Ny fejl i Sundhedsplatformen: Fejl i medicinoplysninger hos 2.310 patienter

10. august 2020 kl. 10:387
Ny fejl i Sundhedsplatformen: Fejl i medicinoplysninger hos 2.310 patienter
Illustration: Refn.
Det er dybt problematisk at man ikke kan stole på oplysninger fra it-systemet, mener læger og sygeplejersker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En fejl i it-systemet Sundhedsplatformen betyder, at der har stået forkerte oplysninger i Det Fælles Medicinkort hos 2.310 patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medicinkortet bruges af læger, sygeplejersker og sundhedspersonale til at orientere sig i, hvilket og hvor meget medicin en patient skal have. Fejlen består i, at det ikke er sikkert, medicinkortet opdateres under nogle omstændigheder og det kan være farligt, skriver DR.

»Jeg bliver meget rystet. Jeg bliver urolig på sygeplejerskernes vegne, for de har brug for arbejdsredskaber, der understøtter patienternes sikkerhed. Men jeg bliver også urolig på patienternes vegne, for de skal kunne stole på de ordinationer, de får i sundhedsvæsenet,« siger Ulla Birk, der er kredsformand for sygeplejerskerne i Kreds Sjælland til DR.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
11. august 2020 kl. 11:09

Min kommentar var ikke en undskyldning for systemet, men en konstatering hvor galt det er. jeg har også noteret mig at lægen, når der skla skrives mere medicin ud skal igennem flere vinduer med ad hoc fri tekst, hvor for er der ikke mulighed for at kopiere tidligere udskrevet, der er det mest oplagte for kræft patienter.

Det tyder ikke på at det er let for personalet at bruge, og det fører som vist til alvorlige fejl.

4
10. august 2020 kl. 13:01

Vi hører om mange tekniske problemer med Sundhedsplatformen, som resulterer i fejl i forhold til patienterne. Hvordan ser det ud tilsvarende med systemet fra Systematic? Jeg efterlyser en sammenligning af de 2 systemers tekniske formåen.

3
10. august 2020 kl. 12:56

Patienter må også selv vøre vågne og følge med

Det mener jeg er absurd - IT afdelingen bør have overvågning med alarmer så det straks opdages og der reageres prompte - såfremt synkronisering af data ikke er på plads indenfor meget kort tid.

Den kode der står for synkroniseringen skal jo bare været kodet ordentligt, så den fejler korrekt, hvis IKKE det går godt - så ved man det straks og kan løse problemet.

Hvis ikke de ser sig i stand til at gøre deres arbejde ordentligt, når nu der SKAL synkroniseres (*), så må de ganske rigtigt anskaffe sig et fornuftigere system, hvor patienter ikke risikerer liv og lemmer - når de typisk er allersvagest (og derfor er indlagt) - pga. elendige systemer, der sagtens KUNNE være bedre, hvis ikke et absurd bureaukrati gik imellem og købte utilstrækkelige løsninger, der kunne er vilje til at få i orden.

  • der burde ikke synkroniseres - patientdata burde være i et seperate system til KUN data - som alle andre systemer så kan kommunikere med - på den måde kunne man også sikre sig at audit regler osv. er på plads det ENE sted - istedet for at X antal systemer skal "være helt på plads".
2
10. august 2020 kl. 11:37

Data overføres heldigvis til min kopi af data, så jeg selv kan kontrollere. Det skete sidste gang ved behandlingen efter at samme datat var brugt et år var dosis pludselig fordoblet? Der løser jeg selv etiketten elelr ebder sygeplejersken om at læse det jeg mener der skal stå. Blandingenn var dermed lige til at smide ud, da holdbarheden er under en dag. Patienter må også selv vøre vågne og følge med

1
10. august 2020 kl. 10:52

Måske sygehus bare skal gå tilbage til papir journal, i det mindste indtil de får sparede nok penge sammen til af slippe for det nyværende system.