Ny internet-protokol vil fjerne trådløse TCP-problemer

Internettets grundprotokol TCP giver problemer, når en trådløs forbindelse bliver svag. Et firma vil derfor indføre sin egen proprietære protokol for at øge hastigheden.

Protokollen TCP har sammen med IP-makkeren defineret kommunikation over internettet siden 1970'erne. Dengang var der ingen, der tog højde for trådløs kommunikation over wifi-forbindelser og mobilt bredbånd, så i dag kan det give problemer, når forbindelsen er svag.

Det forklarer firmaet Aspera til det amerikanske universitet MIT's blad Technology Review, og derfor arbejder Aspera nu hårdt på at udbrede en helt ny protokol til de mobile enheder: Fasp-Air.

TCP tjekker, at pakkerne med data alle sammen er nået frem til modtageren - ellers bliver de sendt af sted igen. Samtidigt bliver der droslet ned for hastigheden, pakkerne sendes med, for hvis der er problemer på en kabelforbindelse, er det på grund af overbelastning.

Men på en trådløs dataforbindelse kan det også skyldes et dårligt signal, og den situation tager TCP-protokollen ikke højde for. Neddroslingen af hastigheden er således unødvendig og sløver hele det mobile internet, lyder det fra Aspera.

Et eksisterende alternativ til TCP er UDP - User Datagram Protocol - men her bliver overførslen ikke kvalitetstestet, så hvis datapakker går tabt undervejs, bliver der ikke rettet op på manglen.

Med Fasp-Air får man det bedste fra begge protokoller, lyder det fra firmaet, der blandt andet har udviklet en applikation til iPhone, der kan bruge Fasp-Air-protokollen til dataforbindelse. Protokollen skal selvsagt også bruges i den anden ende af forbindelsen, og her har Aspera fået aftaler med en række store internetudbydere i USA.

En professor i datakommunikation fra Cambridge University, Jon Crowcroft, har tidligere arbejdet med problemet, blandt andet ved at udpege områder med dårlig dækning, og så give mobiltelefoner i dette område besked om, at en dårlig forbindelse ikke nødvendigvis skyldes overbelastning af nettet. Men da Asperas løsning er proprietær og ikke åben, kan han ikke vurdere, om firmaet har fundet de vises sten i det gamle problem.

Derudover er overbelastning af 3G-netværket også dagligdag i store dele af USA, da udbredelsen af iPhone har fået datatrafikken til at eksplodere, uden at udbyderne har nået at opgradere kapaciteten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jens Fallesen

Proprietære protokoller er ikke løsningen på problemer i internettets grundlæggende infrastruktur. Den model fejler på samme mange måder, at det vil tage for meget tid og plads at omremse dem her.

Lad mig gætte på, at [i]fasp[/i] i alle sine varianter aldrig nogen sinde bliver den succes, som firmaet håber på. Og personligt tvivler jeg lidt på, at ISP'erne er dumme nok til at hoppe på vognen, med mindre de har fået en masse penge af Aspera.

 • 0
 • 0
#5 Carsten Olsen

Problemet løses bedst på datalink niveau.

Hvis problemet løses på linkniveau kan man stadig kører med TCP/IP stakken intakt i begge ende punkter.

Jeg mener at 802.11 løser mange af problemerne med trådløse forbindelser fint. (det gøres ved at fragmentere 1500bytes frame i nogen mindre frames) (og sende rts/ack på linknivau) (løser samtidig problemet med manglende Collision Detect) (undgås med collision avoidance)

Hvis man (på wireless) kører med infrastruktur (access points) løser man også problemet med 2 maskiner der er udenfor rækkevidde af hinanden.

Nu kender jeg ikke detaljerne på mobilbredbånd, men hvis man oven på GSM/3G bygger 802.11 ind vil det virke lige så godt som wlan. (alt dette sker under iplaget)

 • 0
 • 0
#6 Rasmus Kaae

det lyder for mig som et specialeprojekt der er igang med at skabe funding til at blive en rigtig virksomhed.

en udp protokol med ack er vist en meget god beskrivelse af fasp-air :)

det lyder lidt i stil med "fejltolerante systemer" som google og amazon tidligere har præsenteret.

 • 0
 • 0
#8 Philip Grove

Problemet løses bedst på datalink niveau.

Den kommentar skal opgraderes til "Problemet skal løses på datalink niveau."

Adskillelsen af datalink og protokol lagene er lige netop for at en protokol intet behøver at vide om det underliggende fysiske netværk og dermed kan bruges på alle typer netværk.

Som jeg læser nyheden binder de datalink og protokol lagene sammen. Dermed får de en løsning der ikke er generelt anvendelig og som derfor sikkert ikke vinder udbredelse.

Jeg kender den ikke særligt godt, men hvis man vil have et simpelt alternativ til TCP så har vi længe haft RDP (Reliable Data Protocol). Version 2 er specificeret i RFC 1151 fra 1990, og version 1 (RFC 908) er fra 1984.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere