Ny mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse på vej
Det skal være nemmere at se, hvilke virksomheder der behandler ens data ansvarligt, og derfor indføres en ny mærkningsordning, der gør det muligt for virksomheder at skilte med deres it-sikkerhedsniveau og måden, de behandler data på.
Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
»Vi lever i en digital tidsalder, hvor ansvarlig omgang med data er en utrolig vigtig dagsorden, fordi vi hele tiden sætter digitale spor og afgiver mange former for data. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne kan føle sig trygge ved den måde, virksomheder behandler deres personlige data på,« lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup.
Ifølge chefen for Industriens Fonds cyberprogram, Tim Sloth Jørgensen, vil mærkningsordningen kunne give bedre indsigt i, hvem der arbejder seriøst og målrettet med it-sikkerhed og datahåndtering, men den vil også være en løftestang for virksomheder, der har brug for retningslinjer for at komme i gang med at øge deres cybersikkerhed.
»Ordningen er en vigtig del af Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram, og med den brede kreds af samarbejdspartnere, der står bag, tror jeg, at ordningen kan blive en konkret løftestang for øget it-sikkerhed og dataanvendelse i mange danske virksomheder,« siger han.
Forbedret sikkerhed
Og ifølge den administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, kan den øgede fokus på datasikkerhed ligefrem gå hen og blive en konkurrencefordel for Danmark.
»Borgerne efterspørger og har krav på at virksomhederne behandler deres data ansvarligt og sikkert. Mærkningsordningen vil hjælpe virksomhederne og samtidig skabe større efterspørgsel efter digital ansvarlighed. Tillid til data kan blive en vigtig konkurrencefordel for Danmark,« siger han.
Virksomhederne bag mærkningsordningen er Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVdanmark. Erhvervsstyrelsen har bidraget med den brugertestede prototype, der offentliggøres i dag, og Forbrugerrådet Tænk bliver en del af den kommende bestyrelse bag mærket.
»Beskyttelse af forbrugernes privatliv har i disse år Forbrugerrådet Tænks højeste prioritet, og derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i arbejdet fremover. Vores mål med mærket er at få forbedret sikkerheden, skabe gennemsigtighed og øge trygheden for den enkelte,« siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Mette Raun Fjordside.
Kunder vil påvirkes
80 procent af de danske forbrugere vil undgå at handle steder, hvis de har mistanke om, at deres data ikke behandles ansvarligt.
Det viser en undersøgelse, som Erhvervsstyrelsen har lavet i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
I samme undersøgelse fremgik det, at deres valg vil blive påvirket af en mærkningsordning, der tydeliggør, om deres data behandles ansvarligt.
Danmark er det første land til at præsente en samlet mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.
Den nye mærkningsordning kommer, efter en ekspertgruppe tilbage i november 2018 anbefalede, at der blev udviklet et dataetisk mærke, og i januar 2019 anbefalede Virksomhedsrådet, at der blev lavet en mærkningsordning for it-sikkerhed.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.