Ny fildelingstjeneste er nærmest umulig at lukke for myndighederne

7. september 2016 kl. 13:324
Ny fildelingstjeneste er nærmest umulig at lukke for myndighederne
Illustration: Screendump.
Fildelingstjenesten Play, der er tilgængelig på netværket ZeroNet, udnytter crowdsourcing som værtskab for hjemmesider i P2P-stil frem for at benytte sig af en central server. Myndighederne er magtesløse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

The Pirate Bay var engang verdens største P2P-fildelingsside. På et tidspunkt foregik næsten 50 procent af verdens internettrafik gennem Bittorrent-netværket. Men vi så også The Pirate Bays fald fra tinderne, og vi hørte om netværkets ejere, der blev stillet over for en lang række sagsanlæg.

Nu er der kommet en ny spiller til byen. Der er tale om en platform, der efter sigende udgør en alvorlig trussel mod rettighedshaverne, selvom det måske ikke har været intentionen fra begyndelsen. Den er kendt under navnet ZeroNet, der mere er et serverbaseret netværk end et menneskedrevet netværk.

ZeroNet anvender en teknologi, der kombinerer kryptografien i Bitcoins og Bittorrent-netværk. Det skriver fossbytes.com.

ZeroNet

ZeroNet fungerer lidt på samme måde, som når man deler torrent-filer på et BitTorrent P2P-netværk. Den helt store forskel er, at på ZeroNet er det hjemmesiden, brugeren deler, og ikke den kopierede film eller serie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjemmesider, der bliver uploadet på ZeroNet, er ikke hosted på en central server, men af den bruger, der har adgang til siden. Hvis en ny bruger vil have adgang til hjemmesiden, får hjemmesiden de relevante filer fra eksisterende brugere.

Så hvis man som bruger får adgang til en hjemmeside på ZeroNet, hoster man simultant hjemmesiden fra sin egen computer, hvilket er en form for crash-proof-løsning, og det kan samtidigt sikre hjemmesidens eksistens, hvis eksempelvis myndighederne vil lukke siden.

For at benytte ZeroNet skal brugeren downloade en softwarepakke, der giver din computer bemyndigelse til at tilslutte sig netværket. Når brugeren er tilsluttet, er det muligt at uploade sin egen hjemmeside eller åbne eksisterende hjemmesider ved at skrive ZeroNet-URL’en i webbrowseren.

Magnet-links

En de facto-standard for fil-identificering ud fra indholdet ved kroptografering af værdier frem for deres lokalitet.

Magnet-links er særligt udbredte i peer-to-peer-fildelingsnetværker, fordi filerne ikke er afhængige af en konstant vært og kan genereres af alle, der allerede har adgang til filen.

Umuligt at lukke

Den første hjemmeside på det decentraliserede netværk er ’Play’: en simpel, men visuelt tiltrækkende magnet-link hosting-hjemmeside, der byder velkommen med en lang række film samt dertil hørende trailere fra YouTube.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så er der måske nogle, der tænker, at denne platform forstærker den virtuelle piratindustri, hvilket kun bidrager yderligere til de juridiske forpligtelser mod ZeroNet.

Men ifølge ZeroNet selv bryder de ikke nogle love, eftersom ZeroNet ikke selv er involveret i piratkopieringen.

Hjemmesider som Play bliver hosted af brugerne, hvilket i princippet gør hjemmesiderne sårbare over for sagsanlæg, men det kræver, at domstolene bringer et stort antal brugere i vidneskranken, hvilket er usandsynligt.

ZeroNet giver i sig selv ikke nogen form for anonymitet til deres brugere, men her kan brugeren benytte sig af ZeroNet kombineret med TOR for at sikre sig selv anonymitet.

Med så mange brugere, der hoster hjemmesiden på deres computere, har det her real-time opdaterede netværk i princippet potentialet til at overvinde enhver form for netværksnedbrud eller -lukning.

Selv hvis der kun er en enkelt bruger, der hoster en hjemmeside fra sin computer, virker det.

Det værste scenarie vil være, hvis alle brugere bliver afbrudt fra netværket. Hvis det sker, vil det givetvis gøre hjemmesiderne utilgængelige. Det virker dog som en utænkelig situation, eftersom populariteten af netværket kun er opadgående.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
8. september 2016 kl. 10:36

Alene ud fra overskriften tænker jeg "Nå, det er da dejligt" "Myndighederne" skal vel ikke bare sådan lige kunne lukke for services på internettet. Tænk hvis smtp blev lukket fordi nogen børnepornoterrorister havde brugt det.

2
7. september 2016 kl. 16:46

Det er ærgerligt at omtalen af ZeroNet så ensidigt fokuserer på ‘PLAY’ — og dobbelt ærgerligt når man oven i købet hævder at PLAY er »[d]en første hjemmeside på det decentraliserede netværk«, for det er simpelthen forkert. Men det er vel hvad der kommer ud af at skrive af efter andre…

Det er første man møder når man starter ZeroNet første gang er ZeroMail (decentraliseret email), ZeroBoard (en slags anonym “hej med dig”-tjeneste), ZeroTalk (en decentraliseret opslagstavle), ZeroBlog (decentraliseret blog) og GIF Time (sjove billeder fra brugerne), og som noget forholdvis nyt: ZeroMe (decentraliseret socialt netværk). Det er faktisk yderst almindeligt at nye brugere slet ikke kan finde PLAY overhovedet, men må spørge sig frem for overhovedet at finde sitet.

Det ville være klædeligt med en mere afbalanceret artikel, som bunder på erfaring fremfor afskrift.

1
7. september 2016 kl. 16:37

Decentraliseret tracking er prøvet før, men det er godt nok langsomt ift. en traditionel tracker. Det er umiddelbart min erfaring. Forskellen her er vel kun selve sitet er decentralt.