Ny it-sikkerhedskomité bekymrer Dansk IT

Sanders nye it-sikkerhedskomité bliver ikke uafhængig nok til at debatten om it-sikkerhed kan blive åben nok, er bekymringen i Dansk IT.

Endnu inden den nye it-sikkerhedskomité, der har fået ex-rektor på Københavns Universitet Linda Nielsen som formand, er kommet i gang, melder kritikerne af komiteen sig på banen.

Tvivler på kompetencen

I første omgang er det Dansk IT, der er stærk bekymrede for, om komiteen kan få tilstrækkelig uafhængighed fra IT- og Telestyrelsen og Videnskabsministeriet til, at komiteen kan få en reel debatskabende rolle.

»Et er at have et råd, der kan være med til at prioritere blandt forskellige initiativer ? det synes jeg, sådan set er meget fint.
Men så er der spørgsmålet om det tværministerielle og de tværgående initiativer, og der er vi mere tvivlende omkring rådets kompetence til at drøfte og igangsætte initiativer på det her område,« siger Dansk IT's formand Lars Mathiesen, der også er CIO i Nykredit.

Efter hans opfattelse kan de tætte forbindelser til embedsværket være i vejen for betydningsfulde diskussioner.

»Når det gælder det holdningsmæssige område, er vi skeptiske over for, om dette råd kan bære en åben og fordomsfri diskussion omkring sikkerhedsinitiativer i Danmark. Så hvis man gerne vil have gennemført nogle diskussioner, så skal man give rådet et mere uafhængigt mandat,« siger Lars Mathiesen.

Uafhængigt mandat

Dansk IT har deres eget it-sikkerhedsråd ? Rådet for IT- og Persondatasikkerhed, og Lars Mathiesen havde gerne set, at ministeren havde skelet mere til en uafhængig model, da han nedsatte sin it-sikkerhedskomité.

»Vi så gerne, at man fik et mere uafhængigt råd, som var udpeget af en række organisationer og ministerier, men som har et uafhængigt mandat og et uafhængigt sekretariat. Derved kan rådet komme med uafhængige synspunkter, men har også ret og pligt til at påpege og tage initiativer på tværs af ministerier, staten, kommunerne og det private,« siger han.

Dansk IT er selv med i Sanders nye it-sikkerhedskomité og Lars Mathiesen oplyser, at Dansk IT her vil prøve at fremme ideen om at etablere et uafhængigt it-sikkerhedsråd.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere