Ny forskning: Mobiler sender data til Google og Apple hvert 4,5. minut

29. marts 2021 kl. 15:003
Ny forskning: Mobiler sender data til Google og Apple hvert 4,5. minut
Illustration: ra2studio/Bigstock.
Forskere fra Trinity College Dublin har kortlagt, hvor ofte Google- og Apple-enheder sender mobildata til virksomhederne, og hvor meget data, der sendes. Frekvensen er meget ens, peger professor på, og dataindsamlingen virker overdrevent.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apple- og Google-mobiler sender i gennemsnit data til virksomhederne hvert 4,5. minut, viser en ny undersøgelse fra Trinity College Dublin.

Det skriver The Irish Times.

Ifølge undersøgelsen, er der ikke stor forskel på, hvor ofte tech-giganterne indsamler data. Dog sender Google Pixel-telefoner omkring 1 MB data til virksomheden på 12 timer, hvorimod iPhones sender 52 KB til Apple i samme periode. Data, der kan være sendt til firmaerne, er oplysninger om SIM-kort, enhedens serienummer, IMEI, Wifi MAC-adresse og telefonnummer.

Ifølge Doug Leith, professor ved School of Computer Science and Statistics på Trinity College Dublin og forsker bag undersøgelsen, virker dataindsamlingen overdrevent:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror, at de fleste mennesker accepterer, at Apple og Google har brug for at samle data fra vores telefoner for at yde tjenester som iCloud eller Google Drive. Men når vi kun bruger vores telefoner som telefoner, - til at ringe og modtage opkald fra og intet andet - så er det meget vanskeligere at se, hvorfor Apple og Google har brug for at samle data,« siger han til The Irish Times.

Han uddyber, at Apple via mobiler, der er forbundet til Wifi, kan se, hvilke andre enheder, der er på samme netværk. Virksomheden kan potentielt tracke, hvilke mennesker man er i nærheden af, og hvornår og hvor man er det. Brugere kan ikke fravælge dataindsamlingen.

En talsperson fra Google sammenligner smartphones med biler, der også indsamler data og sender til producenterne. Apple har ikke ønsket at kommentere på sagen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. marts 2021 kl. 21:54

Det er jo vha. google maps indsamling fra ALLE - at google maps kan fortælle hvor køerne i trafikken er..

Og det er jo ikke opt-in - så alle (uanset om de har google maps?) sender jo data hele tiden - til Google- alene mht. hvor de er lige nu (og status mht. hvor de var før - fart osv.).. det må være oftere end hvert 4 minut - for at give de data google maps har.

2
30. marts 2021 kl. 14:43

"En talsperson fra Google sammenligner smartphones med biler, der også indsamler data og sender til producenterne. Apple har ikke ønsket at kommentere på sagen."

Bare fordi det også sker i biler gør det vel ikke acceptabelt.

1
29. marts 2021 kl. 15:38

Ikke for at være Apple først. Det er bare interessant. Der er alligevel 20 gange forskel på data-størrelsen af Google og Apple.

Google Pixel-telefoner omkring 1 MB data til virksomheden på 12 timer, hvorimod iPhones sender 52 KB til Apple i samme periode.

Han uddyber, at Apple via mobiler, der er forbundet til Wifi, kan se, hvilke andre enheder, der er på samme netværk.

^ Det kan Google jo også, men lidt nemmere at regulere på iPhones.

Ift. overblik over forbindelses-aktivitet på sin iPhone eller Android-telefon kan Disconnect anvendes: https://disconnect.me/