Ny kendelse lægger ansvaret for mistede tablets hos skolerne

8. juni 2015 kl. 10:556
Ny kendelse lægger ansvaret for mistede tablets hos skolerne
Illustration: Odder Kommune.
Når folkeskoler vælger at udlevere tablets til børnene, er det også skolens ansvar, hvis udstyret går i stykker eller bliver stjålet. Det slår Ankenævnet for Forsikring fast med en ny kendelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der gik ikke længe fra de første nyhedsrapporteringer om Odder Kommunes progressive implementering af iPads i undervisningen for tre år siden, førend de første historier om tyveri og misligholdelse for hundredtusindvis af kommunale kroner begyndte at dukke op.

Det dyre skoleudstyr blev derfor et kontroversielt emne - for hvem hænger på regningen, når skolen vælger at udlevere en dyr tablet, som en elev ikke formår at passe på?

Det har Ankenævnet for Forsikring nu afgjort med en ny kendelse, der placerer den primære erstatningsbyrde hos skolerne, hvis elevernes tablets går uforsætligt i stykker eller bliver stjålet, skriver fagbladet Folkeskolen.

Til grund for den nye kendelse lægger nævnet, at når skolen vælger at gøre brug af tablets, så har eleverne og deres forældre intet andet valg end at tage imod det udleverede udstyr, da det er at betragte som alt andet undervisningsmateriale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På almindelig dansk betyder det, at det er skolen selv og ikke eleven eller forældrene, der må punge ud, hvis skolens udstyr går i stykker på grund af et hændeligt uheld. Det er en anden sag, hvis eleven har ødelagt skolens udstyr med vilje - det vil sige selv er skyld i skaden - så kan man godt blive gjort erstatningsansvarlig,« forklarer Anja Lintrup Sørensen ifølge Folkeskolen i en pressemeddelelse.

Kendelsen trumfer endda tilfælde, hvor forældre og elever allerede har skrevet under på en erklæring om, at de påtager sig ansvaret for udstyret. De er dog ikke friholdt, hvis der er tale om forsætlig ødelæggelse af skolens udstyr eller ‘uforsigtighed’.

Det åbner for en række tænkte gråzone-scenarier som for eksempel en tablet, der bliver stjålet fra en elev, fordi vedkommende er faldet i søvn med den foran sig i toget. På samme måde er det svært at vurdere, om det er forsætligt, hvis en anden elev med vilje kaster med en klassekammerats skoletaske, hvor indholdet efterfølgende går i stykker.

Skolelederforeningen har taget kendelsen til efterretning, og formand Claus Hjortdal fortæller til Folkeskolen, at skolerne nu må justere deres politik efter de nye regler.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. juni 2015 kl. 19:42

og smed en af de udleverede bøger væk, ikke bandt den ind eller ødelagde den. Fik jeg, hvilket betød mine forældre, en bøde.

Hvorfor er der specielle regler bare fordi det er IT udstyr? En genstand er da en genstand.

2
8. juni 2015 kl. 21:32

... men du betalte nok ikke alverden, når du satte din taske lidt hårdt ned og hjørnet af bogen blev bøjet? Og selv hvis det var, kostede dine skolebøger nok ikke det samme som de iPads, politikerne elsker at kaste i grams.

Der er ca. en faktor 10 i forskel prismæssigt mellem en dyr skolebog og en iPad og der er nok en faktor 100 til forskel i holdbarhed. Jeg synes ikke dit argument holder

3
8. juni 2015 kl. 23:38

Jeg er fuldstændig enig, hvilket egentlig også var min pointe. De er da alt for dyre at få udleveret. Hvad skulle f.eks. afholde mig for at sælge min søns udleverede ipad som hælervare og derefter aftaler vi at den blev stjålet? Så skal han bare have en ny som jeg så igen sælger?

ja ja, dårlig moral og alt det der; grå zonerne er bare alt for store og kan friste svage sjæle.

4
8. juni 2015 kl. 23:57

Hvad skulle f.eks. afholde mig for at sælge min søns udleverede ipad som hælervare og derefter aftaler vi at den blev stjålet? Så skal han bare have en ny som jeg så igen sælger?

Intet.

Men iPads kan nu engang låses til et Apple ID, så den bliver værdiløs for tyve.

Skolen kunne også aftale af de ikke må komme med hjem. Nu her hvor lektier derhjemme er blevet aflyst i folkeskolereformen, giver det endda god mening at den bliver på skolen.

5
9. juni 2015 kl. 11:21

Vi havde indbrud i efteråret og der blev bl.a. taget to iPads der både var låst til mit Apple-ID og havde pinkode.

Politiet grinede bare lidt af det og sagde at det var intet problem for tyvene at bruge tabletten alligevel.

Apple-id bindingen og pinkode gør det kun sværere for tyvene at få adgang til dine data - for at bruge tabletten skal de bare lave en komplet restore med en ipsw fil som frit kan hentes fra Apple så kan de koble den på et andet apple-id og bruge den som var det en ganske anden lovligt indkøbt tablet.

Man kunne så måske godt ønske sig at når man specifikt går ind i iCloud og registrerer sit device som lost/stolen at den så vitterligt blev låst selvom tyvene reinstallerede den - men sådan ser det desværre ikke ud til at virke.