Ny LAMP-baseret platform skal afløse udskældte Skoleintra
En ny platform skal afløse Skoleintra som redskab til kommunikation mellem skole, forældre og elever. Der er plads til forbedringer, da Skoleintra ikke har det bedste ry blandt landets forældre til børn i folkeskolen:
»Det har været svært at tilrette til den enkelte skole. På forældresiden har det altid været en gammeldags platform,« siger Mette With Hagensen, som er landsformand i foreningen Skole og Forældre, der har været kritisk overfor det tidligere system.
Blandt andet har muligheden for at modtage beskeder været begrænset til systemets mobilapp, og det har også været svært at etablere for eksempel diskussionsgrupper på tværs af klasser.
Men det skulle der nu være råd for i Skoleintras afløser, som har fået navnet Aula.
»Usability er noget af det, der fylder allermest i tildelingskriterierne,« fortæller projektleder Jakob Volmer fra Kombit, kommunernes it-fællesskab. Det handler for eksempel om, at notifikationer er relevante for brugerne.
I det hele taget er markant øget brugervenlighed et succeskriterium i det nye system.
»Der er en løsning, som den enkelte kommune kan konfigurere. Aula er meget mere tænkt som konfigurerbart for kommunen end forgængeren. Det betyder, at kommunen kan udføre en planlagt strategi for, hvordan man vil kommunikere med brugeren.«
Sikkerheden testes minutiøst
Den nye platform er britisk og hedder Frog ligesom firmaet bag. Produktet anvendes i 23 lande og med mere end 20 millioner brugere.
Systemet har bevist sin duelighed i store lande som Malaysia, fortæller Thomas Koefoed, der er projektleder hos Netcompany, som skal producere det nye system. Især sikkerheden er vigtig i et produkt, som håndterer massevis af følsomme oplysninger.
»Man skal skrive sin kode rigtigt og sørge for, at den er sikker, og når man har valgt et produkt som Frog, så er sikkerheden allerede godt afprøvet. Sikkerheden bliver også testet minutiøst. Man kommer ikke igennem denne leverance uden at bestå en meget omfangsrig sikkerhedstest, som udføres af et eksternt firma.«
Der skal være 25-30 udviklere på projektet, som bygger på den såkaldte LAMP-stak – Linux, Apache, Mysql og PHP. Udviklingen starter efter sommeren, og den endelige udrulning sker i 2019.
»Det, jeg synes er rigtig interessant i dette projekt, er brugerinvolvering. At sørge for, at vi får lavet en løsning, som passer til alle de forskellige brugertyper – en løsning, der skal være super brugervenlig for børn, forældre og lærere. Den helt centrale udfordring er, at det skal give en løsning, som fungerer ude i skolerne. Det er et fagsystem for lærere og en kommunikationsplatform for forældre og børn, samtidig med at systemet skal være fuldstændigt sikkert,« siger Thomas Koefoed.
»Det kræver ikke specielle kompetencer at drive den daglige administration. Jo mere konfiguration du stiller til rådighed, desto mere skal du have fokus på brugervenlighed, for at det fungerer i praksis, og dette er et område, vi har enormt stort fokus på i vores tilbud.«
Løsningen har allerede været igennem en række brugertests. Derudover skal Netcompany bestå fem yderligere tests i brugervenlighed undervejs, for at løsningen godkendes.
»Så der er mega-mega stort fokus på både brugervenligheden og sikkerheden.«
Meddelelsesbogen kan smides væk
Mette With Hagensen mener som repræsentant for forældrene, at et godt succeskriterium er, hvis det er naturligt for forældrene at have Aulas app på forsiden af deres smartphone. Det er Jakob Volmer fra Kombit helt enig i.
På den negative side peger Mette With Hagensen på, at systemet kan være en ‘meddelelsesbog‘ som dækker barnet fra 3 til 16 år, og som måske indeholder for mange oplysninger i for lang tid ad gangen. Men man kan heldigvis også smide meddelelsesbogen i skraldespanden i Aula, hvis den enkelte kommune ellers ønsker at stille den funktionalitet til rådighed for brugeren.
Firmaet bag SkoleIntra, Itslearning A/S, har efter udgivelsen oplyst, at selskabet vil fortsætte med at udvikle, markedsføre og drive SkoleIntra, og at dette også vil være tilfældet efter introduktionen af Aula.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.