Ny finanslov: Farvel multimedieskat - goddag smartphoneskat

18. november 2011 kl. 08:5810
Regeringen dropper multimedieskatten, men indfører til gengæld en skat på 2.500 kroner på arbejdsgiverbetalte mobiler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den omstridte multimedieskat lægges nu i graven af regeringen og Enhedslisten, der har forhandlet sig frem til en ny ordning, skriver Politiken fredag.

Der sker som et led i den nye finanslov for 2012, erfarer avisen fra kilder med kendskab til forhandlingerne.

Multimedieskatten blev indført i 2010 som en skat på 3.000 kroner om året på frynsegoder - for eksempel arbejdsgiverbetalt mobiltelefoni, pc og internetforbindelse.

Selvom den nu afskaffes med virkning fra 1. januar 2012, skal danskerne dog ikke regne med at slippe for at punge ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Multimedieskatten erstattes nemlig af den gamle ordning, hvor privatpersoner beskattes, hvis de får fri telefon stukket i hånden af deres arbejdsgiver.

En slags smartphoneskat, om man vil.

Det nye er, at der gives rabat, hvis begge ægtefæller i husstanden rammes af beskatningen, skriver Politiken, og beløbsgrænsen sænkes samtidig fra de 3.000 kroner til 2.500 kroner.

Tommelfinger ned fra borgerlige

Tidligere på ugen trak de borgerlige partier sig ud af forhandlingerne om afskaffelsen af multimedieskatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og begejstringen for den nye ordning er da også til at overse hos oppositionen:

»Det er da godt nok, at de fjerner den. Men når de samtidig genindfører skatten på fri telefon, så er vi jo lige vidt«, siger Simon Emil Ammitzbøll til Politiken.

»De vil finansiere det med højere skatter og afgifter. Og det nytter altså ikke noget at fjerne en skat for så at indføre tre andre tåbelige skatter bagefter. Det svarer til at score et mål i første halvleg og lukke tre ind i anden halvleg. Så taber man kampen«, siger han.

Også Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at den nye ordning er et skridt tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forventes, at den nye ordning vil blive fremlagt af forhandlingsparterne fredag over middag.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. november 2011 kl. 02:31

Fri telefon kommer til at koste ca. 900-1000 kr. i skat, om året. Det må vist ikke siges at være meget, i forhold til det folk, der ikke har fri telefon, betaler for deres telefonforbrug i dagens Danmark? Hvad er problemet? Hvis arbejdsgiver ikke giver fri telefon skal man selv betale tusindvis af kroner. Hvis arbejdsgiver giver fri telefon koster det altså ca. 1000! Er det for galt? Hvad er problemet? Problemet er, hvis det som under multimediebeskatningen, bliver sådan, at man beskattes selvom man IKKE har fri telefon, blot fordi man har telefonen med hjem for at arbejdsgiveren kan ringe til een!!! Det der altså kan være galt er, at man bliver beskattet for telefoner man IKKE må bruge privat. Altså at man beskattes bare fordi telefonen er i lommen, selvom man kan blive fyret for at bruge den privat. Det er denne rådighedssondring der er syg. Ærgerligt hvis den sondring bæres videre fra multimediebeskatningens regler! Jeg synes i hvert tilfælde det er urimeligt at skulle betale for noget man IKKE har. Men har man fri telefon er det da rimeligt at se det som et løntillæg som skal beskattes. Og så er skat af 2500 kr. vel overordentligt rimeligt?

10
28. november 2011 kl. 09:00

Det kommer an på hvordan man ser det... Hvis jeg ringer min datter, fordi jeg har et jobopdrag, og kommer sernere hjem, så vurderer jeg det til at være et arbejdes relateret opkald... Hvis man datter ringer til mig, for jeg er ude på job, så anser jeg det også at være fordi jeg er på job, eller så ville hun jo talt til mig der hjemme... Disse kald er dog stadig gratis i de fleste firmaabonnement, så selv om man trækker det ind som privat, så synes det derfor urimelige at skal betale 100 kroner måneden, for noget jeg kunne løst for 20 kroner i måneden med taletidskort. Alt andet benytter jeg selv skype, messenger, e-mail for. Ikke alle som har fri telefon er talesyge, og ønsker at benytte sin tid med at tale over telefon....:-) Og arbejdsgiver skal jo stadig betale for dem som udnytter ordningen til at skabe sig en fortjeneste fra beskatningen i at være storforbruger. Dette er at flytte byrden over på arbejdsgiver. Det er derfor idiotisk at beskatte af telefon, da det automatisk medfører et pres på arbejdsgiver om at tilbyde fri telefon, hvis man skal være tilgængelige, som igen presser lønnen ned/on hold, da man er "kompenseret" med fri telefon, som får en værdi pr. måned. Så hvis man ikke kan sige nej til firmatelefonen, og få pengerne i hånden ? (Men stadig ønsker at være fleksibel for sin arbejdsgiver og have en telefon man kan nåes på, som firmaet kan regne med...) Det er ret ud for smålig. Telefon, PC med Internet, TV.. alt dette er i dag at vurdere som "menneske rett", og mon ikke selv dem som intet har, får disse ting ? :-) Så hvorfor beskatte noget som i dag er at betragte som en menneske rett? :-) Dette er for smålig, og er det beste bevis på at når det går dårlig i økonomien, så er vi vist kanibaler.

8
20. november 2011 kl. 00:38

Nu håber jeg ikke at de vise mænd ved SKAT kræver at vi alle underskriver en erklæring på at vi ikke vil anvende PC'en til nogen form for kommunikation med andre mennesker :) Skype minder grumme meget om telefoni. Omvendt kan man måske undgå at betale skat af sin telefon hvis man lover kun at anvende den til IP telefoni? Hvor er det åndsvagt!

7
18. november 2011 kl. 14:30

Det virker provokerende og bureaukratisk tumpet med disse punktskatter, samtidig med fx særlige fradragsbelønninger for at være i arbejde. Man giver lidt her, tager lidt der og finder så på endnu en kolonne i regnskabsføringens hellige millimeterretfærdighedsunivers. Det giver dybest set ingen mening at diskutere den slags på et højere plan med komplicerede argumenter om det ene eller andet rimelige i dit eller dat fradragssystem. En revolutionerende nyhed i forenklingens og logikkens navn kunne være fuldstændig at fjerne sådanne idiotiske komplikationer og lade nettoprovenuet fra fornuftens overdrev komme alle til gode. Jeg siger, indrømmet , noget meget generelt om et komplekst system. Men min pointe er, at alle disse indviklede, omkostningstunge og helt igennem irriterende, ja, nærmest initiativdræbende særordninger bør kunne underkastes et logisk eftersyn af skarpe og uvildige hjerner.

6
18. november 2011 kl. 11:33

Pressen kalder det vel "Smartphoneskat" fordi de tror at alle i (it)verdenen fører sig frem med firmabetalte iPhones eller Androids. Det er der jo så også en del der gør og det er i min optik meget få, hvor arbejdet er direkte afhængig af "Apps" på Smartphonen, så det har i de fleste tilfælde karakter af rent fryns. I gamle dage var det arbejdsgiveren der satte et kryds i feltet "Fri telefon" og sådan bliver det vel igen? Det er arbejdsgiveren der ved om de accepterer 100% privat brug af den firmabetalte telefon eller det blot er sådan som det også altid har været før mobiltelefonerne - nemlig at hvis man lige skal ringe til kommunen i arbejdstide - ja - så er det i rimeligt omfang OK at man benytter firmaets telefon på skrivebordet. Selv om jeg har en Nokia 6021 i forbindelse med arbejde, så forventer jeg ikke at den bliver markeret som fri telefon, da min arbejdsgiver mig bekendt ikke tillader privat brug ud over det jeg lige anførte ovenfor (og telefonregningerne checkes så vidt jeg ved).

5
18. november 2011 kl. 11:13

I den gamle ordning blev man SVJH ikke beskattet, hvis man vha. sin telefon kunne forbinde til virksomhedens netværk - dvs. hvis man brugte sin telefon (og muligvis også ADSL - jeg husker det ikke helt) som et reelt arbejdsredskab og ikke kun til at sende SMS'er til sine venner.

Denne undtagelse er formentlig mere relevant i dag, hvor telefoner er gået hen og blevet kraftfulde værktøjer (det er mere sandsynligt, at man kan bruge en smartphone til at forbinde til virksomhedens netværk end en Nokia 3310). Samtidig har udbredelsen af cloud-baserede løsninger som Google Apps gjort det nemmere and arbejde hjemmefra uden at bruge den firma-autoriserede laptop med MS Office.

Mon denne undtagelse også vil gælde efter nytår? I givet fald kan de fleste nok alligevel slippe for at blive beskattet.

2
18. november 2011 kl. 10:21

Jeg vil også gerne vide om det er skat på smartphone eller telefon generelt?

Skal man også betale, hvis man ikke må bruge sin telefon privat??????

4
18. november 2011 kl. 11:11

Nu skrives der jo fri telefon. Det går jeg da stærkt ud fra betyder det samme som med den gamle ordning. Er den til rent arbejdsmæssigt brug skal man jo selvfølgelig ikke betale. Betaler arbejdsgiver også for private samtaler så skal man betale skat af godet. Mht smartphone/telefonskat, så er det vel i bund og grund abonnementet/SIM kortet man skal tage stilling til. Jeg stiller selv en privat telefon til rådighed med SIM kort fra arbejdet da de telefoner vi har ikke er meget værd. Men bare fordi det er min egen telefon så slipper jeg jo ikke for hverken den gamle eller nye skat hvis arbejdet tillader privat brug på SIMkortet. Det er en jungle både for SKAT og borgere at finde en optimal løsning, derfor ville jeg mene at den gamle ordning, selv med dens mangler, var mere simpel og derfor et bedre valg. Kan ikke lige se hvordan man ellers skulle administrere det uden at skulle betale store summer fra SKAT til et super system med mange ansatte.

3
18. november 2011 kl. 10:30

Foreløbigt ved vi ikke mere, end hvad Politiken har hørt på gangene af Christiansborg, men Skatteministeriet forklarer den nye ordning i eftermiddag for pressen, og så følger vi op så hurtigt, vi kan.

vh.

Jesper, Version2

1
18. november 2011 kl. 10:14

"Smartphoneskat"? Er det et begreb I selv har opfundet? Jeg kan hverken i jeres eller i Politikens artikel se, at reglerne afhænger af om man benytter en smartphone med internet og touchskærm eller om man benytter en gammel Nokia med sort/hvid skærm?