Ny optisk disk gemmer op til én terabyte

En optisk disk designet specielt til arkiv-formål er på vej fra Sony og Panasonic. I første omgang bliver kapaciteten 300 gigabyte, men den kan udbygges til én terabyte.

Mens optiske diske som lagermedie kraftigt er på retur blandt almindelige forbrugere og it-folk, har konceptet fået ny vind hos blandt andet Facebook, der har bygget sin egen robot til ’kold’ storage på optiske diske.

Læs også: Facebook vil gemme dine fotos på blu-ray

Nu lander et nyt format for optiske diske, som netop er målrettet data-arkiver, hvor man vil gemme data i lang tid, men ikke har brug for hurtig adgang. Det skriver det britiske magasin Engineering & Technology.

Sony og Panasonic er blevet enige om standarden Archival Disc, som firmaerne nu vil sætte i produktion. Første skive på markedet vil kunne rumme 300 gigabyte og skulle være klar omkring sommeren 2015. Men med lidt videreudvikling forventer de to teknologiske giganter at kunne hæve kapaciteten til først 500 gigabyte og siden én terabyte.

Til sammenligning har en standard blu-ray-disk, som Facebook bruger til langtidsbackup, en kapacitet på 50 gigabyte.

Fordelen ved at bruge optiske diske som backup-medie er ifølge Sony, at de under normale opbevaringsforhold kan tåle alt fra støv til vand, ligesom der ikke er krav om en bestemt temperatur eller luftfugtighed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

Håber det er mere end bare en større kapacitet udgave af nuværende blu-ray/Cd'er.

Det skal du ikke regne med, tværtimod synes jeg netop at et lyder som øget kapacitet på skiven, og med stærk fokus på datacentre a la Facebook.

Til forbrugere er optisk disk en døende teknologi, hvor streaming vinder frem. Der er næppe marked til at næste generation af optiske drev (til "archival" standarden) bliver til "forbrugerpriser".

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere