Ny kinesisk cybersikkerhedslov lægger op til mere statskontrol
Den kinesiske regering har i dag fremstillet en ny lov om cybersikkerhed, der stiller strenge krav til tech-virksomheder, der arbejder inden for Kinas grænser.
Lovforslaget indebærer blandt andet datalokalisering, overvågning og krav om navnegenkendelse. Det skriver Tech Crunch.
Lovgivningen vil betyde, at instant-messaging-services og andre internetfirmaer kræver, at deres brugere registrerer sig med deres rigtige navn og personlig information. Desuden skal firmaerne også censurere indhold, der er 'forbudt'.
Ved at benytte ens rigtige navn bliver anonymiteten begrænset og kan lede til selvcensur for online-kommunikation.
Øget kontrol af private og virksomheder
Lovforslaget indeholder desuden datalokalisation, der vil tvinge firmaer, der arbejder med 'kritisk information', til at opbevare data i Kina.
Ifølge Human Rights Watch indeholder lovforslaget ikke en klar definition af, hvad det inkluderer. De vurderer derfor, at mange firmaer vil blive sat under den definition.
»Loven vil effektivt sætte kinesiske tech-virksomheder og hundrede millioner af internetbrugere under streng statskontrol,« siger direktør i Human Rights Watch Kina Sophie Richardson.
Human Rights Watch fastslår, at mange af forslagene i den nye lov ikke er nye, men figurerer på et lavt niveau. Implementeringen af forslagene på et højere niveau vil ifølge organisationen føre til en noget strengere håndhævelse.
Firmaer skal under den nye lov rapportere 'network security incidents' til regeringen og informere brugere om brud på sikkerheden. Samtidig skal de levere 'teknisk support' til de organer i regeringen, der foretager undersøgelsen.
'Teknisk support' er ikke defineret tydeligt, men kan betyde, at der skal være en bagdør til systemet eller anden overvågningsassistance til regeringen.
Cybersikkerhedsloven kommer til at kriminalisere flere kategorier af forskelligt indhold, herunder materiale, der tilskynder at vælte det socialistiske system, indhold, der spreder falske oplysninger i forhold til det økonomiske system, og materiale, der skader regeringen.
»Denne lov betyder, at der ikke er nogen beskyttelse af brugerne,« fortæller Sophie Richardson.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.