Ny fejl i Sundhedsplatformen: Fejl i medicinoplysninger hos 2.310 patienter

Illustration: Refn
Det er dybt problematisk at man ikke kan stole på oplysninger fra it-systemet, mener læger og sygeplejersker.

En fejl i it-systemet Sundhedsplatformen betyder, at der har stået forkerte oplysninger i Det Fælles Medicinkort hos 2.310 patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Læs også: Sundhedsreformen II – hvem leverer og implementerer den platform, der giver mest værdi?

Medicinkortet bruges af læger, sygeplejersker og sundhedspersonale til at orientere sig i, hvilket og hvor meget medicin en patient skal have. Fejlen består i, at det ikke er sikkert, medicinkortet opdateres under nogle omstændigheder og det kan være farligt, skriver DR.

Læs også: Sundhedsreformen kræver et valg mellem pest eller kolera: Sundhedsplatform eller den jyske model?

»Jeg bliver meget rystet. Jeg bliver urolig på sygeplejerskernes vegne, for de har brug for arbejdsredskaber, der understøtter patienternes sikkerhed. Men jeg bliver også urolig på patienternes vegne, for de skal kunne stole på de ordinationer, de får i sundhedsvæsenet,« siger Ulla Birk, der er kredsformand for sygeplejerskerne i Kreds Sjælland til DR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Knud Larsen

Data overføres heldigvis til min kopi af data, så jeg selv kan kontrollere. Det skete sidste gang ved behandlingen efter at samme datat var brugt et år var dosis pludselig fordoblet? Der løser jeg selv etiketten elelr ebder sygeplejersken om at læse det jeg mener der skal stå. Blandingenn var dermed lige til at smide ud, da holdbarheden er under en dag. Patienter må også selv vøre vågne og følge med

 • 0
 • 12
#3 Klavs Klavsen

Patienter må også selv vøre vågne og følge med

Det mener jeg er absurd - IT afdelingen bør have overvågning med alarmer så det straks opdages og der reageres prompte - såfremt synkronisering af data ikke er på plads indenfor meget kort tid.

Den kode der står for synkroniseringen skal jo bare været kodet ordentligt, så den fejler korrekt, hvis IKKE det går godt - så ved man det straks og kan løse problemet.

Hvis ikke de ser sig i stand til at gøre deres arbejde ordentligt, når nu der SKAL synkroniseres (*), så må de ganske rigtigt anskaffe sig et fornuftigere system, hvor patienter ikke risikerer liv og lemmer - når de typisk er allersvagest (og derfor er indlagt) - pga. elendige systemer, der sagtens KUNNE være bedre, hvis ikke et absurd bureaukrati gik imellem og købte utilstrækkelige løsninger, der kunne er vilje til at få i orden.

 • der burde ikke synkroniseres - patientdata burde være i et seperate system til KUN data - som alle andre systemer så kan kommunikere med - på den måde kunne man også sikre sig at audit regler osv. er på plads det ENE sted - istedet for at X antal systemer skal "være helt på plads".
 • 14
 • 0
#5 Albert Nielsen
 • 5
 • 0
#7 Knud Larsen

Min kommentar var ikke en undskyldning for systemet, men en konstatering hvor galt det er. jeg har også noteret mig at lægen, når der skla skrives mere medicin ud skal igennem flere vinduer med ad hoc fri tekst, hvor for er der ikke mulighed for at kopiere tidligere udskrevet, der er det mest oplagte for kræft patienter.

Det tyder ikke på at det er let for personalet at bruge, og det fører som vist til alvorlige fejl.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere