Ny mulighed for nødstedte Skyline-kunder: Internet via satellit

Konkursen hos Wimax-udbyderen Skyline efterlod mange udkantsdanskere uden bredbånd. Nu forsøger satellitudbyder at samle dem op med priser fra 269 kroner om måneden.

Er kobberforbindelsen slatten, kabel-tv en by i Rusland, 3G-dækning en dårlig vittighed, og fiberkabler kun en hed drøm?

Så har løsningen indtil for nyligt for en del danskere været en Wimax-forbindelse fra firmaet Skyline. Men Skyline gik konkurs i maj måned, og de øvrige danske internetudbydere slukker for Skylines netværk den 1. juli, efter at have holdt det i live siden konkursen.

Læs også: Time-out til nødlidende Skyline-kunder: Samlet telebranche laver nødberedskab

Derfor ser satellitfirmaet Kjærsgaard Satnet nu sit snit til at få solgt internetforbindelser via satellit til de ramte danskere.

Den slags forbindelser, der skal 36.000 kilometer tur/retur i verdensrummet, har generelt været et dyrt bekendtskab og er typisk mest blevet brugt af skibe og fly. Men nu er priserne på et niveau, hvor det også er gangbart hos private forbrugere, der ikke har andre muligheder.

En forbindelse på op til 4 megabit download og 1 megabit upload, med en forbrugsgrænse på 4 gigabyte om måneden, koster således 269 kroner om måneden, viser prislisten på Kjærsgaard Satnets hjemmeside.

Skal man have mere trafik igennem, eller en højere hastighed, stiger prisen dog støt. Det hurtigste produkt med 10 megabit download koster 829 kroner om måneden. Alle kunder skal også betale i alt omkring 5.000 kroner til oprettelse, køb af modtagerudstyret og montering.

Kjærsgaard Satnet har netop indgået aftalen med satellitudbyderen Skylogic om produktet, der bliver kaldt Tooway, så først i slutningen af juli kan de første kunder komme på internettet via satellit.

Det vil også i starten ske via en udenlandsk IP-adresse, hvilket for eksempel vil afskære kunderne fra at se tv på DR’s hjemmeside, indtil der bliver skiftet til danske IP-adresser.

Satellitten, som skal håndtere forbindelserne, hedder KA-SAT og er lige blevet opsendt. Den har en samlet kapacitet på 70 gigabit pr. sekund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anonym

Ja latency er faktisk angivet på Tooway's hjemmeside til 600-650 mS for et roundtrip. Med så langt et delay får man problemer med mange applikationer, bl.a streaming, som formodentlig slet ikke vil virke. Også programmer som Outlook og en række databasebaserede applikationer som typisk ikke kører sliding windows protokoller får voldsomme svartidsproblemer - uanset hvilken båndbredde der vælges.

Tooway skriver i FAQen på spørgsmålet om man kan se TV via forbindensen: "Yes, Tooway™ can receive satellite television through a television feed added on to the satellite dish. The advantage of receiving satellite television is that it does not use your internet connection." (altså broadcast TV ikke streamet TV).

Satellit båret Internet er så absolut ikke nogen erstatning for FWA / WiMax. Hvis man bor i Ndola på grænsen mellem Zambia og Congo i centrale Afrika, kan et linjestræk på 400-500 km. til nærmeste hub nok forsvare en satellit link. Her i Danmark: Nej, det vil ikke give tilfredse kunder. Men vi er måske ved at nå dertil, at udkantsdanmark skal betragtes som u-land fordi tele- og elselskaber ikke kan tjene penge der? Vi kan så blot vente på, at el, vand og kloak privatiseres, for derefter at blive lukket pgr. urentabel drift. Velkommen til Afrika.

 • 7
 • 0
#5 Mads Vanggaard

...kan så blot vente på, at el, vand og kloak privatiseres, for derefter at blive lukket pgr. urentabel drift... Jeg tror I skider lige så meget som os i København så der må da være en stabil "omsætning" at tjene på

 • 2
 • 1
#7 Per Borch

En lidt dyr måde at lave simpel internet forbindelse til de danske brugere. Det er vel noget man bruger langt ude i ødemarken, eller er det bare Danmark der er helt ude i tovene.. Der er vel også en ret begrænset båndbrede til rådighed den vej. Smider man pludselig 20.000 ekstra bruger på en satellit med lidt tung trafik.. kommer det nok til kører lidt træg

 • 0
 • 0
#8 Vijay Prasad

Smider man pludselig 20.000 ekstra bruger på en satellit med lidt tung trafik

Hvis man læser info om KA-SAT er der, så vidt jeg kan se, 475Mbps per "spot beam" og der er en beam som peger på Danmark.

350mio eur / 1mio kunder / 16år (dens levetid) = ?? pris/md

 • 1
 • 0
#9 Benny Tordrup

Hmmm. Dette kunne jo også bruges som argument for, at udrulning af fibernet skulle være en statslig opgave for at sikre, at alle får.

Det er jo i bund og grund et infrastruktur spørgsmål - og det må være statens opgave at sørge for, at infrastrukturen udbygges.

 • 3
 • 1
#10 Benny Tordrup

Hmmm. Dette kunne jo også bruges som argument for, at udrulning af fibernet skulle være en statslig opgave for at sikre, at alle får.

Det er jo i bund og grund et infrastruktur spørgsmål - og det må være statens opgave at sørge for, at infrastrukturen udbygges.

 • 1
 • 0
#11 Gert Madsen

Det er da privatiseret ?

Det kan vist diskuteres. Der er skabt nogle kommunalt ejede A/S, til eks. spildevand, efter krav fra det tidligere folketingsflertal. Men det virker mest som et spørgsmål om at skaffe bestyrelsesben til kommunalpolitikere, og så selvfølgeligt at sikre mod den der ubehagelige aktindsigt, som borgerne ellers har.

 • 3
 • 0
#12 Niels P Sønderskov

Det var også den oprindelige plan med det man den gang kaldte hybridnettet, men politikerne har kastet ansvaret for denne vigtige del af infrastrukturen fra sig, over i hænderne på el, gas og andre selskaber, der siden er privatiseret og nogle steder endda (som i Region Hovedstaden) har fået monopol til at score kassen.

I udkanten går det selvfølgelig også galt. Den gang, tilbage i 80'erne kunne man nok få en telefonforbindelse hvor som helst, det var en naturlig ret som borger. Kun i Nordjylland fik man anlagt fine motorveje, som der ikke var brug for, men ellers er kapaciteten i udkanten selvfølgelig tilpasset.

Det går næppe at rulle tiden tilbage og give sådan en infrastrukturopgave tilbage til staten, men der bør kunne gøres noget mere fra politisk side for at få begrænset forsyningsselskabernes skalten og valten. Efter min mening skal de pålægges at leve op til en minimal forsyningsstandard til alle.

 • 0
 • 0
#13 Maciej Szeliga

Det går næppe at rulle tiden tilbage og give sådan en infrastrukturopgave tilbage til staten...

Man kan lave samme ting som med banelægmet... en statslig instans ejer, udbygger og vedligeholder det og indholdsleverandørerne lejer sig ind. Der ville være den lille forskel at der ville altid være en fri adgang til offentlige tjenester så som myndighederne og kommunerne, alarmtelefonen, div. forsyningstjenester (el, vand, varme, afløb), sundhedsvæsnet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere