Ny foto-app bruges af politiet i USA: Tag et billede, og få data om personen på det

Amerikanske myndigheder er begyndt at bruge ansigtsgenkendelses-it fra en ny virksomhed ved navn Clearview AI. Virksomhedens applikation kan genkende personer på få sekunder ud fra et enkelt billede.

Massevis af amerikanske myndigheder er begyndt at bruge et nyt system til ansigtsgenkendelse, der på få sekunder kan identificere en person.

Det skriver The New York Times (bag betalingsmur).

Det nye system er en applikation fra virksomheden Clearview AI.

Applikationen er bygget op af en database, der består af milliarder af billeder hentet fra Facebook, Youtube, Venmo og andre steder på internettet.

Applikationen kan bruges til at identificere personer ved at sammenligne et foto op mod den store database af personbilleder. Hvis applikationen finder et match i foto-databasen, henviser den til den kilde, hvor det matchende billede er fundet.

På den måde kan Clearview bruges til at identificere personer med både navn og eventuelt andre personoplysninger ud fra et enkelt billede.

Flere medier beskriver, hvordan flere amerikanske myndigheder, herunder FBI, bruger databasen til at søge efter mistænkte i forbindelse med kriminalsager, og ifølge avisen har politiet allerede brugt applikationen flere gange til at opklare kriminalsager.

Clearviews database er mindre end eksempelvis FBI's egen database, som både indeholder pas- og kørekortbilleder og rummer over 641 millioner fotos af amerikanske borgere.

I øjeblikket er applikationen ikke tilgængelig for offentligheden, men ifølge The New York Times har flere politifolk og investorer i Clearview-projektet givet udtryk for, at den godt kan blive det i fremtiden.

Kritikere af projektet advarer om, at applikationen kan risikere at give falske positive matches, og at den også kan udnyttes af blandt andet stalkere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mikael Ibsen

vokser overalt i små, men sikre, spring, der alle går i samme retning, nemlig total kontrol med borgernes adfærd ude og hjemme, dag og nat, privat og offentligt - på godt og ondt. Og også i Danmark. Og ovenstående artikel viser et nyt teknisk trin på vejen.
Kombineret med love med tilbagevirkende kraft, som jo ikke længere er utænkelige, muliggøres og perfektioneres umyndiggørelsen umærkeligt bid for bid, så demokrati i praksis bliver til manipulerende blændværk - skindemokrati - og vores forfatning, Grundloven, et støvet gammelt festskrift, uden væsentlig praktisk betydning mere - for slet ikke at tale om respekt.
Hvis der på et eller andet tidspunkt skulle komme et nyt grundlovsudkast, bliver det efter al sandsynlighed, hvis magtens nuværende holdninger da ikke ændres radikalt, så fuldt af huller i de paragraffer, som skal beskytte borgerne, at man vil tro, at det er udarbejdet i samarbejde med en si-fabrikant. Se bare på den nuværende Grundlov’s paragraf 72, den om hjemmets ukrænkelighed og kommunikationshemmelighed, og hvor der forlanges en dommerkendelse før indgreb må foretages. Her er et helt centralt begreb “SÆREGEN undtagelse”, altså en virkelig sjælden situation, grænsende til landsforræderi, indsat, hvis en dommerkendelse skal kunne undlades. Det tolkes nu til dags som “hvis man synes“, og har for tiden resulteret i omkring 500 særegne undtagelser, hvilket er rent misbrug af paragraffens meget veldefinerede kattelem. Denne undtagelsesvise mulighed er nu åbenlyst, og af skammeligt indlysende bekvemmelighedsårsager, blevet til en ladeport, åbnet af en lang række ministerier i kun alt for tydelig disrespekt for intensionerne med Grundlovens beskyttelse af borgerne - og deres privatliv, og græsende til egentlig hån af Grundlovens fædre !
Netop holdningen og fortolkningsmisbruget af denne paragraf stiller indirekte, men alligevel krystalklart og tydeligt spørgsmålet: Ønsker staten grundlæggede, at borgerne i praksis skal have ret - eller lov - til at have et privatliv ? Eller er det bare blevet alt for besværligt og ubekvemt for statsmagten nu ?
I’m so glad, I’m not young anymore...

  • 11
  • 0
Louise Klint

Ja, jeg tænkte det samme.
Det lyder positivt, giver håb.
Lovgivning er eneste vej frem.

Ifølge artiklen kommer der et konkret udspil til februar:

DR Nyheder har givet Vestager mulighed for at bekræfte indholdet af det lækkede dokument, men det har hun ikke ønsket.
Der kommer et konkret udspil til februar, lyder det.
Det udspil vil derefter skulle forhandles på plads i både Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere