Ny forskning: iOS-apps sporer dig måske stadig, trods Apples privacy-stramning

19. april 2022 kl. 10:30
Ny forskning: iOS-apps sporer dig måske stadig, trods Apples privacy-stramning
Illustration: YouTube.
Deling af brugernes data med tredjeparter skulle begrænses med ny privacy-politik fra Apple. Men ny forskning fra Oxford University peger på, at det ikke er en ubetinget succes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Apples ændrede privacy-politik, App Tracking Transparency (ATT), der trådte i kraft i april sidste år, betyder, at apps skal anmode om tilladelse til at spore brugeres adfærd i andre apps.

Hvis brugeren siger nej, kan app'en ikke få adgang til det såkaldte Identifier for Advertisers (IDFA), der er et enheds-id, som bruges til at målrette og måle effektiviteten af onlineannoncer.

Men nu tyder ny forskning på, at mange iOS-apps alligevel kan spore brugeren.

Det skriver Ars Technica på baggrund af en ny forskningsartikel fra forskere på Department of Computer Science ved Oxford Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Medie: EU-Kommissionen mål for spionage med israelsk spyware

»Overordnet tyder vores observationer på, at selvom Apples ændringer gør sporing af individuelle brugere sværere, fremmer de en modbevægelse og styrker eksisterende markedspositioner hos gatekeeper-virksomheder med adgang til store mængder af førstepartsdata,« skriver forskerne.

Med andre ord er det muligt for store tech-virksomheder som Google og Facebook at omgå den skærpede privacy-politik og høste endnu mere data. Det samme gælder for Apple, der i flere tilfælde ikke er forpligtet til at følge sin egen politik, og derudover er det stadig muligt at indsamle data til brug for kreditvurdering af brugerne.

Læs også: Google-rapport: Nato udsat for russisk phising-kampagne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne har sammenlignet 1.685 apps udgivet før og efter ATT trådte i kraft, og resultatet er, at antallet af sporingsbiblioteker er omtrent det samme.

For de mest udbredte biblioteker, herunder Apples SKAdNetwork, Google Firebase Analytics og Google Crashlytics, har udbredelsen af sporingsbiblioteker ikke ændret sig.

Næsten en fjerdedel af de undersøgte apps hævder, at de ikke indsamler brugerdata, men 80 pct. af dem indeholder mindst ét sporingsbibliotek. I gennemsnit indeholdt de 1,8 sporingsbiblioteker og kontaktede 2,5 sporingsvirksomheder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger