Har danskerne adgang til ordentlige bredbåndsforbindelser, eller står det skralt til?
Den debat har raset mange gange på Version2’s sider, men nu viser en ny kortlægning, med mere præcise estimater, at muligheden for hurtigt internet har taget et ordentligt hop frem. Det fremgår af Erhvervsstyrelsens nye bredbåndskortlægning for 2013.
Hvor det i 2012 var 60 procent af danskerne, der kunne få en downloadhastighed på 100 megabit/s, er tallet for 2013 steget til 70 procent. Og på upload-siden ser det endnu bedre ud: Andelen af danskere, der kan få en uploadhastighed på 100 megabit/s, er steget fra 30 til 55 procent af befolkningen.
Forklaringen er ny teknologi i kabel-tv-nettet, som mange er forbundet til - men som kræver abonnement på en tv-pakke, før man kan købe internet også.
Den nye kortlægning viser i øvrigt også, at man tidligere har været for optimistisk i meldingerne om danskernes bredbåndsforbindelser i de halvårlige telestatistikker. Erhvervsstyrelsen må nemlig estimere antallet ud fra tal om de forskellige måder at få internetforbindelse på, og der vil mange steder være overlap. Nu bruger styrelsen en anden måde at estimere på, som skulle være mere præcis, men som altså rykker tidligere års resultater et hak ned.
Hvor det tidligere var meldt ud, at 65 procent af befolkningen kunne få internet med 100 megabit download i 2012, er tallet nu faldet til 60 procent.
I en skriftlig kommentar melder erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), at den generelle stigning i muligheden for hurtig internetforbindelse er glædelig, men at der stadig er arbejde, der skal gøres.
»Der er dog forsat områder, hvor virksomheder og forbrugere ikke kan få den mobilforbindelse eller den bredbåndshastighed, de ønsker. Det er derfor, regeringen har fokus på, hvordan vi skaber endnu bedre adgang til hurtigt internet og god mobiltaledækning,« udtaler ministeren.
Diskussionerne om danskernes adgang til bredbånd har ofte taget udgangspunkt i områder, hvor der er langt til nærmeste telefoncentral, så det er svært at få en brugbar netforbindelse gennem kobberkablerne.
Ifølge den nye kortlægning er det mindre end 10.000 husstande og virksomheder i Danmark, som ikke kan få en download-hastighed på 2 megabit/s, mens under 80.000 husstande og virksomheder ikke kan få 2 megabit-upload, lyder estimatet.
Resultaterne fra kortlægningen er blevet lagt frem i et interaktivt kort, hvor man på postnummerniveau kan se, hvor der god eller dårlig dækning, eller for eksempel få vist, hvor der er lagt meget fiber ud, og hvor der intet er.