Ny kedelig rekord: Hvert fjerde statslige it-projekt får rødt lys af Statens it-råd
Statens It-råd giver røde ører til flere af de store statslige it-projekter end nogensinde før.
Det viser den seneste statusrapport fra it-rådet.
Her får 11 projekter, eller lige knap 25 procent af den samlede portefølje, tildelt et rødt trafiklys. Det er den højeste andel nogensinde.
Selvom seks projekter i porteføljen er blevet afsluttet i det første halvår af 2021, så er den samlede portefølje vokset fra 35 projekter fra andet halvår af 2020 til nu at omfatte 45 statslige it-projekter.
Ét af de nye projekter er blevet tildelt et rødt lys, mens syv projekter, der enten var grønne eller gule i den forrige statusrapportering, har fået den røde advarselslampe til at blinke.
Fire af de rødmarkerede projekter var også markeret med rød ved forrige statusrapportering, nemlig NemLog-in3, Domsdatabasen, Elektronisk Certificering og Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE). 11 projekter er blevet tildelt et gult trafiklys, mens fire projekter er blevet grønne efter at have fået en ny baseline, og 13 projekter er blevet tildelt grønt trafiklys uden forbehold. Seks projekter afsluttes, og får derfor ikke tildelt et trafiklys.
Pandemi giver stadig flere røde lys
En del af årsagen til, at en fjerdedel af statens store it-projekter er i kritisk tilstand er coronapandemien. Det fastslår rapporten.
Både Rigspolitiets ‘Digital asset management-projekt’ og ‘Digital løsning til graviditetsforløb’ fra Sundhedsdatastyrelsen rapporterer begge, at projekterne er blevet fordyrede og forsinkede som følge af pandemien, mens Fødevarestyrelsen fortæller, at man har omprioriteret ressourcer fra ‘Elektronisk Certificering’ til at håndtere smitten blandt mink.
Pandemien sætter således stadigvæk sit aftryk på statens it-projekter, men ikke i samme omfang som i 2020. Den forrige rapport, som rådet udgav, omhandler det andet halvår af 2020, som naturligt nok også har været præget af corona-situationen. Her var det 7 ud af 48 projekter, der dengang rapporterede, at COVID-19 var medvirkende årsag til de indrapporterede overskridelser for tidsplan og budget.
It-rådet vurderer løbende statens it-projekter, der har et budget på mere end 10 millioner kroner. Rådet er sammensat af ledere fra de offentlige og det private erhvervsliv, og blandt medlemmerne er flere prominente it-skikkelser med stor erfaring. Blandt medlemmerne er blandt andre Michael Moesgaard, der er it-direktør hos DSB, CIO hos Tryg Anne Nørklit Lønborg, Stig Lundbech, der er direktør i Koncern IT i Københavns Kommune og Torben Ruberg, der er CIO hos Satair. Rådet udgiver halvårligt en statusrapport over, hvordan det står til med de statslige it-projekter. Den seneste rapport omhandler andet halvår 2020.FAKTA – Statens It-råd
Betyder markant afvigelse
Med et rødt lys, som altså i alt 11 projekter her har fået, indikerer rådet, at projektet på vurderingstidspunktet er meget langt fra den oprindelige plan.
Statens It-råd mærker it-projekter i den statslige projektportefølje med et rødt trafiklys, hvis det forventes at overskride budgettet mere end 10 procent eller 6 millioner kroner i forhold til baseline. Et rødt lys kan også blive tildelt, hvis projektet bliver mere end tre måneder forsinket, eller hvis den såkaldte nettonutidsværdi står til at blive mindre end 90 pct. af baseline.
Det vil sige, at den samlede gevinst på det færdige projekt står til at blive mindre end 90 procent af den oprindeligt planlagte gevinst.
»Et rødt trafiklys betyder, at der bør være særlig ledelsesopmærksomhed på at håndtere udfordringer i projekterne, og It-rådet er i dialog med de pågældende projekter,« skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.
Du kan læse hele rapporten her
Her er de 11 røde projekter:
Statens it-projektportefølje blinker rødt som aldrig før. I alt har 11 systemer fået et såkaldt rødt trafiklys af Statens it-råd, og her får du overblikket over, hvilket projekter det er drejer sig om.
Beskrivelserne er taget direkte fra rapporten.
NemLog-in3 fra Digitaliseringsstyrelsen:
Projektet »har til formål at sikre en forbedret version af den sikre, nationale platform for login og brugerstyring og erhvervsløsningen MitID Erhverv, der erstatter NemID’s erhvervsløsning. Projektet er forsinket med tre måneder og fordyret med 13,4 mio. kr. efter projektet fik nyt aktstykke i 1. halvår 2021. Afvigelserne skyldes, at det har været nødvendigt at indgå tillægsaftale med leverandør. Tillægsaftalen betyder, at det resterende projekt opdeles i flere delleverancer, og at de højest prioriterede delleverancer blev rykket længere ud i andet halvår 2021.«
Domsdatabasen fra Domstolsstyrelsen:
Projektet "skal give gratis adgang til afsagte domme for private såvel som offentlige myndigheder via en selvbetjeningsløsning, hvor man kan søge på tværs af domstolene i hele landet. Projektet er fortsat forsinket med fire måneder og fordyret med 9,2 mio. kr. som ved seneste statusrapportering. Fordyrelsen er en konsekvens af øgede udgifter til blandt andet ekstern konsulentbistand, teksteditor og konverteringsværktøj, og forsinkelsen skyldes et øget testbehov blandt andet grundet et øget antal af udviklingssprints.«
Elektronisk Certificering fra Fødevarestyrelsen
Projektet: "skal erstatte papircertifikater og i stedet udstede reelle elektroniske certifikater direkte til tredjelandene. Projektet har yderligere afvigelser siden sidste statusrapportering, så det nu er forsinket med 24 måneder, fordyret med 6,3 mio. kr., og de økonomiske gevinster er forværret med 19,1 mio. kr. Afvigelserne skyldes, ud over Fødevarestyrelsens ressourceforbrug på smitte blandt mink, blandt andet at en egentlig implementering/udrulning af løsningen i styrelsen ikke er medtaget i tidsplanen. Omfanget af de forventede merudgifter til udrulning og implementering er fortsat uafklarede. Forværringen af de økonomiske gevinster skyldes, at besparelsen som følge af færre manuelle arbejdsgange til udstedelse af certifikater samt de administrative lettelser for erhvervet er udskudt. Begge som følge af en forsinkelse af projektet. "
Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger fra Vurderingsstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen:
Projektet "har til formål at udvikle og implementere et nyt ejendomsvurderingssystem. Programmet har tidligere rapporteret, at tidsplaner og økonomi er under re-estimering, og at den hidtidige tidsplan fra Akt. U af 11. april 2019 ikke kan overholdes. Programmet rapporterer nu, at Skatteministeriet i 4. kvt. 2021 forventer at forelægge it-aktstykke for Finansudvalget med konsolideret tids- og leveranceplan og økonomisk ramme for de resterende leverancer til vurdering af ejendomme.
Næste generation Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen:
Projektet: "skal levere Danmarks enkle kommunikationsløsning, der er fremtidssikret og kan bruges af alle til at distribuere og modtage vigtig information. Projektet er forsinket med fire måneder, fordyret med 21,8 mio. kr., og de økonomiske gevinster er forværret med 187,8 mio. kr. Fordyrelsen skyldes dels øget konsulentforbrug, øget behov for ændringsanmodninger til kontraktsatte leverancer samt en mindre forsinkelse i projektet. Forsinkelsen skyldes udskydelse af lanceringstidspunktet for at imødekomme pressede tidsplaner hos myndigheder og leverandører samt for at imødekomme behov for at kunne modtage funktionalitet til brugerrettighedsstyring til NgDP. Projektets økonomiske gevinster forværres yderligere siden sidste statusrapportering på grund af en række ændringsanmodninger, som medfører øgede driftsvederlag til leverandøren. '
CAP2020 IT fundament fra Landbrugsstyrelsen:
Projektet: ‘har til formål at sikre forberedelserne til et nødvendigt og effektivt IT-fundament til implementering af EU's næste landbrugsreform CAP2020. Projektet er fortsat forsinket med 10 måneder, hvilket skyldes manglende politiske afklaringer, som er en del af forhandlingerne af EU’s kommende landbrugsreform CAP2020. Landbrugsreformens ikrafttræden er samtidig udskudt to år. Projektet er fordyret med cirka 15 mio. kr., hvilket skyldes øget timeforbrug på baggrund af forlængede politiske afklaringer, som projektets leverancer er afhængig af samt fordyrelse af projektets eksterne leverance og arbejdet med at kravspecificere til ny leverandør i forbindelse med leverandørskifte.
Implementeringscenter for Told (ICT) – DMS Import (EUTK) fra Toldstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Projektet: "har til formål at implementere nye EU-lovkrav, som har betydning for data og importprocesser i toldforretningen. Projektet rapporterer, at der pågår re-estimering af DMS Import som følge af kontraktindgåelsen og efterfølgende opdateret viden i projektet, som vil indgå i et nyt aktstykke til Folketinget forventeligt senere i 2021. Standardiseringsløsningen har en lav færdiggørelsesgrad i form af flere softwarefejl. Dette har medført et større arbejde og forsinkelse af R2.0’
DAM (Digital Asset Management) fra Rigspolitiet:
Projektet "skal anskaffe og implementere en digital asset management løsning. Projektet er forsinket med 4,5 måneder, fordyret med 9,2 mio. kr., og de økonomiske gevinster er forværret med 8,1 mio. kr. Afvigelserne skyldes udfordringer relateret til COVID-19 og manglende Koncern-IT ressourcer, der blandt andet gjorde det nødvendigt at udnytte udskydelsesretten i henhold til kontrakten med den eksterne leverandør.’
Digital løsning til graviditetsforløb fra Sundhedsdatastyrelsen:
Projektet "skal sikre, at sundhedsfaglig data om graviditetsforløb er tilgængelig for praktiserende læger, fødeafdelinger, sundhedspleje samt den gravide og pårørende. Projektet er forsinket med 10 måneder, fordyret med 8 mio. kr., og de økonomiske gevinster er forværret med 6,1 mio. kr. Afvigelserne skyldes en forsinkelse med deployment af løsningskomponenterne på den nationale infrastruktur, da NSP teamet er ramt af ressourceudfordringer grundet coronapas relaterede opgaver.
Øget brug af biometri til fastlæggelse af udlændinges identitet fra Udlændinge- og Integrationsministeriet:
Projektet: "skal levere it-understøttelsen til udlændingemyndigheders brug af biometriske data til fastlæggelse og kontrol af udlændinges identitet. Projektet er forsinket med 11 måneder, hvilket skyldes, at udbuddet af biometrisammenligningssystemet har taget længere tid end forventet, blandt andet fordi projektet har været nødt til at skifte udbudskonsulent i forløbet. Projektet rapporterer, at BMS-løsningen bliver dyrere end først antaget, og den baserer sig på driftsløsninger, der i dag ikke understøttes af UIM. Omfanget af fordyrelsen er endnu ikke afklaret. '
NyX fra Kriminalforsorgen:
Projektet: "har til formål at styrke og fremtidssikre kvaliteten af den teknologiske platform for klientsagsbehandling, hvilket skaber grundlag for videre digitalisering af klientområdet. Projektet rapporterer, at der er konstateret forhold, som udfordrer projektet på fremdrift og økonomi, og som forventes vil få en væsentlig indflydelse. Projektet indstiller udviklingsarbejdet og vil med relevant ekstern bistand gennemføre en grundig undersøgelse af projektets økonomi og tidsplan samt et egentligt styrings-review.’

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.