiet tager nu nye metoder i brug for at dæmme op for volden.

Lydsensorer, som opfatter lyden af skud, skal installeres på Stortorget i Malmø, oplyser det lokale politi.

Det skriver nyteknik.se.

Forslaget er blevet godkendt af Länsstyrelsen i Skåne. Der har indtil nu været kameraovervågning på Stortorget. Da tilladelsen til denne skulle fornys, indgav politiet en yderligere ansøgning om også at installere lydsensorer på pladsen.

Sensorerne, som reagerer på skudløsning, sender inden for få sekunder signaler til kameraerne, som så rettes mod lyden.

»Vi får en direkte advarsel, når der sker noget på pladsen,« siger Mats Karlsson, områdechef ved Malmøs politi.

På et tidspunkt kommer politiet til at ansøge om mikrofoner på flere pladser i Malmø, som i dag overvåges af kameraer, siger Mats Karlsson.

»Dette er den første centrale plads i Sverige. Vi kommer til at opsætte det på alle de pladser, hvor vi i dag har kameraovervågning. Nu sætter vi ind med fuld kraft,« siger han.

Mikrofonerne opfatter ikke samtaler mellem personer, men er tilpasset, så de kun opfatter skudløsning.

»Skyderierne er de alvorligste, vi har haft. Mit håb er, at vi også vil kunne detektere høje skrig og andre høje lyde, der kan opstå, når nogen er i fare.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Cederberg

En GPS modtager er da overflødig på en fastmonteret installation. Positionen er jo bare en konstant som man kan lægge i en database eller konfigurationsfil.

Men tiden bliver meget præcist ... det er den billigste måde at få et ordentligt tidsstempel. Hvis man også bruger GPS positionen, så sikrer det at det er nemt at opstille mikrofonerne og evt. flytte dem rundt i det omfang det er nødvendigt.

Jeg kan i øvrigt reklamere for https://lightningmaps.org ... de bruger samme teknik til at positionsbestemme lyn fra mange hundrede kilometers afstand.

 • 2
 • 0
Jan Heisterberg

@Michael Cederberg
Jeg er helt enig i, at en GPS-modtager sandsynligvis beregner det bedste, nøjagtigste, tidssignal (sandsynligvis - fordi der netop i bebygget område kan forekomme reflektioner af signalet (som kan ødelægge nøjagtigheden), og fordi bygninger kan skygge for en del af himlen og dermed reducere antallet af synlige satellitter, hvilket reducerer nøjagtigheden).
Jeg ved hvordan DOP fra en GPS omsættes til unøjagtighed på position, men jeg har aldrig set det samme for nøjagtighed af beregnet tid (husk, vi taler vel om kommercielle GPS-modtager-chips - ikke militære eller videnskabelige).

Spørgsmål: Mobiltelefonmasterne udsender OGSÅ et tidssignal; er det ikke anvendeligt og tilstrækkeligt på et så lille område ?
Måske skal modtagerne låses til een og samme mast).

P.S.: Jeg har ikke regnet på geometrien for triangulering med lyd: altså hvor nøjagtig tiden skal fastlægges for at give en stedfejl på e.g. 10 meter på 30 meters afstand.

 • 1
 • 0
Michael Cederberg

Jeg ved hvordan DOP fra en GPS omsættes til unøjagtighed på position, men jeg har aldrig set det samme for nøjagtighed af beregnet tid (husk, vi taler vel om kommercielle GPS-modtager-chips - ikke militære eller videnskabelige).

Tiden i en GPS modtager har en præcision der ligger under 1 μs hvilket er mere end nok til formålet. GPS tid bruges fx. i datacentre hvor man har behov for en præcis kilde til tid.

Lydens hastighed er ca. 300-400 m/s. En tidsangivelse med en præcision på 1 ms burde være nok.

 • 0
 • 0
Jan Heisterberg

Tiden i en GPS-modtager er underlagt samme forstyrrende elementer som positionen - typisk udtrykt i DOP-tallet. Så med en typisk DOP mellem 20 og 2, så må tidens nøjagtighed varierer mellem x og y.

Jeg fandt dog følgende på Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_clock#GPS_clocks
GPS units intended primarily for time measurement as opposed to navigation can be set to assume the antenna position is fixed. In this mode, the device will average its position fixes. After approximately a day of operation, it will know its position to within a few meters. Once it has averaged its position, it can determine accurate time even if it can pick up signals from only one or two satellites.

Det er naturligvis også sådan, at de benyttede GPS-modtagere i det beskrevne setup IKKE behøver at vise korrekt tid, de skal bare vise samme tid med den nødvendige nøjagtighed.
Et lille regneeksempel viste, at 10 ms (henset størrelsen af et "byrum") er tilstrækkeligt. Men husk, at tiden til logning af tiden OGSÅ skal være ens - altså kan det ikke nytte, at en master-station afviger 100 ms fra e.g. to slavestationer (som måske er "billige" og sender signaler til en master til "registrering"). Signalbehandlingstiden er af betydning - dvs. signalet fra hver mikrofon skal tidsstemples nøjagtigt og ens; så kan der efterfølgenden bruges sekunder til beregningerne i en store-and-forward mode.

Måske er GPS-tidssignalet stadigt tilstrækkeligt ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize