Ny firmware kan gøre SSD'er tre gange hurtigere

30. maj 2014 kl. 11:332
Ved at forbedre måden data bliver skrevet til en SSD, mener japanske forskere, at hastigheden kan blive tredoblet. Det kræver ingen hardware-ændringer, kun ny software.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En solid-state-disk i computeren i stedet for en traditionel, mekanisk harddisk giver et solidt løft af hastigheden. Men det kan gå endnu stærkere, mener japanske forskere, der har kigget nærmere på måden data bliver skrevet til hukommelsescellerne i disken.

Og med en ny, forbedret algoritme kan man faktisk tredoble læse- og skrivehastighederne, samt halvere antallet af skriveoperationer, og dermed begrænse sliddet. Det skriver Infoworld.com, der citerer det japanske medie Tech-on.

Den nuværende metode til at ændre data på en SSD er nemlig en flaskehals, mener forskerne fra Chuo Universitetet.

Når nye data skal overskrive gamle, kan de ikke bare blive skiftet ud, men skal skrives til en sektor i en i forvejen tom blok, hvorefter blokken med de gamle data bliver gjort ugyldig. Derfor skal der med tiden arbejdes en del med garbage collection, altså oprydning blandt de mere og mere fragmenterede data, og det kan tage 100 millisekunder, hvilket er lang ventetid i SSD-sammenhæng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved i stedet at skyde et ekstra lag ind, som planlægger skrivningerne bedre på forhånd, kan det hele gøres mere effektivt. Tricket er kort fortalt at finde sektorer i allerede fragmenterede blokke og skrive nye data der, i stedet for at tage hul på nye, blanke blokke – altså at fylde hullerne som i et spil tetris.

Den nye metode vil primært have effekt, hvis der er mange skrivninger, for eksempel i et enterprise-miljø med SSD som lagerplads for databaseskrivninger. Men med et nyt middleware-lag kan man få den højere hastighed og lavere slid, uden at skifte hardwaren ud, skriver forskergruppen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. juni 2014 kl. 14:30

Lyder da for mig som noget man burde kunne implementere via software i de fleste enterprise san controllere - at det så næppe rammer en desktop controller lige foreløbig går nok.

1
31. maj 2014 kl. 20:47

Jeg kan ikke finde originalartiklen der omtales, men det lyder meget lig John Wilkes' gamle "hole plugging" garbage collector til log-structured file systems. Jeg tvivler på at den slags kan implementeres over en SSD som ren middle-ware, da SSDen's FTL (flash translation layer) ofte er en black box, som man ikke kan ændre eller forudsige hvordan opfører sig. Udover at man skal holde styr på og fylde huller, hvilket kræver ekstra meta-data som skal persisteres, skal man også holde styr på hvor man har lagt sine data, selv hvis strømmen pludselig går (ulig klassisk LFS hvor man trivielt kan lave roll-forward fra et checkpoint.) Dette kræver typisk at man har noget "magisk" NVRAM, som man ikke bare kan programmere sig frem til, det kræver at man bygger hardwaren selv, eller har adgang til specielle interfaces.