Ny krypto-mining-proces kan »få enorm betydning for den globale energikrise«

12. september 2022 kl. 12:007
Ny krypto-mining-proces kan »få enorm betydning for den globale energikrise«
Illustration: Phongphan/Bigstock.
En ny valideringsmekanisme skal sænke verdens næststørste kryptovaluta, Ethereum, energiforbrug med 99 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Verdens næststørste kryptovaluta, Ethereum, vil skifte krypto-mining-proces fra såkaldt proof of work til proof of stake. Det skal ifølge Ethereum selv sænke energiforbruget med omkring 99 procent. Ethereum har ifølge Al Jazeera et energiforbrug svarende til New Zealand.

Det skriver DR.

Læs også: Ransomwareangreb rammer USA's andet største skoledistrikt

Proof of stake, der er en ny valideringsmekanisme, går ifølge DR ud på, at udvalgte validatorer låser sin kryptovaluta i et bestemt stykke tid for at bidrage til blockchains, og som belønning får de til gengæld mere kryptovaluta. Det skal spare strømmen til størstedelen af de hundredetusindvis af computere, der på verdensplan i dag bruges til proof of work krypto-mining-processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Forsikringsselskaber har undervurderet cybertruslen: Ransomware får priserne til at stige

Peter Sestoft, der er leder af computer science-afdelingen på IT-universitetet i København, vurderer at verdens største kryptovaluta, Bitcoin, vil følge trop.

»Det tror jeg, at de er nødt til, ellers bliver de udkonkurreret af Ethereum,« siger han til DR.

Han vurderer samtidig, at hvis de resterende kryptovalutaer også skifter proces, så »vil det få en enorm betydning for den globale energikrise.«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
28. januar kl. 22:29

Med al respekt for Peter Sestoft så kommer Bitcoin ikke til at skifte til proof of stake.

Proof of work er bedre end proof of stake, fordi det er en mere decentraliseret form for konsensus. I proof of work, er det computationskraften i et netværk, der bestemmer, hvem der skal løse de næste transaktioner og bekræfte dem, mens i proof of stake, er det de personer med de største mængder af cryptocurrency, der har mest indflydelse på netværket. Det betyder, at i proof of work, er det svært for en enkelt person eller gruppe at overtage kontrollen med netværket, mens det i proof of stake er langt nemmere.

Energien skal selvfølgelig være grøn, men det er den også overvejende for Bitcoin.

Med venlig hilsen KryptoKollektivet

6
12. september 2022 kl. 16:32

Man kan opnå MEGET større enegieffektivitet med Proof of Work end Ethereum præsterer. Bitcoin Satoshi Vision (BSV) præsterer de seneste 24 timer 3020,3 (Tx/MWh) / 22,7 (Tx/MWh) = 133 gange højere energieffektivitet end Ethereum ifølge https://coincarboncap.com/.

Ethereums største problem er at det ikke kan skalere. Proof-of-Stake kommer ikke til at løse Ethereums skaleringsproblemer. Problemerne skyldes nemlig primært Ethereums ikke-paralleliserbare kontomodel, og det sandsynlige er, at Ethereums skift til PoS bare vil degenerere Ethereum yderligere. Proof of Stake er vejen mod et mere korrupt system, jf. https://zemgao.com/switching-to-pos-ethereums-predicted-corruption/.

BSV's energieffektivitet kommer til at stige yderligere over tid i takt med at:

  • Satoshi Nakamotos planlagte mining subsidy udfases. Det halveres hvert fjerde år, og ophører helt omkring år 2140. Mindre subsidy => mindre indkomst ved mining => mindre mining => mindre energiforbrug. Fra år 2140 vil minerne udelukkende have indkomst fra transaction fees og hvad de kan sælge af diverse services.
  • Antallet af BSV-transaktioner vokser fordi flere brugbare services bliver bygget ovenpå BSV.

Energiforbruget til BSV's Proof-of-Work er i øvrigt uafhængigt af mængden af transaktioner i en blok, da alle transaktionerne først hashes sammen til en Merkle Root med en fast størrelse (32 bytes) inden minerne leder efter en PoW løsning til den konstruerede block template.

Mvh Steffen Sølling Cand. merc. i finansiering og regnskab + tidligere Microsoft Certified Systems Engineer i Windows NT og Windows 2000 + selvlært indenfor Austrian Economics Grundlægger af https://bitcoinsteffen.com/ i 2015

5
12. september 2022 kl. 15:49

Det er dyrt at lave god journalistik.. Hvad betaler Version 2 så DR for artiklen ?

4
12. september 2022 kl. 13:36

Proff of Stake er ikke specielt nyt, det er bare ETH der har været langsomme med at komme igang. POS er fremtiden ifht. POW. PulseChain, et eksempel på en hard-fork af ETH-blockchain, der rummer endnu flere og bedre muligheder end ETH 2.0.

2
12. september 2022 kl. 13:19

Det har dr.dk's artikel et bud på:https://www.dr.dk/nyheder/udland/kryptovaluta-kritiseres-et-enormt-energiforbrug-men-nu-skifter-en-af-de-stoerste-kurs

Men hvis den nye proces er så strømbesparende, som det hævdes, hvorfor har Ethereum så ikke skiftet til proof of stake noget tidligere?

- Det er en meget følsom proces, og det tager lang tid at nå til enighed om det, fordi der ikke sidder nogen centralt og bestemmer. Dem, der kører med den gammeldags metode, har købt computere for mange millioner kroner, og alle deres investeringer vil være spildt, siger Peter Sestoft.

3
12. september 2022 kl. 13:35

Tak for opklaring, Allan Kristensen.

Er der så ikke en risiko for, at dette bliver ved planerne, og mest er et forsøg på at forhale og forhindre evt. truende regulering og indgreb?

1
12. september 2022 kl. 12:06

Hvorfor har man ikke gjort det for længst?