Ny ordfører vil have mere it-udvikling tilbage på statens hænder

23. november 2022 kl. 10:109
Pelle Dragsted
Illustration: Pressefoto/Enhedslisten.
Det offentlige har mistet kompetencer in house i forbindelse med et øget brug af private leverandører i udviklingen af offentlig it, mener it-ordfører i Enhedslisten Pelle Dragsted.
Artiklen er ældre end 30 dage

Udvikling af såkaldt borgernær offentlig it skal på lang sigt til tilbage på det offentliges hænder, frem for at det bliver udviklet af private leverandører.

I hvert fald, hvis det står til Enhedslistens nyudnævnte it-ordfører Pelle Dragsted, der i et interview med ITWatch blandt andet begræder frasalget af KMD, der i dag er ejet af to japanske selskaber.

Læs også: RV-ordfører uforstående over for manglende it-politisk interesse

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg mener absolut, at det var en fejl, at vi ikke byggede det, man kunne kalde borgernær it, op i offentligt regi. I dag har man mistet de kompetencer, der lå in house, og det er ikke let at bygge op igen. Men jeg mener helt sikkert, at det bør være et langsigtet mål,« siger han til ITWatch.

Læs også: MitID, Aula og kommunen skraber bunden: Her er brugernes dom over de offentlige it-løsninger

Pelle Dragsted har overtaget it-ordførerskabet fra Eva Flyvholm, der ikke stillede op til det seneste folketingsvalg på grund af Enhedslisten rotationsprincip.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. november 2022 kl. 19:47

Problemet med offentligt IT er jo primært at man betaler for hele udviklingen, men ikke ejer de udviklede systemer, så selv når det endelig lykkes at få lavet et system der virker så kan man starte forfra næste gang der er udbudsrunde. At lave in-house udviking er en af måderne at gøre det på, men den primære effekt vil være at man ejer produktet og ikke at man øger antallet af offentligt ansatte.

9
24. november 2022 kl. 20:44

Det afhænger jo af hvordan man udbyder opgaverne. Ejerskab er noget man betaler for, uanset hvem der udfører arbejdet.

Det indgår netop i prisfastsættelsen, hvorvidt den private vriksomhed kun tjene penge på udvikling, eller om der efterfølgende betales for f.eks. drift og videreudvikling, samt om viden fra opgaven må benytte for andre kunder eller ej.

Jeg syntes skam at det er fornuftigt, at det offentlige selv har kendskab teknologierne og selv kan stå for løbende vedligehold, men det kræver først og fremmest, at man fra politik side holder op med den evindelige kør/stop-strategi, og iøvrigt skruer ned for ambitionsniveauet for offentlige IT-projekter.

3
23. november 2022 kl. 13:47

Jo, det lyder jo sympatisk, men i en verden, hvor man ikke engang vil betale sygeplejersker løn på markedsvilkår, så får man altså slet ikke kvalificerede it-medarbejdere. Enhedslistens svar på det problem, vil givetvis være noget med at forbyde højere lønniveau i det private, eller helt at forbyde private virksomheder, men det sker næppe ;-)

4
23. november 2022 kl. 16:44

Enhedslistens svar på det problem, vil givetvis være noget med at forbyde højere lønniveau i det private,

I dag har mon jo et "forbud" mod at det offentlige har højere løn end det private. Det har på glimrende vis sikret, at det offentlige har kvaler med at skaffe gode folk nok.

5
23. november 2022 kl. 17:31

Og ? Det er sådant set, det jeg skriver i kommentaren !?

6
23. november 2022 kl. 20:05

Det offentlige må ikke være lønførende. Fjerner man den regel, behøver EL vel næppe forbyde høje lønninger i det private (hø hø hø ?).

Jeg læste din kommentar som et billigt grin på ELs bekostning. Fin ide og leve Stalin (eller Trotskij). Næh, i den rigtige verden der ...

Umiddelbart vil Dragsteds tanker medføre konflikter med IT-branchen(-s arbejdsgivere) og EU (det offentlige må ikke lave noget, der virker eller giver overskud, hvis private kan gøre det ringere). Den konflikt bør man så tage. Dragsteds forslag er fornuftigt nok.

7
24. november 2022 kl. 10:25

Umiddelbart vil Dragsteds tanker medføre konflikter med IT-branchen(-s arbejdsgivere) og EU (det offentlige må ikke lave noget, der virker eller giver overskud, hvis private kan gøre det ringere). Den konflikt bør man så tage. Dragsteds forslag er fornuftigt nok.

Så længe man kan spille "national sikkerhed" kortet er der ingen problemer.

Danmark er ret alene i EU om aldrig at spille det kort.

Se f.eks Estland, Tyskland, Frankrig osv. osv.

2
23. november 2022 kl. 12:48

Helt enig, det er pinefuldt at se den måde tingene kører på i øjeblikket med konstante udbud og genopfindelser af hjulet, hver gang en ny privat leverandør overtager - i stedet for at udvikle IT-systemerne evolutionært in-house. Må man blot påpege, at der ikke går mange år før MitID skal udskiftes med noget nyt. Eller før der skal laves et nyt udbud på sundhedsplatformene, så man kan starte forfra igen igen.

Og man skal blot skæve lidt til de private IT selskabers regnskaber for at se, at fælleskassen betaler mere end rigeligt for ydelserne i øjeblikket.

Det er en stor opgave nu ja, men selvfølglig er det muligt - regionerne har eksempelvis allerede i dag nogle af landets største IT-afdelinger.

1
23. november 2022 kl. 11:54

Det lyder som en fornuftig vinkel. I tråd med hvad England (iflg. version2 artikel for nogle år siden) - angav som årsag til at de havde sparet mange milliarder af kr. på udvikling af deres digitalisering - netop inhousing (med interne konsulenter til oplæring) og outsourcing af meget mindre opgaver til eksterne - hvor styring foretages internt.