Ny kinesisk lov tvinger firmaer til at udlevere følsomme data

Den kinesiske regering har netop vedtaget en lov, der tvinger teknologivirksomheder til at udlevere oplysninger, herunder krypteringsnøgler, hvis staten beder om det.

Under dække af terrorbekæmpelse har den kinesiske regering vedtaget en ny lov, der pålægger teknologivirksomheder at udlevere fortrolig og krypteret data, hvis staten beder om det.

Kritikere af loven mener, at der er tale om et påskud fra regeringens side for bedre at kunne overvåge og indskrænke aktiviteterne hos militante og politiske aktivister.

Den kinesiske justitsminister, Li Shouwei, nedtoner kritikken og siger om loven til Reuters:

»Denne lov er i overensstemmelse med det faktiske behov i arbejdet for at bekæmpe terrorisme og er stort set identisk med, hvad andre større lande i verden gør.«

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har over for sin kinesiske kollega, Xi Jinping, udtrykt sin bekymring for den nye lov, som i flere vestlige hovedstæder menes at kunne krænke ytringsfriheden såvel som menneskerettighederne.

Embedsmænd i Washington D.C. har argumenteret for, at loven kombineret med Kinas nye udkast til bank- og forsikringsregler samt en række anti-tillidsundersøgelser bidrager til unfair handelsvilkår for udenlandske virksomheder.

Loven giver også mulighed for, at den kinesiske hær kan involvere sig i antiterror-operationer i udlandet. Eksperter mener dog, at Kina står over for store praktiske og diplomatiske problemer, hvis de nogensinde ønsker at gøre dette.

»Terrorisme er menneskehedens fjende, og den kinesiske regering vil modsætte sig alle former for terrorisme,« udtaler An Weixing, leder af det kinesiske sikkerhedsministeriums division for terrorbekæmpelse.

Den nye lov skal samtidig begrænse mediers ret til at rapportere om detaljer i terrorangreb, herunder en bestemmelse om, at medier og sociale medier ikke må rapportere om detaljer i terroraktiviteter, der kan anspore til efterligning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Flemming Jacobsen

Kunne den samme nyhed ikke være skrevet om USA (og UK) for snart en del år siden?

USA har vel vist vejen, og nu kan andre stater bare følge stilen.

Kjeld Flarup Christensen

Behøver de en lov for at gøre dette. Det har jeg i hvert fald antaget at de har gjort i årevis, så der er vel ikke noget nyt der.

Eller er det for at formalisere når de gør det overfor udenlandske virksomheder i Kina, hvor jeg også har en forventning om at det er gældende praksis at de gør det, hvis ellers der er kinesere ansat.

Troels Jensen

Efter Xi JinPing kom til magten, er Kina blevet endnu strammere styret end under forgængeren Hu JinTao. Det kunne mærkes blot på, hvor meget mere problematisk det blev at komme på visse hjemmesider fra Beijing, selv med VPN-forbindelse.

At de kan bruge betegnelsen "terrorister" omkring mulige separatister og folkelig opposition i eksempelvis Xinjiang er yderst belejligt for den kinesiske regering, da det vil hjælpe dem til yderligere at konsolidere herredømmet over potentielle udbryderregioner.

Hilsener,
Troels fra www.oplukkere.dk

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017