Ny opgørelse: Mere end hver fjerde danske program er piratkopieret

Under finanskrisen steg piratkopieringen i Danmark til 26 procent. På verdensplan steg piratkopieringen fra 41 procent i 2008 til 43 procent

Fra 2008 til 2009 steg antallet af ulovlige softwareinstallationer på danske pc'er med ét procentpoint til 26 procent. Det fremgår af en ny rapport fra Business Software Alliance (BSA) og IDC.

Den kommercielle værdi af denne ulovlige software udgjorde 1,1 milliard danske kroner, fremgår det af en pressemeddelelse.

Den ulovlige kopiering af pc-software faldt i 54 lande. I 19 lande steg kopieringen, her i blandt altså Danmark.

Globalt set steg piratkopieringen fra 41 procent i 2008 til 43 procent i 2009, blandt andet på grund af voksende kopiering i store lande som Kina, Indien og Brasilien.

IDC's tal viser, at for hver 550 kroner brugt på lovligt software i 2009, er der ulovlige kopier til en værdi af 422 kroner.

Ifølge BSA's rapport fra 2008 kan der spares 481 millioner danske kroner ved at mindske ulovligt software i Danmark med 10 procentpoint over fire år.

IDC vurderer, at for hver gang der bliver solgt software for fem en halv krone, genereres der 17-22 kroner til lokale service- og distributionsvirksomheder. Ulovlig kopiering udsætter derudover brugeren for en øget sikkerhedsrisiko, fordi piratsoftware ofte indeholder malware, mener BSA.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Loke Dupont

Tænk hvis man bare kunne gøre som BSA og trække tal ud af et vist sted. Jeg gad nok vide hvordan de har opgjort de tal. De har formodentlig bare gættet sig frem hos IDC.

Det kunne måske være et job for journalisterne på Version2 at finde ud af hvordan de er kommet frem til de tal.

At de derudover ser ud til at være fan af ideen om at ethvert pirateksemplar er et mistet salg er måske lidt til grin, og det burde efterhånden være gjort til skamme.

En 14 årig knægt der gerne vil lege med grafik og henter Adobes Creative Suite, køber jo ikke bare Creative Suite hvis piratkopien ikke er tilgængelig. Han har jo alligevel ikke de 15.000 kroner som sådan en koster. Tilgengæld lærer han fint Adobes programmer at kende, og kan bruge det i hans fremtidige arbejde, hvor de forhåbentlig betaler for softwaren.

 • 0
 • 0
#2 Kristian Lund

"IDC vurderer, at for hver gang der bliver solgt software for fem en halv krone, genereres der 17-22 kroner til lokale service- og distributionsvirksomheder."

Og jeg vurderer at hver gang der piratkopieres genereres omtrent det samme beløb. Så piratkopiering må vel være en god ting for økonomien...

(Disclaimer: Belæg og argumentationen i ovenstående er med vilje bragt i niveau med IDC's).

 • 0
 • 0
#4 Henrik Pedersen

Hvornår indser de det dog?

Loke Dupont har jo fuldstændig ret... Det er jo ikke et tab at folk kan lære at bruge software til senere hen i livet, hvor de så sikkert vil købe det (pga straffen til firmaer osv er MEGET hårdere end til private)

Desuden generes der jo en masse penge gennem det ulovlige software.. Jeg vil våge den påstand at vi næsten får større udbytte af at kopiere...

Er der andre der også synes at det her stinker langt væk af lobbyister fra de store interesseorganisationer?

 • 0
 • 0
#5 Thorbjørn Andersen

Det er dog svært at vægte værdien af et stykke software, hvor nogen synes, at det er for dyrt (og flere sandsynligvis hellere ville finde alternativer end betale)

Jeg vil våge den påstand at vi næsten får større udbytte af at kopiere...

Denne påstand synes jeg tilgengæld er tvivlsom - og så vil jeg da tilføje, at jeg er modstander af 'piratkopiering'. Modsat patentrettigheder på software - går jeg i høj grad ind for at software skal være beskyttet med copyright.

 • 0
 • 0
#6 Henrik Pedersen

Jeg er heller ikke på nogen måde fortaler for piratkopiering - jeg giver dig ret i at udviklerne skal have deres penge! (som os selv) :)

Men dem som ellers ikke ville have råd, hvis de kopierer software og så lærer at bruge den / tjener lidt penge med den, så gavner de jo kun vores økonomi... Hvis de folk ikke havde kopieret softwaren var de sikkert endt på en produktions skole, og derefter på et samlebånd resten af livet... Jeg ved godt det også koster penge, men slet ikke så mange som man tror... De ville jo alligevel ikke havde købt softwaren, så der er intet tab, men de går og reklamerer for den / lærer at bruge den / anbefaler den og HJÆLPER derfor firmaet...

Dog vil jeg også sige at hvis et eller andet gigantisk firma piratkopiere så skal de straffes så hårdt at de aldrig rejser sig igen... Så er det bare grådighed!

 • 0
 • 0
#7 Christian W. Moesgaard

http://www.wolfire.com/humble

De havde også 25% piratkopiering, og det er altså 6 spil "betal hvad du vil". Ingen DRM. Da de skulle betale fuld pris (100$ til sammen) blev >90% piratkopieret.

Måske er piratkopiering noget helt andet end man tror det er?

(Hint-hint: For høje priser, for meget besvær med DRM, for mange feature begrænsninger osv.) Fatter ikke at der ikke findes student edition af de mere dyre programmer, som bare er til ukommerciel brug men ellers er med alle features. Det ville slå hårdt ned på piraterne.

 • 0
 • 0
#8 Henrik Pedersen

Du har vidst fat i den lange ende!

Men lad mig lige tilføje at hvis vi når tager Adobe CS4 (eller CS5?) så ville det ikke være nok bare at sænke det til 15.000 eller 10.000 ...

Hvis det skulle være til 100% ukommenciel brug skulle det helt ned til 2500,- eller 5000,-

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere