Ny Groovy med indlejrede klasser ser dagens lys

Groovy 1.7 kommer med anonyme og indlejrede klasser, bedre understøttelse af annotationer og manipulering af syntakstræet.

En ny udgave af Groovy så dagens lys i sidste uge. Det skete samtidig med udsendelsen af Grails 1.2.

Groovy er et scriptingsprog på Javas platform, og Grails er et webudviklingsmiljø til Groovy, inspireret af Ruby on Rails.

Både Groovy og Grails' bagmænd arbejder i firmaet Springsource, som står bag letvægtsmiljøet Spring til Java.

»At have al den viden under samme tag har hjulpet på hvert eneste trin i projektets livscyklus,« siger Grails-opfinderen Graeme Rocher ifølge Heise Online.

Nyhederne i Groovy 1.7 er anonyme indre klasser og indlejrede klasser. Selv om Groovy har closures, er der alligevel situationer, hvor der er behov for de muligheder, skriver udviklingsholdet i udgivelsesnoterne.

Det er nu også muligt at benytte annotationer i flere sammenhænge, end hvad der er muligt i Java. Det er i forbindelse med imports, pakker og variabelerklæringer.

I den forrige version af Groovy blev det muligt at manipulere med abstrakte syntakstræer (AST), som er den datastruktur der dannes, når en kodestump kompileres. Det gør det nemmere at udføre metaprogrammering. I version 1.7 er der kommet en grafisk AST-viser med, samt en AST Builder, der skulle gøre det nemmere at transformere syntakstræerne.

I Grails 1.2 er nyhederne hurtigere rendering af GSP-sider, som er analoge med Javas JSP. Forbedringen skyldes Groovy 1.7. Derudover er der bedre sprogunderstøttelse og JSON-muligheder.

Groovy blev opfundet i 2003, og motivationen var frustration over Java. De andre scriptingsprog, der allerede fandtes på Java-platformen, var for fremmedartede i forhold til Java. Samtidig savnede én af sprogets bagmænd, Guillaume Laforge, et scriptingsprog, som kunne gøre Java-verdenen nemmere på for eksempel web-siden.

»Der er ingen tvivl om, at dynamiske og statiske sprog har meget specifikke fordele i forskellige anvendelser. Dynamiske sprog er fantastiske i en web-sammenhæng, fordi meget af det handler om processering af strenge, koordinering af forespørgsler og så videre, og Java er forholdsvist svagt på det område,« forklarede Graeme Rocher til Version2 tidligere i år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere