Ny lov om cybersikkerhed giver myndighederne større magt

Illustration: leowolfert/Bigstock
Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget ny lov om net- og informationssikkerhed. Teleindustrien er bekymret og mener, at loven giver myndighederne for vide beføjelser

Den netop vedtagne lov (PDF) om net- og informationssikkerhed skal, ifølge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, styrke informationssikkerheden og fremme en mere robust teleinfrastruktur i Danmark. Men Teleindustrien er bekymret.

»Det er nogle meget vide beføjelser, der nu gives til Center for Cybersikkerhed,« konkluderer Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien

Teleindustrien har under hele behandlingen af den nye lov været stærkt kritiske overfor de rammer, eller rettere mangel på samme, som den nye lov, ifølge brancheforeningen, indeholder.

Efterretningstjenesten bestemmer

Center for Cybersikkerhed opererer nemlig under Efterretningstjenesten og er derfor undtage fra reglerne i forvaltningsloven. Undtagelser, der ifølge Jakob Willer betyder, at myndighederne, uden varsel og uden at teleselskaberne bliver hørt eller får en begrundelse, kan udføre ekspropriationslignende tiltag hos de enkelte selskaber.

Læs også: Forsvarsministeren vil udvide beføjelser til Center for Cybersikkerhed - revses nu for lovsjusk

Om det nye lovtiltag skriver Center for Cybersikkerhed således:

‘Endvidere indebærer loven, at centeret kan føre et mere effektivt tilsyn, herunder i form af inspektionsbesøg, hvor centeret vil kunne konstatere, om teleudbyderne også i praksis lever op til lovens krav.’

»Det er umuligt for os at overskue, hvad konsekvenserne af den her lov må være. Det at loven ligger under Center for Cybersikkerhed betyder, at den beskyttelse, man normal giver en virksomhed inden for forvaltningslovens regler, ikke længere er gældende,« forklarer Jakob Willer

En sikkerhed, som brancheforeningen mener, man burde give de teleselskaber der agerer på markedet.

»Jeg forstår ikke, at man politisk kan forsvare, at gennemsigtigheden i lovens beføjelser stopper hos Center for Cybersikkerhed,« siger Jakob Willer.

Det var i forbindelse med en synergi-sammenlægning under den tidligere regering, at teleselskabernes it-sikkerhed blev lagt ind under forsvarets it-sikkerhedsindsats.

Nødvendigt for sikkerheden

It-ordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre forstår godt Telebranchens bekymringer, men finder de nye beføjelser nødvendige.

»Jeg forstår godt Telebranchens bekymringer, fordi det er nogle skrappe virkemidler og muligheder, som lovforslaget indeholder. Men det er simpelthen nødvendigt, for at vi er bedst muligt rustet til at beskytte landet mod de udfordringer vi står over for,« forklarer han

Læs også: Telebranchen raser over lovforslag om flere - og diffuse - beføjelser til Center for Cybersikkerhed

Torsten Schack Pedersen så gerne, at reglerne kunne have været udformet mere lempeligt og mindre indgribende. Men regeringens analyse og vurdering er, at det er nødvendigt for sikkerheden, at lovforslaget med de nye beføjelser fortsat administreres inden for Efterretningstjenestens rammer.

Bekendtgørelse skal skabe klarhed

Brancheforeningen sætter nu sin lid til, at man bliver tæt involveret i processen med udarbejdelsen af bekendtgørelsen, og derigennem kan blive klogere på rammerne for loven.

»Nu er loven jo vedtaget. Så vores næste mulighed er i bekendtgørelsensarbejdet at sikre størst mulig forudsigelighed og transparens, således teleselskaberne ved, hvad det er for en regulering, de risikerer at blive underlagt,« fastslår Jakob Willer

Forud for arbejdet med udformningen af bekendtgørelsen, kan Jakob Willer ikke vurdere, om teleselskaberne overhovedet er i stand til rent teknisk at opfylde de nye lovkrav.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ditlev Petersen

Jeg forstår ikke, hvorfor en dommerkendelse pludselig skulle være så vanskelig at få fat i (det kan vist klares på under en time) - HVIS man har en konkret mistanke mod en eller flere personer. Dvs. jeg forstår så udmærket, hvorfor "det er simpelthen nødvendigt, for at vi er bedst muligt rustet til at beskytte landet mod de udfordringer vi står over for". Undtagelsestilstand bliver normaltilstand.

 • 0
 • 0
Gert G. Larsen

Men hvem går det ud over, hvis nogen? Borgerne? Ryger privatlivet? - Eller ISPerne? Eller "bare" de store udenlandske leverandører? Er det primært for at holde Huawei og lignende fra døren, eller hvad ligger der reelt bag ved?

 • 0
 • 0
Christian Nobel

»Jeg forstår godt Telebranchens bekymringer, fordi det er nogle skrappe virkemidler og muligheder, som lovforslaget indeholder. Men det er simpelthen nødvendigt, for at vi er bedst muligt rustet til at beskytte landet mod de udfordringer vi står over for,«

Kunne man ikke få TSP til helt præcist at fortælle hvilke "udfordringer" der er "vi" står over for?

Det er meget betænkeligt at regulering af civile forhold nu bliver lagt ind under krigsministeriet, og dermed reelt militære love - mig bekendt er det første gang (i nyere tid) i historien det er sket i fredstid her i landet.

Desværre har Danmark ikke en rigtig forfatning, ej heller en forfatningsdomstol, for umiddelbart ville jeg anse dette tiltag for forfatningsstridigt.

 • 0
 • 0
Tom Paamand

Det er meget betænkeligt at regulering af civile forhold nu bliver lagt ind under krigsministeriet, og dermed reelt militære love - mig bekendt er det første gang (i nyere tid) i historien det er sket i fredstid her i landet.

Helt enig i det betænkelige, men dette ser ud til at være vores hverdag nu. Danmark har trods alle omsvøb reelt befundet sig i en diskret undtagelsestilstand siden 2003, hvilket kan dokumenteres ved at danske domstole løbende har forholdt sig til de såkaldte "krigstidsbestemmelser". Forsvarets Auditørkorps oplyser, at bestemmelserne om strafforhøjelse for forsætlige forhold begået under væbnet konflikt bliver brugt. Og under sagen om den lækkede Jægerbog blev de mistænkte truet med straf på livstid, hvilket kun er muligt i krigstid.

 • 0
 • 0
John Foley

Center for Cybersikkerhed blev i 2011 efter min mening fejlanbragt under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Allerede den gang traf man en forkert beslutning fordi Forsvarsministeriet i en interne magtkamp var stærkere end Justitsministeriet. Siden hen er der i en lind strøm givet beføjelser til Danmarks mest lukkede institution, der i stor udstrækning er uden for demokratisk kontrol og i stor stil overskrider, hvad der bør tillades i en retsstat. En bedre løsning ville være at underlægge centeret under et Nationalt Cybersikkerheds Råd, der kunne tilsikre ordentlig demokratisk kontrol med centerets lyssky virksomhed. Husk på, at Center for Cybersikkerhed er en integreret del af Forsvarets Efterretningstjeneste, der lever af at dele oplsyninger med "vennerne", uden skelen til befolkningens krav på beskyttelse af privatlivets fred.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere