Ny justitsminister lover ændring af kontroversiel totalovervågning

6. december 2016 kl. 05:0117
Søren Pape Poulsen lover et helt nyt forslag til telelogning, der ikke har samme konsekvenser som Søren Pinds intention om at spore samtlige danskeres færden i det fysiske rum.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den nye, konservative justitsminister, Søren Pape Poulsen, afviser forgænger Søren Pinds (V) forslag til en ny lovgivning om telelogning.

Søren Pinds forslag indebar at tvinge teleselskaberne til at gemme data om, hvilke mobilmaster kunderne smartphones kobler sig på et halvt år tilbage, vel at mærke uanset om kunderne har ført telefonsamtaler eller sendt sms'er.

Forslaget indebærer dermed en totalovervågning af danskernes færden i det fysiske rum. Internetaktivisten Christian Panton, der ligesom Version2/Ingeniøren har kortlagt konsekvenserne af totalovervågningen, har beskrevet det som at implantere en GPS-chip i nakken på alle danskere.

De konservative var, før partiet indtrådte i regering, stærk modstander af den øgede overvågning, som Søren Pind lovede at tage med til forhandlinger om et nyt regeringsgrundlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af grundlaget fremgår dog ikke andet, end at der næste år kommer et nyt forslag om logning, som 'målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder'. Sådan lyder formuleringen i grundlaget.

Søren Pinds forslag har aldrig været fremlagt i sin helhed, og detaljerne er derfor ikke kendt uden for en snæver kreds i Justitsministeriet og Rigspolitiet. Søren Pape Poulsen vil heller ikke ud med, nøjagtig hvordan hans forslag kommer til at adskille sig.

»Der kommer et nyt forslag på et tidspunkt på logning, som ikke har de samme konsekvenser, som det oprindeligt havde (forgængerens, red.). Det har en anden profil end det, der tidligere har været diskuteret,« siger han.

»Hvad det præcist kommer til at indeholde, det kan jeg først sige, når vi lægger det frem i løbet af foråret,« tilføjer ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2's gentagne spørgsmål fører kun til omtrent samme formuleringer:

»Jeg kan bare sige, at det bliver et noget andet forslag i forhold til, hvad der har været diskuteret tidligere,« gentager Søren Pape Poulsen.

Søren Pind havde i forvejen taget sessionslogning af bordet i sin oprindelige form. Han ønskede for et år siden at logge, hvilke IP-adresser danskerne besøger, men det blev for dyrt for teleselskaberne, som talte om en omkostning til logningen på en milliard kroner om året.

Det nye forslag skulle være adskillige hundrede millioner kroner billigere for teleselskaberne, men det ville i vid udstrækning tvinge selskabene til at overvåge danskernes færden i det fysiske rum, og i et vist omfang også på internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til internet-delen skyldes det, at politiet skal have adgang til, hvilken kunde der gemmer sig bag en given IP-adresse, og den øvelse er vanskelig, da op til adskillige hundrede kunder deler IP-adresser ved hjælp af NAT-teknologi (Network Address Translation).

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
8. december 2016 kl. 13:48

Martin Særmarks tweet:

Bandemedlem skyder = bandepakke. Terrorist skyder = terrorpakke. Når psykisk syg skyder, kan vi så ikke nok få en psykiatripakke?

15
7. december 2016 kl. 21:44

En psykisk syg (med adgang til våben), der skyder en politibetjent, er ikke et tegn på, at staten ikke laver nok overgreb mod borgere. Uanset hans motiv, så er det et tegn på, at der er for lidt rigtig omsorg, inklusion og tilsyn med udsatte/perifere borgere.

"En gal mands værk" = En mand + noget der gør en mand gal og nogen der ikke bekymrer sig, mens de opbygger og sidenhen udfører sit værk.

Same shit med Breivik, same shit med Krudttønden, same shit med lastbilen i Nice.

Mere overvågning giver os ikke færre gale mænd. Hvem siger i øvrigt, at han var bange for at blive fanget!?

14
7. december 2016 kl. 09:12

En ting er hvad der ytres, fordi det kan være politisk opportunt at være "modsat", noget andet er hvad man støtter og hvordan der handles.

Ja, netop, prøv at kigge lidt ud over flosklerne i partiprogrammerne, og skåltalerne i venligt lag (hvor der er en tendens til at man kommer helt op på den store, ideologiske klinge), og kig i stedet på, hvad der i hverdagen stilles af spørgsmål i samråd og hvad der stemmes.

12
6. december 2016 kl. 17:25

Men deres politiske ophav er ikke just kendt for demokratisk respekt, individuel frihed og fravær af masseovervågning, så...

At dømme efter udviklingen i øjeblikket, så kan de da vist ikke blive værre end højre side af salen. Og så længe de faktisk kæmper for "det rigtige", så er de bedste bud på det punkt. Der er sikkert både skidt og kanel i EL - men jeg tvivler ikke på, at rigtigt mange på nuværende tidspunkt er oprigtigt optagede af at bekæmpe skred i totalitær retning. Hvis de viger fra den linje, så tror jeg, at de meget hurtigt ville blive mange stemmer fattigere.

Men hvis man synes, at et bedre bud er at stemme på dem, som allerede er i fuld gang med at undergrave privatliv og retssikkerhed, så får man jo, som man fortjener, kan man sige.....

11
6. december 2016 kl. 16:55

Men deres politiske ophav er ikke just kendt for demokratisk respekt, individuel frihed og fravær af masseovervågning, så... En ting er hvad der ytres, fordi det kan være politisk opportunt at være "modsat", noget andet er hvad man støtter og hvordan der handles.

9
6. december 2016 kl. 15:42

Hvor er de, som arbejder for at fri os fra unødvendig overvågning og sikre den enkelte uhindret adgang indsigt i de personlige data, der evt. måtte blive gemt af myndigheder og private ?

8
6. december 2016 kl. 12:25

Ja, det lyder fornuftigt mht. betalingen. Men jeg vil nu alligevel være mere tryg, hvis der også lægges nogle rimelige privatlivsbeskyttende begrænsninger ind i loven - ikke kun økonomiske prioriteringer.

7
6. december 2016 kl. 12:22

Interessant oplysning om betalingen, tak. Som Erling også skriver længere nede - ved at lægge betalingen ind i politiets budget sikres en afbalancering af pris/nytteværdi. God pointe.

6
6. december 2016 kl. 12:19

Lad os håbe, at SPP lægger betalingen for dette værktøj ind i politiets budget. Det er den eneste måde man kan sikre, at der sker en afbalancering af pris/nytteværdi. Skal der ansættes flere betjente eller overvåges massivt? Skal topskatten sænkes, eller skal der overvåges for de penge?

5
6. december 2016 kl. 12:13

Vi kan måske nogenlunde tolke det politiske ønske.

Men hvem kan levere en løsning, der respekterer dette?

Rigspolitiet og Justitsministeriet kan ikke. De har slet ikke indsigt til at få mulighederne på tavlen. De ender med stor sikkerhed i en gang meningsløs overvågning, der ikke er teknologisk holdbart.

Så Telebranchen må på banen og levere et forslag, som de selv mener er en rimelig og holdbar opdatering i lyset af den teknologiske udvikling.

Kan de det?

4
6. december 2016 kl. 12:08

Det generer mig, at forholdene i UK er så misforstået i Danmark.

Det er rigtigt, at der i UK er en ret bred ramme for det - herunder logning - som politiet kan sikres adgang til. Og en ny lov gør det bredere. Men systemet i UK er stadig, at politiet selv betaler de nødvendige funktioner 100%.

Da de har begrænsede midler hertil i Home Office er det i sig selv en sikring af en vis nytteværdi for det, der gennemføres i praksis.

Selv om sessionslogning hos alle udbydere falder inden for den brede ramme, er det helt utænkeligt, at det i praksis kan gennemføres i UK.

I Danmark skal teleudbyderne betale alle omkostninger ved logning, og de kan kun kræve en betaling svarende til omkostningerne for udlevering af data.

Så i det danske system kan politiet bare ønske uden konsekvenser for dem selv.

Derfor er det helt hen i vejret at sammenligne UK regler med danske regler.

Noget af det, der er gennemført under den bredde ramme i UK er politiets direkte IT-adgang til logningsdata for mobil. Noget som man også har ønsket i Sverige, men sjovt nok aldrig i Danmark. Måske fordi man ikke kan kræve, at teleselskaberne i Danmark betaler for noget sådant med vores lovgrundlag.

3
6. december 2016 kl. 10:37

Infiltration er og vil altid være den bedste løsning når det kommer til at bekæmpe onde organisationer.

Overvågning og logning bør så komme i anden række når medlemmer af disse organisationer er fundet.

2
6. december 2016 kl. 07:24

... om England bliver det store forbillede ... "Når de nu har vist hvad best practice er, så følger vi selvfølgelig med!".

1
6. december 2016 kl. 07:20

Muligvis et helt nyt forslag ...men til gengæld har man nu Liberal Alliance med om bord på forhånd. Det blev ret klart af folketingsdebatten i går.

Så bliver det nødvendigvis bedre? Nå, vi må jo bare krydse fingre...

http://www.ft.dk/webtv/video/20161/salen/28.aspxkl. 15.10