Ny formand for Region H’s sundhedsudvalg: Nødt til at se, om vi kan få skidtet til at fungere

Christoffer Buster Reinhardt Illustration: Det Konservative Folkeparti
Det nyvalgte regionsrådsmedlem Christoffer Buster Reinhardt vil give Sundhedsplatformen til sommer til at bevise, at den kan reddes.

Den nyvalgte formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg – Christoffer Buster Reinhardt (K) – vil frede Sundhedsplatformen indtil sommer for at give de politiske hjælpepakker en chance for at virke.

»Jeg kunne godt have lyst til at svare, at vi bare skal afskaffe det,« forklarer politikeren, da Version2 spørger om hans holdning til platformen.

»Men det er også det nemme svar. Jeg har ikke nogen særlig kærlighed til Sundhedsplatformen, men den har kostet 2,8 milliarder kroner. Og jeg kan ikke se i regionens budget, at vi bare kan gå ud og stoppe den her og nu, når den har kostet så meget.«

Regionsrådets medlemmer foreløbig blevet enige om at etablere en særlig politisk følgegruppe, der skal holdes fokus på Sundhedsplatformen. Navnene er ikke blevet fastsat endnu, men Christoffer Buster Reinhardt forventer, at pladserne hovedsageligt skal besættes af gruppeformændene.

Læs også: Professor om Sundhedsplatformen: Region bør seriøst overveje at trække stikket

Det politiske arbejde med platformen bliver forankret i følgegruppen, men kan i sagens natur ikke adskilles fra Sundhedsudvalget, forklarer Christoffer Buster Reinhardt.

»Jeg har sat mig selv en deadline, at vi skal få det til at fungere inden sommer, hvor Rigsrevisionen kommer med sin undersøgelse. Hvis jeg kan konstatere, at de hjælpepakker, vi kommer med, ikke virker, så må vi tage konsekvensen som ansvarlige politikere, og det er jeg klar til,« siger han og fortsætter:

»It-systemer skal være en hjælp, de skal ikke være målet i sig selv. Men vi er nødt til at se, om vi kan få skidtet til at virke. Det har vi en forpligtigelse til.«

Christoffer Buster Reinhardt vil blandt andet foreslå at sætte penge af til flere såkaldte kliniske byggere – altså personale med træning til at konfigurere systemet lokalt, så antallet af kliks reduceres. Derudover kalder han på en ekstern undersøgelse af både forløbet omkring valget af Epic som leverandør og af implementeringsforløbet.

En katastrofe

Foruden den politiske følgegruppe har regionspolitikerne for nyligt vedtaget at sætte 42 millioner af til at ruste op på de mest belastede områder og til at beholde eller genansætte lægesekretærer. Pengepuljen til sidstnævnte skulle kunne give 50-55 lægesekretærer, men pengene er indtil videre kun sat af for næste år.

Læs også: Efter Sundhedsplatformens besparelser: Region genansætter fyrede lægesekretærer

Nyheden om hjælpepakken på 42 millioner kom samtidig med, at Region H meldte ud, at den nedgang i produktion, som Sundhedsplatformen har udløst, koster regionen 730 millioner i statstilskud. Den samme regning venter næste år, hvis ikke produktionen bliver normaliseret, fortalte professor i Sundhedsøkonomi Jes Søgaard tidligere til Version2.

»De penge er der ikke,« siger Jacob Rosenberg, der er læge og nyvalgt medlem af hovedstadens regionsråd for Liberal Alliance.

»Så skal vi finde ud af, hvordan vi skal finde de penge. Og det kan man kun ved at spare på løn. Og når man ser på den kliniske hverdag, så kan jeg slet ikke se, hvor man skulle finde de penge. Det er en katastrofe.«

Kritikerne taler højest

Jacob Rosenberg er ikke i tvivl om, at platformen skal skrottes.

»Det er helt oplagt, at Sundhedsplatformen er det forkerte valg. Den ændrer radikalt i arbejdsrutinerne på en måde, der er til skade for både personale og patienter – og for økonomien ikke mindst,« siger han og tilføjer:

»Selvfølgelig skal man ikke bare slukke det. Men vi skal meget hurtigt begynde at lede efter reelle alternativer.«

Læs også: Overlæge forlader Herlev i protest mod Sundhedsplatformen

Rådsmedlemmet vil hurtigst muligt have gang i en uvildig undersøgelse af, hvad det koster at køre videre, og hvad det koster at erstatte Sundhedsplatformen.

Annette Randløv er praktiserende læge og nyvalgt medlem af regionsrådet for Radikale Venstre. Hun understreger, at det ud fra debatten om Sundhedsplatformen kan være vanskeligt at vurdere, hvor godt systemet egentlig fungerer – ikke mindst, fordi dem der er positive, sjældent råber højt.

»Jeg ser gerne, at vi i regionsrådet inviterer os selv ud på nogle af de afdelinger, hvor det går godt, og til de afdelinger, hvor det går dårligt. Så vi kan høre det fra hestens egen mund,« fortæller hun.

»Det vigtigste er, at vi bliver afklarede. Vi skal finde ud af, om det kan lykkes eller ej.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thorkild Bach

Nu har jeg ikke læst hele artiklen grundigt igennem, men: Er det ikke lidt let købt at sige, at man giver sundhedsplatformen en frist - hvis der ikke i fristperioden opbygges et alternativ?

 • 4
 • 0
#2 Finn Aarup Nielsen

"Jeg har ikke nogen særlig kærlighed til Sundhedsplatformen, men den har kostet 2,8 milliarder kroner. Og jeg kan ikke se i regionens budget, at vi bare kan gå ud og stoppe den her og nu, når den har kostet så meget."

Argumentationen her minder mig om begrebet "sunk cost fallacy" og "escalation of commitment", se evt. https://en.wikipedia.org/wiki/Escalation_of_commitment Økonomer vil nok argumentere med at man ikke skal tage allerede brugte penge med i en rationel beslutning.

"Men vi er nødt til at se, om vi kan få skidtet til at virke."

Her virker argumentationen bedre. :)

 • 12
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

"Men vi er nødt til at se, om vi kan få skidtet til at virke."

Ja, man skal jo ikke bruge samme sjuskede og forhastede beslutningsproces for evt. afvikling af SP, som man brugte ved valget af Epic. Det er fair nok, at man lige tænker sig om og vurderer situationen grundigt - der er hele hovedstadens økonomi samt mange patienters liv og helbred på spil. Jeg håber bare, at den nye udvalgsformand ikke i samme grad som tidligere politikere læner sig ukritisk op ad en alt for teknologi- og "internationalt netværksglad" direktion, for den har jo med al tydelighed vist, at den ikke er denne opgave voksen.

Er der nogen bud på, hvordan man kan få lavet en grundig og så vidt mulig uvildig status på elendigheden, med deraf følgende bud på, hvad bedste vej fremad er? Hvem kan man betro en sådan opgave?

Et lille forslag/ en lille bøn til det nye regionsråd fra min side : At man nu i regionsrådet koncentrerer sig fuldt ud om denne kæmpe opgave med at finde en god løsning på Sundhedsplatformen. Der vil altid komme løbende opgaver i regionen, som man er nødt til at forholde sig til. Men man er ikke nødt til at beskæftige sig med en horden af prestigeprojekter som Watson Health, bidrag til genomcenter, nye sundhedsapp-tiltag med dertil hørende ny kompliceret digital teknologi og lignende vederstyggeligheder. Man bør de næste år - indtil der er styr på SP - sige klart og tydeligt "NEJ"!!!! til den slags nye, ressource- og udgiftskrævende projekter.

Sig "NEJ"!!!!!, når I (regionsrådspolitikere) bliver inviteret til lobbyistarrangementer. Sig "NEJ"!!!!!, når I kontaktes af lobbyister, som gerne vil i audiens hos jer. Sig i det hele taget "NEJ!!!!! til alt, hvad der ikke er absolut nødvendigt at bruge tid og penge på, indtil SP i en eller anden form er landet på forsvarlig måde. Det skylder I borgerne og patienterne, og så får I samtidig meget mindre arbejdsbyrde, så I kan forholde jeg ordentligt til Sundhedsplatformens fremtid.

Øv jer i det hele taget i at sige "NEJ" til pengemændene - selv om det ikke er nær så sjovt at være regionsrådspolitiker på den måde. Det skylder I borgerne i regionen - I kan ikke være andet bekendt.

 • 5
 • 1
#6 Jesper Frimann

Er der nogen bud på, hvordan man kan få lavet en grundig og så vidt mulig uvildig status på elendigheden, med deraf følgende bud på, hvad bedste vej fremad er? Hvem kan man betro en sådan opgave?

Som jeg har sagt før, er man simpelt hen nødt til at koble faglighed på. Og faglighed, der har en interesse i at løse problemet, og som får mandat til at få en reel indflydelse på projektet.

Hvis man 'bare' hyrer 'Yet Another Consultancy Consortium', som kommer med den politiske bestilte holdning, og skriver en 'luderrapport' så gavner det ikke os ejere/patienter/skatteydere.

Det der er vigtigt at forstå her, er jo at det ikke er første gang man prøver den her øvelse med, at erstatte meget af den sundhedsfaglige ekspertise med faste rammer i form af 'Behandler wizards' og standard forløb.

Man har prøvet det før, hvor det heller ikke gik specielt godt. Så det her er andet forsøg.

https://www.computerworld.dk/art/25563/koebenhavn-pumper-85-millioner-i-epj og så https://dagensmedicin.dk/kobenhavnske-sygehuse-opsiger-aftale-om-epj-modul/

Det endte op med at man måtte 'nøjes med' medicin modulet, som så har været i brug i 10+ år. Og fra hvad jeg ved, vist virker uden de store problemer.

Men det er jo også tankevækkende, at nogle af de problemer man havde med "EPJ", tilbage i 2005-6 er de samme som man sidder med nu.

Som det har været diskuteret i andre tråde.. så er der altså kun en vej frem.. og det er at rulle forward. For selv om man vil af med EPIC's system, så vil der gå en rum årrække før dette vil være muligt, og indtil da.. har man altså brug for et system.

Mit eget personlige take, er at hvis man eliminerede, nogle af de ting der giver flest problemer. Og at man accepterede fra politisk side, at admistrationen åd en to-tre kameler. Så kunne man garanteret nå til et punkt, hvor man sådan cirka kunne lave et break even.

// Jesper

 • 4
 • 0
#8 Jesper Frimann

Enig, Jesper Frimann. Men hvordan får man så den fagmandsvurdering, du efterlyser - uden at skulle ud i "consulting-firmaer"? Ansætter man dem selv?

Ja, man kan hyre. Hvis man ikke allerede har dem. Man kan også godt hyre konsulenter, men ikke en 'pakkeløsning' men man skal ud og cherry picke nogen.

Men det vigtige her er, at man skal lade 'nogen' der har den faglige indsigt og som ikke har en aktie i det her, få den indflydelse der skal til for at løse det her. I sådanne 'politiske betændte' sager, som den her.. er det ikke så meget et spg. om at udrede hvad man rent løsnings mæssigt og 'teknisk' skal gøre.

Det er at få lov til, at sige det der skal til højt, og faktisk få lov til at eksekvere på det.

En.. eller flere Mr. Wolf

https://www.youtube.com/watch?v=dTkg6wq6ma4

// Jesper

 • 3
 • 0
#10 Mogens Bluhme

Hvorfor har man ikke taget f.eks. Jørgen Bansler med på råd inden man beslutter sig?

Al respekt for at der er brug for kompetente folk i sundheds-IT, som ikke er datalogiske men det forekommer mig, at man har en alt for stor tiltro til at det hele drejer sig om management -så går det nok alt sammen.

Domænespecifikke programmeringssprog troede jeg var på retur - en IT-faglig ville nok studse lidt over MUMPS. Det er nødvendigt med dyb faglig indsigt både for at se informationsteknologiens muligheder men også begrænsninger.

Ved næste udbud kunne en god practical joke være at byde ind med at man kunne løse en opgave, som i virkeligheden er NP-komplet og se om der var tilstrækkelig IT-indsigt hos beslutningstagerne til at gennemskue dette.

Udover "rigtige" eksperter ville en naiv bruger sikkert stille et vitalt spørgsmål som "hvor mange gange skal jeg klikke for at udføre den og den opgave?"

Et testscenario så simpelt men relevant at man tror det er løgn at det er blevet overset.

 • 5
 • 0
#11 Anne-Marie Krogsbøll

Artikel fra i dag i ugeskriftet undersøger evidensen for Epic. Den er ganske underholdende : "Der foreligger talløse eksempler på, at klinikere har skullet forholde sig til at »cave« var oversat til »hule«, at mammakirurger skulle dokumentere, om de skulle fjerne patientens »rigtige eller efterladte bryst« (oversat fra »right or left breast«) og fremkomsten af dansk-engelske sætninger som f.eks. »patienten har ingen swelling«."

"I et forsøg på at indhente systematisk dokumentation om Sundhedsplatformen har denne artikels forfatter gennemført et pilotstudie (ikke publiceret) om sundhedspersonalets tilgang til Sundhedsplatformen: På tilfældige tidspunkter blev der råbt: »Dem der ikke hopper, de elsker SP (Sundhedsplatformen)« i vagtrum og kontorer, hvorefter det blev noteret, hvor mange der hoppede. Dette blev forsøgt ti gange med samlet 66 læger, sygeplejersker og sekretærer, og 61 (92%) hoppede eller (hvis det rent praktisk ikke var muligt at hoppe) tilkendegav med håndtegn eller stampen i gulvet deres holdning til Sundhedsplatformen. Der blev bemærket smil eller latter hos 66 af 66 (100%) forsøgspersoner. " http://ugeskriftet.dk/videnskab/det-episke-sundhedsvaesen

Artiklen er dog også oplysende....

 • 4
 • 0
#12 Albert Nielsen

er det vel indlysende, at region H skal få en grundig orientering fra lægerne i det jyske om deres oplevelser med det "jyske system".

Er det tilfredsstillende, vil det være en oplagt kandidat til en afløser af Sundhedsplatformen.

 • 3
 • 0
#15 Jesper Frimann

er det vel indlysende, at region H skal få en grundig orientering fra lægerne i det jyske om deres oplevelser med det "jyske system".

Er det tilfredsstillende, vil det være en oplagt kandidat til en afløser af Sundhedsplatformen.

Det er alt sammen meget godt.. men hvis det produkt man vælger at bruge har et bare rimeligt bundniveau af kvalitet. Så er ting som: Hvordan implementerer man 'forretnings (her sundheds) funktionalitet og processer' Hvordan kører man projektet (uddannelse, udrulnings model m.m.) .... etc. etc.

Vigtigere end selve produktet. Personlig tror jeg at EPIC har dette bundniveau, men at det er hvad, hvordan og hvornår ift. implementeringen det er galt med.

// Jesper

 • 1
 • 1
#16 Bjarne Nielsen

klinikere har skullet forholde sig til at »cave« var oversat til »hule«,

Et system til sundhedsprofessionelle, som ikke forstår "cave", er jo helt sort. Men retfærdigvis siger det vel en hel del mere om, hvor travlt man har haft, og hvad kvaliteten af den danske del af arbejde har været, end om kvaliteten af det underliggende system.

Der har under hele forløbet været mange, som har undret sig over, at man havde så travlt med at få systemet ud. Og åbenlyst også alt, alt for travlt. Er man konspiratorisk anlagt, så er det nærlæggende at tro, at det har været vigtigt at nå point-of-no-return i begge regioner på København Ø.

Jeg tænker, at det helt grundlæggende er udtryk for, at man ikke har formået at skelne imellem almindelig modstand imod forandringer og så reelt funderede bekymringer, og derfor fejlagtigt har fejet alle indvendiger af banen som udtryk for førstnævnte.

Rent ud sagt, at "de nok skal blive glade for det i længden". Og så er det måske vigtigt at nå point-of-no-return hurtigt, så man kan få stoppet alle disse kontraproduktive og nostalgiske drømme om det gamle system, og i stedet få folk til at tænke fremad.

At meget så tyder på, at det ikke kun var angst for forandringer, men i meget udbredt grad reelle og velbegrundende bekymringer, gør desværre at man kun har gjort ondt værre ved at forcere processen voldsomt. Både ved at være endt med noget, som tyder på fortravlet venstrehåndsarbejde, som næppe har gjort noget godt for den almene lyst til at kæmpe, og oveni har formået at få brændt alle broer.

Havde man taget det i opløbet, så må man sige, at "undersættelser" er et mindre problem. Ikke fordi, at det er uvigtigt, for det er yderst vigtigt at fagsystemer har styr på terminologien - men fordi at det kunne have været håndteret løbende, afdeling for afdeling, område for område, hospital for hospital.

Jeg har det skidt med at tænke på, at der er to store regioner som nu tilsynelandende er på vej ind i en økonomisk dødspiral - og at allerede pressede patienter og ansætte dermed sættes under endnu større pres. Øget økonomisk pres kan kun gøre ondt værre. En virkelig utaknemmelig situation.

 • 5
 • 0
#17 Jesper Frimann

@Bjarne Nielsen

Jeg har det skidt med at tænke på, at der er to store regioner som nu tilsynelandende er på vej ind i en økonomisk dødspiral - og at allerede pressede patienter og ansætte dermed sættes under endnu større pres. Øget økonomisk pres kan kun gøre ondt værre. En virkelig utaknemmelig situation.

Godt skrevet. Netop den helt naturlig 'modstand mod forandringer', har det tit med i større meget hierarkiske organisationer at blive fortolket som illoyalitet. Jeg tror at 'man havde så travlt med at få systemet ud' i høj grad skyldes at man ville høste de gevinster man ved at implementere systemet så hurtigt som muligt. At dette så har give seriøst bagslag er så bare tragisk, men igen vidner også om en mangel på kompetence og respekt for det fagområde man beskæftiger sig med fra 'Administrationens' side.

// Jesper

 • 3
 • 0
#18 Louise Klint

Nix. Der er ikke tid (= råd) til at flere politikere bruger (endnu) 1/2 år på at sætte sig ind i Sundhedsplatformen og dens problemstillinger. Underskuddet er allerede stort, der er brug for HANDLING NU.

Jeg synes der er brug for 1) EN ØKONOMISK HANDLINGSPLAN. Dvs. økonomiske konsekvensberegninger - ”hvor lang tid har vi råd til at køre med det nuværende underskud”, tiltag til at imødegå det, plan a, plan b etc., deadlines, eksekvering.

REELT LEDERSKAB, ikke flere lappeløsninger. Ikke flere midlertidige puljebeløb, tildelt enkelte afdelinger, så de kan nedbringe ventelisterne, eller ”vi afsætter en pulje på x-antal mio. kroner til 50 - 55 sekretærer”, for når pengene er sluppet op, hvad så? Dette er blot at udskyde problemerne, ikke at løse dem.

Man skubber dem blot foran sig og i mellemtiden er underskuddet bare vokset. Jeg kan huske vi talte om det i sommer, da Region H var nede med 150 mio. kr., at ”regn med at beløbet bliver større” https://www.version2.dk/comment/358624#comment-358624

Det fik det lov til at blive. I dag har Region Hovedstaden et minus på 730 mio.

2) Jeg synes der er behov for at regionens ledelse - politisk såvel som administrativ - viser os alle sammen nu, at de er opgaven voksen. Det kan lyde som en kras kritik, og det er det også, men det beror på situationens alvor. Jeg synes det har været rystende at bevidne de ansvarliges nonchalance.

Et underskud af den kaliber betyder medarbejderfyringer. Mindre aktivitet (som tilfældet er nu, Region H er nede med 7%) betyder mindre (årlig) bevilling fra staten. Dvs. mindre kapacitet = medarbejderfyringer og når man har færre medarbejdere, kan man behandle færre patienter. (Der er i forvejen skåret ind til benet, så der går ikke personale rundt på afdelingerne, som kan undværes). Hvilket igen betyder lavere aktivitet >> mindre bevilling fra staten >> medarbejderfyringer >> stigende ventelister og så har vi en nedadgående spiral. Det smadrer vores hospitaler og det ved de udmærket godt på Regionsgården, hvad ligner det så at sidde på hænderne!?

Det burde slet slet ikke være nødvendigt at sige dette her.

 • 2
 • 0
#19 Anne-Marie Krogsbøll

Måske kan den igangværende sag vedr. udbudsprocessen om Bispebjergs Akuthus pege på nogle "systemiske" og gennemgående fejl i den måde, Region Hovedstaden varetager udbud af store projekter på?

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE10116723/fik-doe... (kræver abb, som jeg ikke har).

Direktionens udlægning af sagen - som indeholder meget uld i mund og bortforklaringer, efter min opfattelse - kan læses i referatets pkt. 1 fra forretningsudvalgets møde d. 12/12: https://www.regionh.dk/politik/nye-moeder/Documents/FU%20Beslutninger%20...

Bortkomne/manglende dokumenter, whistleblowere i organisationen, muligvis lidt rigeligt "spin" i direktionens orientering til de daværende regionsrådsmedlemmer om den klagesag, der var på vej, udbudsproces, der ser lidt mærkelig ud osv.

V har stillet forslag om ekstern advokatundersøgelse, og for en gang skyld er jeg enig med V. Jeg vil gerne vide, hvad der præcist er foregået her, som mht. Sundhedsplatformen. Desværre var Enhedslisten det eneste parti, der stemte for den idé - en lidt særpræget alliance.

Der skal simpelthen ryddes op i disse processer, der involverer så enorme beløb og har så stor betydning for samfundets fungeren. Atea-sagen bør være en advarsel. Ikke at der nødvendigvis er tale om noget sådant her - men sagen bør advare os om, at magt korrumperer, og at vi derfor er nødt til at være yderst meget "på tæerne" ift. alle faresignaler, som der er rigeligt af her.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere