Ny Macbook Pro er helt umulig at opgradere selv

Køber du Apples nye bærbare topmodel, skal du ikke regne med at smække mere RAM eller ny SSD i selv. Computeren er verdens mindst reparerbare maskine, lyder det fra folk, der har skilt den ad.

Smækker du 17.599 kroner på disken for Apples nye Macbook Pro med Retina-skærm, skal du bede til, at de otte gigabyte RAM og flash-drevet på 256 gigabyte dækker dit behov de kommende år.

Får du nemlig en dag lyst til at opgradere til 16 gigabyte RAM, er det kun Apple, som kan klare den sag. Selv hvis det lykkes dig at komme forbi de særlige specialværktøjs-skruer og åbne kabinettet, kan det ikke lade sig gøre selv af bytte RAM-klodserne ud for menigmand. De er nemlig loddet fast på bundkortet.

Illustration: Apple

Tilsvarende bruger det indbyggede flash-drev proprietær teknologi, så man ikke bare kan købe et nyt på 512 gigabyte og skifte ud.

Det rapporterer hjemmesiden iFixit.com, som ifølge amerikanske Computerworld har fået fingrene i en af de nye Macbooks og skilt den ad fuldstændigt.

Konklusionen på denne hardware-dissekering var nedslående, og iFixit, der skriver om hvordan man selv reparerer sin elektronik, giver den nye Macbook Pro en bundkarakter på 1 ud af 10.

Batteriet skal man heller ikke regne med selv at skifte ud. Det er nemlig limet fast til maskinen.

Dermed følger Macbook Pro-modelserien i hælene på Macbook Air, hvor det heller ikke er muligt selv at skifte noget som helst. Og ligesom med den diminutive Air-serie skal en del af forklaringen på Apples fremgangsmåde findes i, at der kan spares noget plads ved at samle computeren uden hensyn til brugeradgang.

For eksempel gav det længere batteritid da Apple skiftede til et fleksibelt, indbygget lithiumpolymerbatteri i Macbook-computerne, lød det dengang i 2009.

Læs også: Apple lover otte timers batteritid i ny MacBook Pro

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (50)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anonym

Ud over at de kan spare plads - så tror jeg at det er en ret begrænset skare af folk der overhovedet opgraderer noget i deres laptops eller desktops.

Der er selvfølgelig byg selv folkene, men jeg tror at det er så lille en procentdel at det ikke kan betale sig at lave et design hvor man kan skifte selv.

 • 7
 • 8
#4 Jonas Midstrup

Peter Binderup: Tror andelen af folk der skifter dele ud i deres Macs er langt højere end folk går og tror. Hvad gør man fx. også hvis man har købt ovenstående bærbar fra Apple og harddisken går efter 2 års tjeneste? Så skal man betale Apple for at skifte noget man selv normalt kunne klare markant billigere på noget der minder om 5 min.

På en måde kan man have en idé om, at den her måde at skrue bærbaren sammen på, er en hård kalkyle fra Apples side om at Apple kan tjene stort på at folk ikke selv kan løse problemerne.

 • 11
 • 2
#7 Dennis Krøger

Det minder jo nærmest om Dell i deres velmagtsdage.

Jeg har haft en del Dell's indtil for 4 år siden. Jeg har aldrig haft én hvor man ikke selv kunne skifte HD og RAM. Man kunne endda købe Wifi moduler og selv smække i.

 • 6
 • 1
#8 Martin Jensen

Nu Dell nævnes, så vil jeg da også nævne at vi køber mange Dell desktops og laptops, og tit skifter RAM og diske - især på det sidste er ram-opgraderinger og skift fra harddisk til SSD noget vi har gjort en del i.

Ingen problemer med Dell, ingen brok fra teknikere - kun hvis der reelt er mistanke om fejl grundet opgraderingen spørger de, og så sætter vi lige noget Dell i og tester. Er der stadig fejl, så sætter vi det gamle tilbage, og så er de glade og fortsætter arbejdet.

Det er slet ikke så svært med Dell.

 • 4
 • 0
#11 Svend Eriksen

Der er jo ikke noget nyt her. Den første Macintosh var også designet sådan, at almindelige mennesker ikke skulle kunne skille den ad. Da Apple opdagede at folk skilte deres iPhones ad og skiftede defekte dele, f.eks. glas, så designede de skruer som ikke kunne åbnes af andre end deres autoriserede værksteder.

Sådan er Apple bare, og det er nok Steve Jobs vigtigste bidrag til Apple: Han ville ikke have at folk pillede det mindste ved hans mesterværker. Det kan være en fordel, men godt nok også en ulempe.

 • 8
 • 1
#12 Jarnis Bertelsen

Det er ikke helt korrekt. Visse af Apple's modeller gennem tiderne har været eksemplariske i hvor nemme de var at opgradere, i hvert mht. RAM, harddisk, PCI-kort og lign. PowerMac G3/G4 havde et håndtag på siden, der med et snuptag gav adgang til maskinens indre. PowerMac G5 kunne man tage hele siden af, og også nemt fjerne de blæser moduler, der sad i vejen for de førnævnte komponenter. Tidlige PowerBooks havde et system, hvor man ved at presse to steder kunne vippe tastaturet op og få adgang til ram slots. Alt dette foregik uden at bruge så meget som en skruetrækker, hvilket bestemt ikke var normen på dette tidspunkt.

Det er en skam at disse eksempler på godt, funktionelt design ikke bevares i nyere modeller.

 • 8
 • 0
#13 Johan S. Larsen

Jeg kunne forstille mig at det primære formål med at lave det på denne måde er at gøre den så tynd som muligt.. At folk så er tvangsindlagt til at skulle sende den til Apple for at få 8 GB ekstra RAM i, tror jeg slet ikke de er kede af.

@Thomas Bundgaard Så vidt jeg ved så sidder der "hyldehardware" i alle Dells desktop idag. Det gjorde der i hvert fald i den sidste jeg havde fingre i

 • 4
 • 1
#14 Flemming Jønsson

Der hvor jeg arbejder har vi (vi laver blandt andet ios udvikling) en del Macbook Pro - og er generelt ikke nervøse for at finde skruetrækkeren frem.

Det er ikke alle der udvikler systemer hvor 8GB er nødvendigt så basismodellen vi plejer at købe har 2 eller 4GB RAM. Prisen for 8GB RAM af samme producent/model som Apple selv sælger, koster ved billigste forhandler på edbpriser omkring 1/5 af prisen ved Apple.

Begge steder var det i løskøb så uanset hvor man købte RAM skulle man selv montere dem. Nu er det snart 2 år siden jeg selv gjorde det, men jeg mener det tog ca. 10 minutter at skifte RAM - iFixit har nogle fine vejledninger. På samme måde har jeg også skiftet hdd'en ud med en ssd og droppet DVD-drevet til fordel for en ramme med plads til hdd nummer to.

At Apple nu gør det umuligt at opgradere maskinens RAM/hdd m.m. er lidt ærgerligt efter min mening. (Og ja, jeg ved godt at det er fåtallet af Macbook købere som selv skruer i maskinerne - men alligevel)

 • 6
 • 0
#15 Jesper Louis Andersen
 1. Højden af ram-soklen.
 2. Du har ikke idioter som sætter RAM i som ikke virker med PC'en
 3. Du sparer det led i produktionskæden hvor du sætter RAM i den bærbare. Nu er det en robot som lodder RAM'en til boardet.
 4. Du kan lege med alternative RAM-tricks. For eksempel lave noget af RAM'en så den deles mellem CPU og GPU.
 5. Apple har lavet samme nummer i MacBook Air for en tid, så de ved at antallet af fejlende maskiner grundet defekt RAM er minimale. De kender nok også antallet af Macs der kommer ind med billigt købt defekt RAM isat af personen selv.
 6. Apple kan tjene penge på mersalg. Deres priser for SSD'er og RAM er uhyrligt høje.
 • 6
 • 6
#16 Brian Schmidt Pedersen

Du kan lege med alternative RAM-tricks. For eksempel lave noget af RAM'en så den deles mellem CPU og GPU.

Uhm, det har eksisteret i de sidste 10+ år. Der var en periode hvor grafikkort med delt hukommelser, var det eneste man næsten kunne købe fra f.eks. Dell. nVidia Hybrid Memory eller noget i den stil. Det er det som Intel, og andre on-board grafikkort, gør i dag.

Problemet med at dele hukommelse til GPU, er at der ikke er nok båndbredde mellem GPU og RAM, og at system RAM ikke er hurtige nok ift. dedikeret GPU RAM.

At lodde alt RAM fast på motherboard, er jo direkte idioti når man tænker på miljø og priser. Dell og andre laptop producenter har i flere år leveret laptops, hvor en delmængde af RAM er loddet direkte på motherboard, og så kan man selv opgradere RAM i den/de sokler der så var. Problemet er dog, at når on-board RAM blev defekt, er det altså ikke bare nyt RAM der loddes på, men et nyt motherboard teknikeren får lov at installere, som jo bliver kundens udgift hvis computeren er udenfor garanti. At det gamle motherboard så øjensynligt bliver sendt til Apple (eller Dell osv.) med det formål at blive refurbished, gør det lidt bedre for miljøet. Men der er stadig nogen der bare vil blive skrottet.

Og så lige som bemærkning til alle Dell kommentarerne. Alle Dells computere er lavet med henblik på, at det skal være nemt at udskifte delene, også for brugeren. Dell tilbyder (og presser nogen gange lidt for meget på med det tilbud) sågar at blot sende hardware delen til kunden, så de selv kan udskifte. Typiske ting som CD-drev, RAM, HDD, tastatur er ting som Dell direkte opfordrer brugere til selv at skifte, med reference til deres online tear downs af deres computere. Dog kun hvis det stykke hardware ikke koster mere end at det gamle i Dells øjne kan kasseres. Dermed er HDD kun hvis man vil købe den nye HDD, f.eks. for at beholde den gamle pga. data.

 • 3
 • 0
#17 Søren Schack Hansen
 • og Apples små performa-maskiner var legende lette at åbne og skifte batteri i, i stærk modsætning til de samtidige pc-ere (ca. 1994). Når man skulle passe en blandet skare af forskellige computere, var det noget man satte pris på. Men ja, trist at det princip forlades for at spare et par mm. tykkelse - men hvem vil f.eks skille en Ipad ad? Næppe mange.
 • 1
 • 0
#18 Bjørn Damborg Froberg

Findes der en bærbar i samme design og byggekvalitet som Æblemaskinerne i disse dage? De sidste par maskiner jeg har haft i hænderne har enten haft uhensigtsmæssige tastaturer, for lav opløsning, blevet for varme eller bare været jævnt grimme. Tænker der må da være et marked i at lave en maskine med stilrent design, mulighed for at skifte dele og opgradere og så uden det forbistrede æble på. =)

 • 3
 • 3
#19 Anonym

Asus og Dell mener jeg har lavet nogle designs der minder rigtig meget om en blanding af Macbook Air og Macbook Pro. Hvordan de kvalitetsmæssigt er har jeg dog ikke nogen erfaring med, dog har jeg kun hørt godt om Asus modellerne (Dell er vist noget jeg helst ville undgå).

 • 0
 • 0
#20 Torben Christensen

Man skal vist være utranørd for at ville skille sin nye Retina Mac ad. Når man køber en maskine, så køber man den vel så den er konfigureret rigtig. Eneste grund til at skille den ad er hvis noget går i stykker. Og så skal de professionelle alligevel på banen. Helt ærlig vi taler jo ikke om en workstation til under 5.000 kr. Det her er prof udstyr :-)

 • 1
 • 11
#25 Michael Thomsen

Jeg forstår ikke helt, hvorfor I fokuserer så meget på RAM. Med 8 GB burde der være nok til de næste 5 års brug. Mht SSD, så KAN den faktisk skiftes ud, og når den bliver for lille om et par år kan man formentlig købe billige kloner, så heller ikke det store problem her.

Tilgengæld synes jeg, at det er umådeligt kritisabelt, at batteriet er limet så godt fast til rammen, at man ikke kan skifte det. Batterier holder sjældent mere end 1-2 år, og det vil sige, at hele computeren er skrot efter få år.

Greenpeace burde gå mere op i disse sager end så meget andet pjat de har gang i.

 • 3
 • 2
#26 Henrik Mikael Kristensen

Batterier holder sjældent mere end 1-2 år, og det vil sige, at hele computeren er skrot efter få år.

Apple hævder, at batterilevetiden for denne type batterier er omkring 5 år, da de bruger en anden måde at styre batteriet på, og skulle derfor kunne holde til omkring 1000 ladecyklusser, før kapaciteten er reduceret til 80%.

Udgaverne fra før 2009 med løst batteri kunne kun håndtere omkring 300 ladecyklusser før kapaciteten er reduceret til 80%.

 • 1
 • 1
#28 Gert Agerholm

Tilgengæld synes jeg, at det er umådeligt kritisabelt, at batteriet er limet så godt fast til rammen, at man ikke kan skifte det. Batterier holder sjældent mere end 1-2 år, og det vil sige, at hele computeren er skrot efter få år.

Køber du et af de helt billige "billig produkter" holder batteriet nok kun de 1-2 år du nævner, men købes en "kvalitets maskine" holder de normalt bedre. Jeg har en HP NW8240 fra 2004/5. Batteri holder ca 2.5 timer, fra ny var det 3,5 timer. De sidste år er maskinen dog stort set ikke blevet brugt. Min Macbook Pro fra dec. 2008 har næsten fuld kapacitet på batterierne.

 • 1
 • 0
#29 Gert Agerholm

Lidt flere argumenter for at montere RAM på bundkortet:

Hyppigt problem er connector problemer. Alle steder hvor man har en connector er det risiko for dårlig forbindelse. Ved at lodde RAM direkte på mainboard får man: - Bedre forbindelse - Sparer en relativ dyr connector hvis den skal være god (guld belægning) - Løse RAM kreds er givet vis billigere som print moduler igen med forgyldte connectorer for god/stabil forbindelse.

Jeg synes da også at det er ærgerligt ikke selv at kunne opgradere maskinen, men fabrikspriserne på RAM fra Apple er heldig vis faldet. Opgradering for standard Macbook Pro fra 4 til 8 GByte koster 800kr. Indkøbspris på 2 stk. 4GByte 1600MHz moduler er ca. 500kr.

Kompromisløs afhænger af øjnene der ser, men jeg kan til en hvis grad godt forstå Apple.

Hvis standard Pro maskinen havde mulighed for Retina skærm ville jeg vælge den, men det er desværre ikke muligt.

 • 2
 • 1
#33 Gert Agerholm

.. og nej Apple har ikke lukket for alternative diske til den gamle Air. Sikke noget sludder.

Hvor gammel tænker du på? Første generation har en "almindelig" 2.5" siddende, men fra den nye model i 2010 er det et print med Flash RAM.

PhotoFast lavede et alternativt og hurtigere "drev", men det blev stoppet af Apple. http://www.slashgear.com/apple-block-photofast-macbook-air-ssd-kit-produ...

Det ville glæde mig hvis man kan købe andre drev, men kan du komme med et eksempel?

I artiklen står der

Tilsvarende bruger det indbyggede flash-drev proprietær teknologi, så man ikke bare kan købe et nyt på 512 gigabyte og skifte ud.

Jeg mener at det er det samme gældende for Air modellen.

 • 0
 • 0
#35 Vitar Enluns

Mht. batterier er det noget af et lotteri. Der er en del forskellige fabrikker i verden og fx. apple lægger sig ikke fast på en bestemt producent. Min gamle macbook pro fra 08 har haft et dødt batteri i næsten to år nu...og jeg mishandler ikke mine batterier. Bare fordi det er apple, betyder det ikke at det er det bedste i verden. Nogle gange tværtimod.

 • 1
 • 0
#36 Vitar Enluns

Mange af dem jeg kender med Mac skifter altså tingene selv...

1) maskinerne er i forvejen dyre, og presser dit budget, så man sparer ved at vente med opgraderingerne.

2) RAM og HDD er for dyre når de kommer fra apple.

3) jeg bor ikke på strandvejen, så jeg er ikke rig, og jeg køber sjældent på klods, og desuden er MAC alt for dyrt til at udskifte hvert andet år.

4) Apples kvalitet/pris forhold er blevet markant dårligere her de sidste år. Det er konsekvensen af bl.a. at blive mainstream og verdens største virksomhed.

 • 2
 • 0
#37 Vitar Enluns

Man kan altid lige klemme et år mere ud af bærbaren hvis man øger GB HDD og GB Ram. Det er synd at man ikke kan med de nye. Sådan har jeg og mange bekendte altid gjort, hvis ikke skærmen eller bundkortet ryger først. Hvis det er nemt kan alle jo gøre det, så hvorfor ikke beholde den mulighed.

Er det så smart at have 5-10 versioner af et bundkort med varierende ram og hd, hvis man kan have et bundkort med lidt loddet ram på, men at HDD og ekstra ram kan varieres efter salgsmodel og evt. brugerens behov? Bundkort er jo dyre i deres helhed, no matter what.

Tror kun det handler om at score kassen fra os som er forliebt i det hvide æble, og skifte vores hvide æble helst en gang årligt.

 • 2
 • 0
#39 Jakob Damkjær

Sure rønnebær galore...

Mange af dem jeg kender med Mac skifter altså tingene selv...

1) maskinerne er i forvejen dyre, og presser dit budget, så man sparer ved at vente med opgraderingerne.

2) RAM og HDD er for dyre når de kommer fra apple.

3) jeg bor ikke på strandvejen, så jeg er ikke rig, og jeg køber sjældent på klods, og desuden er MAC alt for dyrt til at udskifte hvert andet år.

4) Apples kvalitet/pris forhold er blevet markant dårligere her de sidste år. Det er konsekvensen af bl.a. at blive mainstream og verdens største virksomhed.

Men kunne du eventuelt underbygge de påstande med fakta...

Men et par ord som er ret vigtige for almindelige mennesker er garanti og reparations garanti... Du kan selvfølgeligt også skifte pakninger og bremseklodser på din Porsche, men så støder du ind i et par problemer hvis du kommer i et uheld og forsikringen opdager at du selv skiftede bremser.

og Apple har (med undtagelse af de russiske bastarder der køre Humac) meget godt service. Har aldrig skulle betale for en reparation ever og har aldrig skulle bruge meget telefontid med at få registreret og indleveret maskiner til reparation.

RAM har du nok ret i, men sidst jeg undersøgte det kostede 512 GB SSD diske med 500 MB/s overførselshastigheder stadig lidt mere end et par håndøre.

Samtidigt kan man sige at pakke en top of the line laptop ind i en pakke der er lige så tynd som en Macbook Air i den tykke ende kræver lidt snilde og at man udnytter alt det plads der er inden i pakken... og hvis man skal kunne skifte noget skal det ikke bare ha plads til at dimsen kan tages af og på... man skal samtidigt kunne komme til dimsen via en port... hvilket begrænser hvor man kan lægge tingen og man skal spilde plads på adgangsporten.

Ang. 4) så må du nok underbygge den påstand med lidt fakta... har en MBA fra sent sidste år og den er den mac jeg har haft nogensinde med den bedste build kvalitet jeg nogensinde har haft og prisen fra 999 USD er åbentbart ikke udenfor rigtig mange menneskers købekraft.

ang. 3) tror jeg du lider af pc forventininger... har aldrig haft en mac der ikke havde mindst 4 års produktiv levetid (bærbar og stationære)... Så det er nok lidt en overdrivelse at mene at Macer skal udskiftes hver andet år.

Samtidigt så må du desvære længere ud på landet med "jeg er ikke megarig, så jeg har ikke råd til en mac" hvis det var tilfældet så er det sørme mystisk at Apple sælger flere macs end de nogensinde har gjort... specielt fordi der med krisen ikke just er blevet flere milionære.

Så hvem er det de sælger alle de milioner af hundedyre Macs til ? for så mange rige mennesker findes der ikke og hvis du bringe zombie argumentet over dem alle (dvs. at det kun er religiøse MAC ZELOTS der køber macs) så kan jeg fortælle at så mange findes der ikke af dem... (jup har set medlemslisten i den klub).

Så long story short, ja de er ikke billige og nej det er ikke alle der har råd til en... og nej de er ikke til for alle. Så hvis du vil skifte batterier og RAM selv så lad være med at købe en mac... på samme måde som man skal holde sig fra en Audi A1 hvis man vil gøre andet selv end at fylde sprinklervæske olie og benzin på bilen...

Der er pt ingen mangle på folk der gerne vil købe dem, så det kommer nok ikke en tinker model af macer... den ENESTE model som er det mindste tinkerbar er Mac Proen som ikke just er billig...

 • 2
 • 6
#40 Per Erik Rønne

Jakob Damkjær spørger om hvem der køber Mac, idet den sælger stadig bedre år for år.

Bevæger man sig ind på H C Ørsted-instituttet kunne det se ud som om MacBook'en i dag er stud.scient.ens foretrukne valg.

Og på Rockefeller kører astrofysikerne i dag kun med MacBook, på deres kontorer naturligvis med ekstern skærm, tastatur og mus/trackball. Hvorfor? Det er en UNIX-maskine der samtidig kører de gængse, kommercielle applikationer, som MS Office. Og har man endelig brug for at køre et andet OS kan man jo altid køre det på en virtuel maskine.

 • 3
 • 1
#41 Martin Ludvigsen

Jeg har haft 3 macbooks inden for de sidste 5 år. Jeg har kunne forlænge levetiden ved at opgradere RAM og harddisk i dem alle, og det har jeg ordnet med et snuptag.Batteriet i alle 3 er stået af inden for et par år, men også det har jeg kunne ordne selv. Samtidig har mit kontor fået udskiftet motherboards og displays på Macbooks, der er stået af lige uden for de 2 års garanti, vi har købt os til. Typisk har Apple forlangt $600-1200 for reparaioner, vi så i stedet har fået foretaget hos tredjepart for en tredjedel af prisen.

Apples hardware går i stykker lige så hyppigt som alt mulig anden hardware, specielt når man bruger det flere timer dagligt. Tidlige har det ikke været noget problem, fordi man enten har kunne fikse problemet selv, eller fordi man har kunne benytte billige tredjeparts værksteder.

Den mulighed er væk nu, og det gør, at vi må overveje seriøst, om vi fortsat vil bruge Apple. Deres priser er meget høje fra starten, og med deres vedligeholdelsespriser vil prisen ryge alt for højt op i de 3 års levetid, vi typisk får ud af vores Macbooks.

Derudover er der konsekvenserne for miljøet, som et eller andet sted er et langt større problem end Apples monopolmisbrug, men CSR har jo ikke ligefrem været deres stærkeste kort de sidste par år. Godt, deres kunder og dermed aktionærer er ligeglade med den slags pjat.

 • 3
 • 0
#42 Anonym
 • 0
 • 0
#43 Martin Ludvigsen

Nej, uden for garanti, som jeg skriver. Og jeg synes da ikke, jeg er specielt uheldig med mine batterier. Tværtimod oplever stort set alle, jeg har snakket med om det, at deres batteri er stået af inden for et par år. Min nuværende MBP er 23 mdr gammel, og den skal til at have sit tredje batteri. Det skal jeg lige huske at få gjort, inden min dyrt indkøbte Apple Care udløber.

 • 0
 • 0
#45 Per Erik Rønne

Jeg bruger stadig min efterhånden seks år gamle MacBook som hovedmaskine, nu med 4 GB RAM, og det eneste der er i vejen med den er at et jack-stik er knækket inde i headset-udgangen, så jeg kun kan få lyd ud gennem usb. Åh ja, og så vil den ikke kunne opgraderes til det nye OS; jeg vil være tvunget til at holde mig til Lion.

Alligevel venter jeg nogle år inden jeg opgraderer maskinen. Og det ser i øvrigt ikke ud som om MacBook Air og MacBook Retina vil 'danne skole'; Apple synes stadig at ville føre MacBooks der let lader sig opgradere.

 • 0
 • 0
#46 Frithiof Andreas Jensen

Så skal man betale Apple for at skifte noget man selv normalt kunne klare markant billigere på noget der minder om 5 min.

Det er jo så spörgsmålet om man kan det, i virkeligheden.

Gör-det-selv-jobbet involverer mange timers Googling efter en kompatibel disk, så skal man lige finde nogen der sälger sådan een, samt oprette en konto på deres sk...de hjemmeside m.v. for at köbe den, endeligt skal man läre hvordan man skiller kassen ad - mere Googleri! Det er mange timers kedeligt arbejde som man ikke får penge for og som man kun kan bruge een gang.

Jeg er heldigvis blevet så gammel, doven og vellönnet at jeg hellere vil gå ind til Apple, betale det tilsyneladende ublu belöb og få det hele lavet mens jeg drikker en pilsner i fred og ro i närheden.

Livet er simpelthen for kort til at pisse väk med at jage computerdele på nettet, når man kunne jage skörter i byen i stedet ;-)

PS: En PC/laptop skal efterhånden kun väre 2-3 år gammel för man ikke längere kan få nye RAM-chips til at opgradere dem med, hverken til en rimelig pris eller overhovedet. Lösningen på det problem er naturligvis at man installerer hele den mängde RAM som maskinen kan träkke straks når man köber maskinen - men så kan man jo lige så godt også have loddet skidtet i fra begyndelsen. Apple er bare foran kurven.

 • 0
 • 0
#47 Per Erik Rønne

Tjae, jeg opdaterede min MacBook fra 2 til 4 GB RAM for knap et år siden. På det tidspunkt havde den været 'på markedet' i fem år, og jeg havde selv haft den i fire, så at man ikke længere skulle kunne få RAM til en maskine der er ældre end 2-3 år gammel, kan jeg ikke se.

Det drejer sig om en model MA700LL/A.

 • 1
 • 0
#48 Henrik Winther Jensen

Det er underligt at der er nogen der betragter dette som et problem! Når man betaler i dyre domme for et eksklusivt stilikon, så er det helt i produktets ånd at det kun er lille eksklusiv gruppe som (dyrt betalt) kan vedligeholde det. Hvis det overhovedet giver nogen mening at vedligeholde. Hvis man er så cool at man køber et apple produkt, er man også cool nok til at købe et nyt så snart der viser sig den mindste grund til det. Det giver jo ingen mening at eje det det bedste fra i går, med mindre man samler på antikviteter og det varer nok nogen år for en MacBook pro er kvalificeret til den status. Parallellen med Audi A1 er jo helt rigtig. Apple og Audi er perfekte produkter som ikke kan forbedres eller skal repareres. Faktisk er det et problem for Apple at IPhone og IPods sælger så meget at de er ved ved at miste magien, i hvert tilfælde i mine øjne.

 • 1
 • 1
#50 Henrik Winther Jensen

Både og....

Jeg kunne aldrig nogensinde finde på at købe en Apple computer til mig selv, men jeg kan jo se hvor vigtigt det er for mange mennesker at være "Cool" så dem om det!

Men jeg over hvordan et modefænomen som Apple kan komme til at fylde så meget i et teknisk orienteret forum som dette?

OK, jeg er nok lidt mere sarkastisk end jeg er Jakob :-)

 • 2
 • 4
#51 Per Erik Rønne

Måske skulle vi så gå tilbage til et berømt essay af Umberto Eco, som jeg nedenstående citerer fra:

The fact is that the world is divided between users of the Macintosh computer and users of MS-DOS compatible computers. I am firmly of the opinion that the Macintosh is Catholic and that DOS is Protestant. Indeed, the Macintosh is counter-reformist and has been influenced by the ratio studiorum of the Jesuits. It is cheerful, friendly, conciliatory; it tells the faithful how they must proceed step by step to reach -- if not the kingdom of Heaven -- the moment in which their document is printed. It is catechistic: The essence of revelation is dealt with via simple formulae and sumptuous icons. Everyone has a right to salvation.

DOS is Protestant, or even Calvinistic. It allows free interpretation of scripture, demands difficult personal decisions, imposes a subtle hermeneutics upon the user, and takes for granted the idea that not all can achieve salvation. To make the system work you need to interpret the program yourself: Far away from the baroque community of revelers, the user is closed within the loneliness of his own inner torment.

You may object that, with the passage to Windows, the DOS universe has come to resemble more closely the counter-reformist tolerance of the Macintosh. It's true: Windows represents an Anglican-style schism, big ceremonies in the cathedral, but there is always the possibility of a return to DOS to change things in accordance with bizarre decisions: When it comes down to it, you can decide to ordain women and gays if you want to.

Naturally, the Catholicism and Protestantism of the two systems have nothing to do with the cultural and religious positions of their users. One may wonder whether, as time goes by, the use of one system rather than another leads to profound inner changes. Can you use DOS and be a Vande supporter? And more: Would Celine have written using Word, WordPerfect, or Wordstar? Would Descartes have programmed in Pascal?

And machine code, which lies beneath and decides the destiny of both systems (or environments, if you prefer)? Ah, that belongs to the Old Testament, and is talmudic and cabalistic. The Jewish lobby, as always.....

Personligt bruger jeg Macintosh fordi jeg anser maskinerne som de bedste, og her tænker jeg ikke på maskinellet, men på operativsystemet.

Og iPhone og iPad fordi iOS er det sikreste system i denne verden, og fordi de sync'er så godt med OS X.

 • 0
 • 0
#52 Hans Dalsgaard Jensen

For Apple er sagen vel egentlig meget simpel: Hvis folk køber maskiner, der er tynde og lette (som medfører mindre bruger-opgraderbarhed*), laver Apple flere maskiner, der er tynde og lette. MacBook Air var første prøveklud - den ny Retina MacBook Pro er den næste. Går markedet så den vej? Who knows? Intel tror vel på et segment med deres satsning på Ultrabooks.

Skulle nogle få Apple-fanbois kunne sætte design-dagsordenen på laptop markedet (så de "seriøse" brugere nu mister muligheden for at få nogle solide maskiner hvor man let kan komme til, skifte HDD, RAM, batteri, grafikkort, etc.)? De tynde og lette maskiner kommer da fordi folk (de andre 98 %) vil ha' dem!

Det er vel så simpelt for brugerne: Hvis du vil ha' den form-faktor, så køb den og lev med begrænsningerne, hvis ikke, så find noget andet. Jeg er sikker på, Apple indretter sig efter efterspørgslen - med små nøk i deres ønskede retning. Det står da andre producenter frit for at lave en Ultrabook med fuld bruger-opgraderbarhed som folk kan flokkes om. Jeg vil da bare ønske dem held og lykke - men jeg tror ikke, jeg holder vejret imens.

*) Hvilke Ultrabooks er opgraderbare? Hvordan opgraderer jeg fx RAM og skifter batteri på en ASUS Zenbook UX31?

 • 0
 • 0
#54 Per Erik Rønne

Det er tåbeligt, at man vil have folk til at punge 17.000 kr. ud uden at give dem mulighed for at opgradere hverken RAM eller SSD.

Det vil kun være en tåbelighed, hvis der ikke er tilstrækkelig mange der er villige til at købe produktet, til at det økonomisk ville kunne betale sig.

Personligt ville jeg nok sørge for at de maskiner jeg hen ad vejen køber, er opgraderbare.

Og jeg har nu besluttet mig for at udskifte min interne 320 GB harddisk med denne på 1 TB:

http://www.edbpriser.dk/harddisk/wd-av-25-wd10juct-1-tb-id-6744246.aspx

Selv på en seks år gammel MacBook er det usmart, at man ikke kan have sit iTunes bibliotek på sin interne harddisk, men er nødt til at placere det på en ekstern. Det er trods alt en maskine, man dagligt skal have med i tasken.

En sådan udskifting kan man ikke klare på hverken en MacBook Air eller på den nye MacBook Pro Retina.

 • 0
 • 0
#57 Gert Agerholm

men jeg kan jo se hvor vigtigt det er for mange mennesker at være "Cool" så dem om det!

Det er altid svært at komme med absolutte udsagn når man ikke har prøvet det. Jeg har en iMac og Macbook Pro. Jeg vil til en hver tid lægge hovedet på blokken og sige at det har INTET med cool at gøre, det er simpelt hen de maskiner som bedst opfylder mit behov.

Jeg ved ikke om det kun er mig, men et eller andet sted spørger jeg mig om de personer som så kategorisk udtaler sig uden selv at have prøvet i virkeligheden er lidt misundelige.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere