Ny lov lader myndighed indhente, samkøre og videresende personfølsomme oplysninger uden dit samtykke

En ny lov vil udvide Udbetaling Danmarks beføjelser og lade myndigheden indhente, samkøre og videresende personfølsomme oplysninger om danskerne, uden at et samtykke er nødvendigt.

Udbetaling Danmark kan snart indhente, samkøre og videresende “rent private” oplysninger. I hvert fald hvis en lov, der netop har været i høring, bliver vedtaget. Det skriver Jyllands-Posten.

Den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark har ansvaret for at udbetale en række offentlige ydelser, herunder folke- og førtidspension, boligstøtte samt barselsdagspenge og børnetilskud. Det er myndighedens opgave at kontrollere, at en borger til enhver tid opfylder betingelserne for at modtage ydelsen. Samlet udbetaler Udbetaling Danmark omkring 200 milliarder kroner om året til 2,7 millioner ydelsesmodtagere.

Udover at kunne indhente de dybt personlige oplysninger om ydelsesmodtagerne, kan Udbetaling Danmark også indhente informationer om de 2,7 millioner ydelsesmodtageres ægtefælle eller samlever. Med lovforslaget vil myndigheden kunne indhente informationer om ydelsesmodtagerens “ægtefælle, samlever eller formodede samlever, andre husstandsmedlemmer eller formodede husstandsmedlemmer”.

Over for Jyllands-Posten beskriver Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, Danmark som “velfærdsstatens NSA” - en reference til den amerikanske sikkerhedstjeneste, der gennem de seneste år har mødt stor modstand efter flere læk har dokumenteret omfattende overvågning.

Jyllands-Posten har talt med Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der nu stiller sig kritisk over for de nuværende og kommende beføjelser, på trods af, at han stemte for den nuværende lov. Den radikale socialminister, Manu Sareen, fastholder sin støtte og pointerer, at det er “vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger”.

Du kan læse lovforslaget på hoeringsportalen.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Jensen

Den radikale socialminister, Manu Sareen, fastholder sin støtte og pointerer, at det er “vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger”.

Nej, vi skal ikke gøre "alt hvad vi kan" bare for at undgå fejludbetalinger. Vi skal ikke afvikle retssikkerheden og retten til privatliv for alle, bare for at fange nogle enkelte bedragere.

Skal der udleveres private oplysninger fra/om en "formodet samlever" eller et "formodet hustandsmedlem", så skal der bruges dommerkendelser. Sådan er det i et demokratisk retssamfund, men det er tydeligvis ikke det mange politikere ønsker at vi skal have.

Det er kedeligt at man kan blive placeret om minister i en regering, når man ikke forstår hvad demokrati og retssikkerhed er. De burde offentligt skulle afsværge en ed om at forsvare demokratiet, friheden og retssikkerheden for at kunne blive ministre.

 • 15
 • 0
Henning Hansen

Skal der udleveres private oplysninger fra/om en "formodet samlever" eller et "formodet hustandsmedlem", så skal der bruges dommerkendelser.

Mange formodede samlevere eller hustandsmedlemmer er blot fanget i boligmarkedet og den økonomiske krise, som for mange af os stadig er en realitet. Eller har frivilligt valgt en boligløsning, som afviger fra "Indberetning Danmarks" forventninger.

I øvrigt forbløffende, at de så ikke engang undrer sig over folketingsmedlemmer, som er registreret med adresse i Jylland, får tilskud til dobbelt husførelse i en lejlighed, som stilles til rådighed i København - og som i virkeligheden bor med kæreste og fælles børn et helt tredie sted.

Men det er naturligvis kun de svage, som er afhængige af offentlige ydelser, som man er på jagt efter.

Den store svindel foregår der, hvor pengene og magten er - hos dem, der kontrollerer...

 • 10
 • 0
Peter Makholm Blogger

Først kan man få den tanke at det da ikke kan være så slemt, for hvilke data er det egentligt at den offentlige kan tænkes at ville samkøre.

Men hvis man lige skimmer forslaget igennem så kan man se at Udbetaling Danmark eksplicit vil kunne trække på oplysninger fra Post Danmark til en generel kontrol af ansøgere af offentlige tilskud (forslagets paragraf 12). Det kickstarter pludselig min fantasi, for så er der ikke langt til at samkøre med rejsekortet eller mastedata for mobiltelefoner. Det vil selvfølgelig kræve en ekstra lovændring, men nu med klar præcedens for at den slags samkøring er et nyttigt værktøj.

 • 17
 • 0
Ulrik Suhr

Jeg har måtte lide den kamp med at oprette mine tvillinger i navneregistret...
Hvem har lavet det misfoster?

Her er opskriften man skal benytte omg...

 1. Stats-ID login på siden
 2. Stats-ID på attesten
 3. log af siden
 4. luk siden

 5. far/mor får mail om godkendelse i eboks

 6. Stats-ID login på siden
 7. Stats-ID på attesten
 8. log af siden
 9. luk siden

 10. Stats-ID login på siden

 11. Stats-ID på attesten
 12. log af siden
 13. luk siden

 14. far/mor får mail om godkendelse i eboks

 15. Stats-ID login på siden
 16. Stats-ID på attesten
 17. log af siden
 18. luk siden

hvis man så er så uheldig at glemme at lukke siden efter man har logget af!!.....
Så fejler hele processen. dvs. det er en "silent fail" og den bliver ikke godkendt uden du får besked. Ingen af de to ansøgninger bliver godkendt.

Jeg har en eneste opfordring til Stats-ID. ikke flere sammenkørsler af data indhentning af data etc. før man magter at bede om ID 1 gang før man benytter systemet. Samt uddannelse i digital signatur!!

 • 1
 • 0
Kenn Nielsen

hvis man så er så uheldig at glemme at lukke siden efter man har logget af!!.....
Så fejler hele processen. dvs. det er en "silent fail" og den bliver ikke godkendt uden du får besked. Ingen af de to ansøgninger bliver godkendt.

...Og...måske det var meningen..

Det er da sk*de smart(tm).
En sand effektivisering af offentlig karakter:

 1. Ansvaret flyttes fuldt og helt til borgeren.
 2. Arbejdsbyrden flyttes uformindsket til borgeren.
 3. Silent fail efterlader den uheldige gennemsnitsborger med 100% skyldfølelse.
 4. Der bliver ikke rigtigt frigivet nogen offentlige ressourcer alligevel.

K

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere