Ny lov om databeskyttelse gør millioner af web-ytringer ulovlige

En ny lov om personlige data, der er på vej igennem EU-systemet, gør det forbudt at skrive personlige oplysninger om andre, bortset fra i for eksempel avisartikler. Dermed kan tusindvis af hjemmesider og Facebook-beskeder være ulovlige.

En tilsyneladende ganske uskyldig historie om en forstuvet fod på en svensk kirkehjemmeside fra 1998 kommer nu til at være afgørende for kommende EU-regler om beskyttelse af personlige data.

Historien, hvor en svensk rengøringsassistent og webmaster for den lokale kirke citerer en kollega for at have forstuvet sin fod, endte nemlig i EU-domstolen i 2003, hvor webmasteren blev kendt skyldig i at have brudt reglerne om personlige data.

Tilbage i Sverige blev straffen i landsretten dog ganske begrænset - hun skulle betale 300 kroner til en fond - men den gamle afgørelse bliver nu taget med ind i en opdatering af EU’s regler for persondata. Det skriver Åbenhedstinget.dk, der bliver drevet af en sammenslutning af danske journalister.

Konsekvenserne er, at det fremover eksplicit bliver forbudt at skrive om andre personers helbredstilstand, fagforeningsforhold, seksualitet og meget andet, som er i kategorien personlige oplysninger, hvis man ikke har en udtrykkelig tilladelse fra denne person.

Og dermed står et væld af hjemmesider, tweets, Facebook-opdateringer og andre offentlige ytringer til at blive ulovlige, fordi de rummer en eller anden personlig oplysning om andre. Antallet skal gøres op i tusinder, hvis ikke millioner, vurderer Åbenhedstinget.

Eneste undtagelse er artikler udarbejdet med journalistisk sigte, eller kunstneriske ytringer, uden at disse to kattelemme dog defineres ret præcist i de foreløbige papirer i lovarbejdet.

Der er også opstået tvivl om, hvordan loven skal gælde for sociale medier som Facebook, der ikke er fuldstændigt offentligt tilgængelige som en åben hjemmeside er det. Det fortæller David Törngren fra det svenske justitsministerium, der forhandler på Sveriges vegne i lovarbejdet. Han mener, at loven må være realistisk, ellers giver det problemer med manglende respekt for loven, når den bliver umulig at håndhæve.

Reglerne fra EU vil i øvrigt ikke komme i form af et direktiv, som de 27 medlemslande selv skal omsætte til national lov, men bliver en forordning, som dermed vil gælde på præcis samme måde i alle landene.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kasper Steensig

Kan godt forstå hensigten med denne lov, men jeg synes lige at det er i overkanten af hvad der er nødvendigt. Jeg kunne forstå hvis man ikke måtte give mere end det fulde navn, men at give en adresse på en person der ikke vil have det synes jeg dog er forkert.

 • 1
 • 0
Anonym

over den manglende lyst til iværksætteri i EU - vi gør alt hvad vi kan for at skræmme folk væk i den hellige privatlivs freds navn.

Luk internettet det er da vist snart den eneste mulighed for privatlivets fred. Vi skal være bedre til at kommunikere, men må ikke skrive noget. Vi skal være bedre til at optimere, men må ikke kørebrugbare statistikker. Vi skal starte virksomheder, men bliver reguleret til døde.

Internettet i EU er snart ved at blive reguleret til døde, og EU er helt klart et internet fjendsk område. Privatlivets beskyttelse har fuldstændig taget overhånd, og det er taget ud på overdrevet.

 • 0
 • 1
Hans Andersen

Dette er vel et eksempel på hvad der sker, hvis man tager nogle regler og fører dem helt ud i deres logiske konsekvens uden undervejs at stoppe op og lige tænke... "Kan det her nu også passe ude i virkeligheden?".

 • 6
 • 0
Erik Gotfredsen

For snart mange år siden udgav Frihedsmuseet/nationalmuseet en video-disk med billeder fra krigen. DEt var meningen at der skulle medfølge en database med oplysninger om det enkelte billede.
Angiveligt blev ideen om databasen droppet efter indsigelser fra registertilsynet, da der i databasen var registreret politiske oplysninger om enkeltpersoner.
Een af teksterne lød nemlig "Den Socialdemokratiske Statsminister Stauning"

 • 3
 • 0
Mikael Ibsen

at de alt for ofte forfattes på for lang afstand af virkeligheden.

Hertil kommer naturligvis generel opportunisme, magtbegær og andre særegne sindstilstande, som synes at være en væsentlig drivkraft for mange politikere.

Den ultimative magtudfoldelse for en politiker er, at få gennemført en lov med forbud og straffebestemmelser.

 • 4
 • 0
Henrik Hansen

Internettet i dag er det rene vilde vesten. Der er ingen synderlige regler, alle gør som de passer dem, dem der har flest penge og magt bestemmer. Og dem der er sat til at administrere de få regler der er, har officielt opgivet hvervet….. Den lille borger, har ingen som helst mulighed for at stille noget op mod retsløsheden.

Så i bund og grund er det kun godt at EU er opmærksom på problematikken og arbejde på at indføre lov og orden hvor der i dag ingen er. Man kan så diskutere om deres forslag er optimale, men det er jo netop derfor at diskussionen tages op.

 • 1
 • 1
Lars Lundin

Privatlivets beskyttelse har fuldstændig taget overhånd.

Nej, jeg mener at den slags sager er en distraktion, der kan fjerne fokus fra det egentlige problem med privatlivets beskyttelse.

Det egentlige problem er den lemfældige omgang med meget store samlinger af personfølsomme data, typisk indsamlet af firmaer og (nogen gange via tvang) af offentlige institutioner.

 • 1
 • 0
Morten Jensen

Du har en valid pointe, men tænk over hvad det er du siger: "[...] men det er jo netop derfor at diskussionen tages op."

Hvad er det for en diskussion? Jeg ser nemlig ikke andet end lobbyisme, lukkethed og forsøg på at narre befolkningen med retoriske tricks, lovbrud i gråzoner og lodret løgn. ACTA, Kim dotcoms anholdelse, RIAA etc.

Jeg er såmænd enig med dig. Jeg synes bare ikke vi får noget som helst af det du bruger til at retfærdiggøre EUs indblanden i internettet :)

 • 4
 • 0
Anonym

@Lars

Men tilbage står at det bliver svære og svære at starte noget op i EU regi. Små virksomheder skal efterhånden gardere sig med en masse juridisk bistand for ikke at træde nogen over tæerne.

Små virksomheder er i dag dybt afhængige af statistisk grundlag som Google Analytics og tilsvarende leverer, og mund til mund (blog til blog) snak. Det sidste kan blive svært hvis det lykkedes EU i at skræmme folk fra at være aktive her på nettet. Jeg vil tro at mange kommentarer alene her på V2 kunne komme i problemer da jeg næppe tror at kommentarerne er beskyttet på samme måde som selve artiklen er det.

Internettet i EU er ved at blive ødelagt godt og grundigt, og bliver det til en realitet med bøder for cookies og straf for ytringer, så vil USA nok se flere og flere startups med rødder fra EU.

Vi får ganske sikkert beskyttet vores data fra virksomheder, men nettet vil være dødt. Og skal reglerne overholdes så skal der overvåges så staten får endnu flere beføjelser i logning over borges data (for at kunne vurdere om lovene og direktiverne overholdes) - jo tak det skal vi nok blive glade for.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize