Ny minister: Fuld test af Digital Tinglysning ville være for dyr

4. marts 2010 kl. 16:476
Ny minister: Fuld test af Digital Tinglysning ville være for dyr
Illustration: Danske Advokater.
Det blev fravalgt at lave en fuld test af Digital Tinglysning, fordi det ville fordyre og forsinke projektet, sagde ny justitsminister Lars Barfoed i et samråd, hvor han selv kaldte tinglysningen for 'en møgsag'.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bankerne lavede test af det digitale tinglysningssystem i næsten et år for at være sikre på, at alt fungerede inden premieren i september 2009.

Men en test af brugergrænsefladen til de mindre spillere, boligadvokater og ejendomsmæglere, blev fravalgt, fordi det ville fordyre og forsinke projektet.

Sådan lød det fra justitsminister Lars Barfoed, da han torsdag eftermiddag var kaldt i samråd af Folketingets retsudvalg som en af de mange konsekvenser af skandalen med digital tinglysning og de massive behandlingstider.

Tinglysningsretten og CSC vurderede nemlig, at det ikke ville give noget særligt udbytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De vurderede, at det ville give en væsentlig fordyring og ikke ville stå mål med udgifterne. I stedet gennemførte Tinglysningsretten bistået af Devoteam Consulting en grundig test, og det er deres klare opfattelse, at det ikke har haft betydning for ophobning af sager, at der ikke var en egentlig test,« forklarede ministeren.

Test-spørgsmålet blev centralt, fordi den tidligere justitsminister Brian Mikkelsen på et samråd i januar forklarede udvalget, at der var blevet testet i alle leder og kanter. Det udsagn satte it-mediet Comon siden hen spørgsmålstegn ved, og den nye minister måtte da også give en indrømmelse her.

»Der blev lagt en prøveudgave ud af internetportalen. Selvom jeg skal medgive, at det ikke udgjorde et egentligt testmiljø, så gav det mulighed for, at de kunne blive fortrolige med det,« sagde han.

Test ville ikke have hjulpet
Havde man brugt kræfter på at teste med de mindre aktører, havde det næppe gjort nogen forskel, lød den ministerielle vurdering.

»En yderligere test kunne muligvis have medført mindre ændringer i brugergrænsefladen, ligesom det ville kunne have afdækket behovet for mere vejledning, men det ville ikke kunne have afdækket det samspil af problemer, som sidenhen viste sig,« sagde ministeren.

Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne troede dog ikke på den udmelding.

»Det er noget af et postulat, at man ikke ville have fundet yderligere problemer, hvis man havde testet mere,« mente han og efterlyste tallet for, hvor meget dyrere det havde været også at lave en egentlig brugertest med advokater og ejendomsmæglere.

Også Lone Dybkjær fra de Radikale fandt det urealistisk, at det ingen betydning ville have haft at teste grundigere.

Man ville ikke tage en test med advokater og ejendomsmæglere, fordi det blev for dyrt. Men kan man afvise, at man ville have haft nogle belysninger ved sådan en test, for eksempel problemet med fuldmagter? Det kan man da ikke,« sagde hun og understregede, at man i det private erhvervsliv ville placere et ansvar i sådan en sag.

Manglede hænder

Problemet, som har ført til sagsbehandlingstider på mange måneder, var dog ikke it-systemet og brugergrænsefladen, men en fejlvurdering af behovet for manuel sagsbehandling, holdt ministeren fast i.

»Den manuelle behandling har ikke fungeret, som den skal og det er kommet bag på alle.
Så der har ikke været tilstrækkeligt med hænder, det har der jo ikke. Der er i dag ansat 25 årsværk mere end oprindeligt forudsat til manuel behandling, en stigning på 20 procent. Så der har klart været en fejlvurdering, som der nu er rettet op på,« sagde han.

Vil Lars Barfoed også kalde Digital Tinglysning en succes, ligesom forgængeren Brian Mikkelsen havde gjort det i januar, ville Benny Engelbrecht gerne vide.

»Jeg synes, at ordet succes er et lidt dårligt valgt ord, sådan som det hele har udviklet sig, siden systemet blev startet op. Men jeg vil også pege på, at der er ret meget, der fungerer. Selve it-systemet fungerer faktisk, og systemet rummer potentialet til en succes. Men jeg håber, at jeg kan kalde det en succes 10. maj,« sagde ministeren.

Og han var væsentligt mere klar i mælet end forgængeren, når det gjaldt om at kalde hele projektet noget andet end en succes.

»Det er en møgsag - det er det jo. Det er ikke godt,« sagde Lars Barfoed.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. marts 2010 kl. 19:18

Det er da også meget bedre at teste in vivo, forsøgskaninerne er gratis og de betaler selv når det ikke virker. Og tænk hvor mange mand staten har kunne spare, og de trængte banker har da også godt af de extra renteindtægter. Hvad er problemet. Til næste år skal de nye robotkiruger i gang på sygehusene, og vi gentager selvfølgelig sucseen, og dropper alle test.

2
4. marts 2010 kl. 20:05

De kunne have startet med at indføre det i f.eks 10% af transaktionerne i en periode. Det ville vel ikke have kostet noget videre og man ville så have fundet ud af de problemer mens man stadig havde mandskab til manuel behandling.

Hvorfor skal så meget indføres i fuld skala inden man har afprøvet det i mindre skala?