Ny it-krise i SKAT: Budgettet eksploderer med 146 procent i kriseramt moms-system

19. maj 2021 kl. 03:4525
Ny it-krise i SKAT: Budgettet eksploderer med 146 procent i kriseramt moms-system
Illustration: Skatteministeriet.
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteministeriet udvikler i øjeblikket et it-system, der skal implementere nye EU-regler for moms i dansk lovgivning. Projektet er dog i krise, og budgettet er eksploderet fra knap 250 millioner til mere end 600 millioner kroner, indtil videre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske skatteforvaltning er hårdt ramt på it-fronten, og nu truer endnu en krise.

Ved siden af det nye inddrivelsessystem, der skal afløse det kuldsejlede EFI, og det forsinkede og fordyrede ejendomsvurderingsprojekt, arbejder man blandt andet på at implementere nye moms-regler fra EU med deadline 1. juli i år.

Det kræver et nyt it-system at efterleve reglerne, og budgettet i projektet er eksploderet mellem hænderne på Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST), der er ansvarlig for systemet.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
25 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
21. maj 2021 kl. 11:30

Behovet ville være mindre fordi der ville være mindre offentligt bureaukrati at lave IT-systemer til at håndtere.

Problemerne starter med Folketinget som udspyer rå mængder af lovgivning af variende relevans og kvalitet, som naturligvis skal overholdes - efter bedste evne.

Når den samlede lovmasse så begynder at blive dyrt og besværligt, så lægger Folketinget et lag Digitalisering ovenpå, hvilket desværre har den sideeffekt at nu skal al lovgivning pinedød implementeres uden undtagelser (I de gode, gamle analoge tider kunne man jo lade noget af det værste lovsjusk "glide" og ingen ville bryde sig om det). Udgifterne til adminstration expoderer exponentielt.

Løsningen på dette nye problem er at lade Finansministeriet skære alt muligt "bureaukrati" væk med 2% om året uden at Finansministeriet - eller Folketinget i øvrigt - står til regnskab for "resultaterne".

Her burde det gå op for Folketinget at "bureaukratiet" grundlæggende begynder hos dem, og at man ikke kan digitalisere noget lovgivning som er så indviklet at man ikke kan forklare det til udviklerne.

Men ak & ve: "Løsningen" på dette, nye og helt uforudsete, problem er, naturligvis, at Folketinget tager sig et lyn-kursus på Singularity Institute, får en åbenbaring om at alt er "Exponential" og derfor skal vi bare have noget AI på banen. Fordi en AI kan heeelt sikkert decifrere al den lovgivning som ingen længere fatter nok af til at kunne forklare udviklerne. Derfor beriges vi nu med Ejendomsvurderingen.

Men, men, det gavner vel både BNP og beskæftigelsen at så mange skattekroner cirkulerer rundt på uendelige IT-projekter?

PS:

Vi ser lignende forløb ude i "det private". Når en virksomhed fallerer på en SAP-implementering er det ofte fordi ledelsen implementerer den måde den tror at virksomheden fungerer på i stedet for at understøtte det system der rent faktisk findes.

Samt, når ledelsen ikke kan finde ud af at lede, fordele og prioritere, så kommer der det ene fantastiske "IT-værktøj" efter det andet som skal omgå problemerne, men, som i virkeligheden spilder tid og penge fordi problemet består, bare i en ny inkarnation. Hvis ingen kommunikerer, så hjælper det ikke at hælde Microsoft Teams og derefter Slack ovenpå!

23
21. maj 2021 kl. 09:18

Hvorfor opkræver man ikke bare udgifterne til statens drift som skat? Det er ligesom dét vi har skatten til.

Grundlæggende fordi man ønsker at en del af provenuet kommer fra den kommercielle økonomiske aktivitet i samfundet.

Hvis man faktisk skulle gøre noget, skulle man gå den modsatte vej og droppe både indkomstskat og moms og i stedet lave en progressiv skat på stort set alle økonomiske transaktioner.

Indkomstskatten favoriserer implicit virksomheder der automatiserer og virksomhedsbeskatningen er nærmest regressiv hvor den effektive skat falder til nul i takt med at virksomheden vokser.

22
21. maj 2021 kl. 08:59

Jeg har endnu til gode at nogen forklarer mig hvad værdien af 'moms' overhovedet er?

Hvorfor opkræver man ikke bare udgifterne til statens drift som skat? Det er ligesom dét vi har skatten til.

Den eneste grund til at have moms er så vidt jeg kan se, at de fleste danskere ikke ser den ret tydeligt:

Hvem tænker egentlig over, at vi gennem moms betaler 25% mere i skat? Hvis du tjener 100 kr., og betaler 40% i skat, så har du 60 kr. tilbage. Bortset fra, at det du køber for dine 60 kr. egentlig kun koster 48 kr., de sidste 12 kr. er moms - som også er en skat. Så din skat er i virkeligheden 52%...

Og så er jeg ret sikker på, at hele dette moms-cirkus er sindssygt meget dyrere at holde i luften end at sætte en procentsats hos skat op. Lige nu har det åbenbart kostet os 600 millioner mere...!

Tænk på udgifterne hos alle de firmaer som skal ligge og regne til højre og venstre, opkræve med den ene hånd og betale videre med den anden, etc. For ikke at tale om alt det misbrug der kan skjules i momskarruseller og andre formummende aktiviteter.

18
20. maj 2021 kl. 14:51

Malthe, jeg tror kommentaren gik på at det er netcompany der har implementeret Corona app'en til de mange mio. - selvom firmaet ikke har en 3-bogstavsforkortelse. Det er selvfølgelig fint de betaler skat (det burde jo være en selvfølge for alle firmaerne), men det er naturligvis også vigtigt at prisen matcher indholdet. Det er trods alt kun en lille del af pengene der kommer tilbage igen i skatter. Skal ikke kunne sige hvad der er rimeligt i de konkrete tilfælde, men har selv løftet øjenbrynene over nogle af beløbene (trods mange års erfaring i 'enterprise IT' hvor alt er minimum halvdyrt) for offentlige IT-projekter, inkl. coronaapp som blev lovet gratis og på den baggrund givet til netcompany uden offentlige udbud.

17
20. maj 2021 kl. 14:51

Malthe, jeg tror kommentaren gik på at det er netcompany der har implementeret Corona app'en til de mange mio. - selvom firmaet ikke har en 3-bogstavsforkortelse. Det er selvfølgelig fint de betaler skat (det burde jo være en selvfølge for alle firmaerne), men det er naturligvis også vigtigt at prisen matcher indholdet. Det er trods alt kun en lille del af pengene der kommer tilbage igen i skatter. Skal ikke kunne sige hvad der er rimeligt i de konkrete tilfælde, men har selv løftet øjenbrynene over nogle af beløbene (trods mange års erfaring i 'enterprise IT' hvor alt er minimum halvdyrt) for offentlige IT-projekter, inkl. coronaapp som blev lovet gratis og på den baggrund givet til netcompany uden offentlige udbud.

15
20. maj 2021 kl. 12:24

Der er mere end 3 bogstaver i NetCompany :-)

Netcompany var i 2019 den største skatteyder i den danske it-branche iflg. Skats liste over skat betalt af virksomheder samt (Computerworld)[https://www.computerworld.dk/art/256180/saa-meget-betaler-it-selskaberne-i-skat-i-danmark-ibm-hpe-fujitsu-og-dxc-betaler-nul-kroner]. Så det er vel underordnet om du finder en TBF for Netcompany eller ej, pengene ser ikke ud til at ryge i skattely.

11
20. maj 2021 kl. 09:54

Der er noget generelt galt med IT projekter i staten. Store danske virksomheder implementerer hele ERP systemer der styrerer alle arbejdsgange i en virksomhed for 100-200 mio kr.

En mindre statsindkøbt App (Coronapas), som laver databaseopslag og præsenterer data på telefonen, og som ikke er væsentligt databærende i sin backend koster 100 mio DKK. I det private ville noget tilsvarende måske budgeteres til 100.000 kr eller 1 mio.

Staten er nødt til at få ansat nogle udviklere, scrum masters, projektledere etc, så de kan prøve at lave nogle af løsningerne selv. Evt suppleret med udviklerere hyret ind på lange kontrakter.

Så må man leve med at 3-bogstavers firmaerne ikke får så mange penge de kan sende i skattely.

10
20. maj 2021 kl. 09:11

Rart at vide at man for 600 millioner trods alt er lykkedes med at lave et system, som er så automatisk, at man som privatperson kan selv-indberette sin importmoms ved at hente en indscannet PDF fra SKAT https://skat.dk/getfile.aspx?Id=103463, udfylde den og aflevere den fysisk til SKAT, på et af deres toldsteder.

9
19. maj 2021 kl. 19:49

noget om sporet i en udvikling af en ansvarsløs kultur vedr. forvaltning af skattekroner, noget om proportionalitet og rettidig omhu osv. (se evt. 100 andre indlæg på version2.dk)

\thread

8
19. maj 2021 kl. 13:56

22 millioner er nu altså ikke det samme tal som 600 millioner.

6
19. maj 2021 kl. 12:58

Ikke nødvendigvis, men forenkle hvordan momsen bliver beregnet i det enkelte land.

Jeg har lidt svært ved at se, hvordan du forestiller dig, at det skulle ske, uden at en uvildig, central myndighed får magt til at skære igennem de lokale hensyn, som er årsagen til de differentierede moms-satser i andre lande.

Hvis du regner med, at du bare kan "opdrage" folk i andre lande til at gøre lige som os, vil jeg tro, at det kan blive opfattet som lidt bedrevidende bare at fortælle folk i f.eks. Frankrig, at de da ikke skal have lavere moms på fødevarer, fordi det er svært for danskernes it-system at understøtte det, og nu har vi danskere jo i 40 år vænnet os til at betale skyhøj moms på alt, så kan de jo bare gøre det samme i Frankrig og se bort fra sociale hensyn og muligheden for, at alle franskmænd skal have adgang til billige råvarer i høj kvalitet.

3
19. maj 2021 kl. 12:33

Jeg begyndte også selv tænke hvor svært det kan være at lave momsberegningen for alle EU lande.

Især når man er vandt til at i Danmark skal man blot huske på 25% moms på praktisk talt alt.

... men jeg blev klogere efter lidt Google-Fu, fordi det tog mig ikke lang tid fra jeg ramte Skats side, til jeg var sendt videre imod en matrix med alle EU lande samt en 100 x 100 tabel for hvert land, som igen er afhængig af hvilken dato varen er solgt.

Er det så ikke her man kan passende spørge om de kære politikere / jurister / økonomer med flere burde undervises i begrebet "K.I.S.S."?

2
19. maj 2021 kl. 11:50

Det er tankevækkende, at staten bruger lige så mange penge på en app til "coronapasset" som på en opdatering af moms-systemet.

Men hvem tænker i dagens Danmark?