Ny justitsminister kræver kulegravning i sag om politiets teledata

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Ministeren stiller krav om, at uvildige eksperter inddrages i den nuværende gennemgang af over 10.000 straffesager. Derudover skal rigspolitichefen og rigsadvokaten have en redegørelse om sagen klar til efteråret.

Der er behov for at få alle fejl belyst i sagen om Rigspolitiets årelange fejlkonvertering af teleoplysninger. Sådan lød meldingen fra socialdemokratiets nyudnævnte justitsminister, Nick Hækkerup, på et pressemøde tirsdag.

Det skriver DR og flere andre medier.

Sagen udspringer af en it-fejl i Rigspolitiets systemer til konvertering af teledata, og det har ført til, at teleoplysninger til brug for straffesager og politiefterforskninger siden 2012 har været fejlbehæftede og mangelfulde.

Rigspolitiet har vurderet, at flere end 10.000 sager nu skal gennemgås med henblik på at afgøre, om de skal tages op igen på grund af it-fejlen.

Justitsministeren sætter i den forbindelse uvildige eksperter til at kontrollere denne gennemgang, hvilket politimyndigheden også tidligere har opfordret til i et forsøg på at genskabe den tillid til systemet, som måtte være gået tabt.

»Der er behov for uvildige øjne, når myndighedernes fejl har slået skår i vores tillid. Derfor har jeg besluttet at nedsætte en uafhængig kontrol- og styregruppe, der får bredt mandag til at kontrollere og styre myndighedernes sagsgennemgang,« siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse om sagen.

Derudover kræver ministeren en redegørelse om sagen fra henholdsvis rigspolitichefen og rigsadvokaten, derskal ligge klar senest 6. september i år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 svend eriksen

Det er helt klart en skandale af dimensioner, skandalen er dog meget meget, større end de forkerte og eller manglende data, fordi: selve logningen er ulovlig. Nick Hækkerup siger jo indirekte at logningen skal fortsætte bare med korrekte data. Men ingen, kan komme udenom at selve logningen er ulovlig i sig selv.

herunder citat fra foreningen mod ulovlig logning. https://ulovliglogning.dk/

"HVORFOR ER DET ULOVLIGT? Anden verdenskrig lærte os at folkestemningen kan gøre et land til et modbydeligt sted, og på den baggrund var Danmark med til at skrive og ratificere den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Vi opdaterede også grund­ loven så der kan afgives kompetencer til et internationalt organ, som kan sætte grænser for Folketinget. Menneske- rettigheds­domstolen fik dog aldrig denne magt, men med Lissabon-traktaten har EU indskrevet de tværeuropæiske menneskerettigheder i traktatsgrundlaget. Det betyder at Folketinget ikke længere har mulighed for at fravige de fundamentale rettigheder, selvom 90 mandater ønsker det.

EU’s menneskeret gælder dog kun på områder der er om- fattet af EU-samarbejdet. Det inkluderer telefoni, og der- for har EU-domstolen kunnet afgøre at logning er ulovligt. Det anerkender den danske stat, men de danske politikere gemmer sig bag en fantasi om at de har en vis indkørings- periode før de behøver respektere menneskeretten. Den sidste dom fra EU kom i 2016, og dengang sagde Justitsministeriet at EU-retten tillader at de bruger op til 12 måneder på at implementere en dom.

HVAD GØR FOLKETINGET? Ingenting. Der bliver stillet spørgsmål og holdt samråd, men intet medlem af Folketinget har afhørt embedsmænd, fore- slået at nedsætte en dommerundersøgelse eller foreslået at Rigsretten nedsættes. I grundloven, og i lov om ministres ansvarlighed, står der ellers at dét er næste træk, når en minister så åbenlyst bryder loven."

citat slut.

fra Ulovlig lognings lille håndbog om ulovlig logning.

  • 2
  • 0
#2 Jesper Frimann

Desuden så lod rigsadvokaten tingene stå til og ‘gemte’ sagen til efter folketingsvalget, på bekostning af verserende retssager. En rigsadvokat der desuden har indikeret et brud med anklagemyndighedens politiske uafhængighed.

https://politiken.dk/indland/art6666834/%C2%BBHvis-et-flertal-%C3%B8nske...

Retssikkerheden er godt og grundigt under angreb... og lige nu ser det ud til at den (og dermed os borgerne) ikke bare er ved at tabe slaget men hele krigen.

// Jesper

  • 1
  • 0
#4 Bjarne Nielsen

... Men hvis du kigger ordentligt efter, så er den primære skandale udefor V2's ekkokammer at logningen slet ikke er god nok :-/

Tja, på P1 Orientering tog man i den nylige opsummering også (igen!) det aspekt med, at logningens lovlighed bliver anfægtet.

... men jeg anderkender, at der sikkert er mange, som vil affærdige det som det sædvanlige vrøvl kommende fra en dybt venstre-snoet, elitært intellektuel, statsfinansieret propagandasender, og derfor værende noget, som man bare kan ignorere.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere