En ny bogføringslov betyder, at alle virksomheder med en omsætning på over 300.000 kroner om året fremover skal benytte sig af et digitalt bogføringssystem.
Det vil sende millioner af kroner i retning af virksomheder som Visma e-conomic, Billy og andre danske it-virksomheder, der leverer digitale regnskabsplatforme som i fremtiden bliver lovpligtige.
En optælling fra SMVDanmark viser, at det er omkring 100.000 danske virksomheder, der har en omsætning på over 300.000 kroner, og derfor fremover er tvunget til at købe et digitalt bogføringssystem.
Nogle af virksomhederne betaler dog allerede for et digitalt regnskabsprogram, mens det for andre vil betyde en ekstra it-regning. Erhvervsministeriet mener, at der er tale om 40.000 danske virksomheder, der fremover skal betale for et nyt it-system.
»Man tvinger små virksomheder til at købe et it-program for at kunne leve op til loven, og derfor er vi selvfølgelig som udgangspunkt meget skeptiske for udsigterne til det her,« siger chefkonsulent hos SMVDanmark Kasper Munk Rasmussen til Version2.
Ifølge en beregning fra Erhvervsministeriet blive pålagt en ekstraregning på 600 millioner kroner om året til de nye it-systemer.
Reglerne er trådt i kraft løbende fra 1. juli, og bliver herefter gradvist rullet ud, så flere virksomheder over de kommende år bliver omfattet af reglerne.
De mange millioner kroner, som fremover skal bruges på nye digitale bogføringssystemer, kommer blandt andet virksomheder som Visma e-conomic til gode, der leverer den type it-programmer.
Visma e-conomic vil dog ikke løfte sløret for, hvad den her nye lovgivning kommer til at betyde for selskabets forretning.
»Hvor mange af de her 40.000 nye kunder, der lander hos os, det er ikke noget vi budgetterer med. Vi går ikke og regner med at få 30.000 nye kunder. Det vi fokuserer på er, at vores nuværende kunder er glade. Det er den strategi vi har haft hele tiden. Hvis vi gør det rigtig godt for vores kunder i dag, så anbefaler de os til andre,« siger Lars Engbork, administrerende direktør i Visma e-conomic.
Men når jeres marked potentielt vokser med 40.000 nye kunder, så skal det vel også kunne aflæses i Visma e-conomics resultater?
»Jeg fokuserer som sagt på de kunder, som vi har nu og her. Vi kæmper for hver enkelt kunde og det har givet pote indtil videre. Vi runder snart 170.000 kunder, der bruger vores system. Den strategi kommer vi til at fortsætte med fordi det giver nye kunder,« siger Lars Engbork.
Direktøren er samtidig skeptisk over for, om der rent faktisk er tale om en udgift på 600 millioner kroner til de små virksomheder. Ifølge Visma er der nærmere tale om en sjettedel af det beløb - altså 100 millioner kroner fordelt på 40.000 virksomheder.
Frygter prisstigning
Hos SMVDanmark frygter man at de danske it-leverandører på området kan sidde for tungt på en service, som fremover bliver lovpligtig.
»En af vores største bekymringer er, at man skaber en dårlige konkurrencesituation på markedet for digitale bogføringssystemer. Man tvinger alle til at købe en vare, og så skærper man de regler som produktet skal leve op til. Det betyder, at man kan stå i en situation, hvor der er få it-virksomheder som lever op til kravene og som derfor vælger at hæve priserne,« siger Kasper Munk Rasmussen.
Det er dog ikke en bekymring, man deler hos Visma e-conomic. Selskabet ser ikke nogen grund til, at der skulle opstå nogle særlige barrierer for nye virksomheder.
Kan du garantere, at der ikke kommer en kunstig prisstigning som følge af den her lovgivning?
»Jeg kan kommentere på, hvordan det forholder sig lige nu. Jeg kan ikke kommenter på, hvordan verden ser ud i fremtiden. Som loven er formuleret lige nu understøtter vi den i alle vores pakker og kræver ikke at man skal have flere penge op af lommen,« siger Lars Engbork.
»I forhold til nye regnskabssystemer - ser jeg ikke at der kommer nogle særlige barrierer for nye regnskabssystemer. Der kommer heller ikke færre af dem, så det er ikke en bekymring, jeg deler,« siger Lars Engbork.
Faldende udgifter
Udgifterne for de mange mindre virksomheder i Danmark kommer ifølge Erhvervsministeriet til at koste 600 millioner kroner om året.
Erhvervsministeriet vurderer selv, at der med den nye lov også bliver frigivet ressourcer i mange virksomheder, når arbejdsgangene bliver digitaliseret, der vil opveje for de millionstore it-udgifter.
I SMVDanmark er man enige i, at mere automatisk erhvervsrapportering rummer et potentiale, men erhvervsorganisationen er dog ikke sikker på, at loven vil udløse en så stor besparelse.
»Jeg har svært ved at se, at det vil være tilfældet for alle virksomheder, men det er klart noget vi vil følge. Det kræver at virksomhederne slipper for nogle hovedpiner andre steder, men det er der ikke rigtig nogen der kan spå meningsfuldt om,« siger Kasper Munk Rasmussen.
Desuden frygter SMVDanmark, at priserne på de nuværende systemer vil stige i fremtiden, fordi kravene kommer til at stige og antallet af leverandører, der kan leve op til de nye lovkrav samtidig kommer til at falde.
»Vi står i en situation, hvor der er sikkerhed for udgiften, men hvor gevinsten ligger mange år ud i fremtiden. På den baggrund har vi en sund skepsis, men vi har tænkt os at tage Erhvervsministeriet på ordet og presse på for, at der kommer de administrative lettelser, som man har stillet politikerne og erhvervslivet i udsigt. Alternativt må politikerne ind og ændre loven,« siger Kasper Munk Rasmussen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.