Ny Facebook-funktion skal få unge danskere til at stemme

Facebook lancerer en ny knap, der viser at brugeren har stemt til folketingsvalget. Det skal få de unge til at påvirke hinanden til at stemme.

Facebook lancerer en »jeg har stemt« knap i Danmark, der giver brugere over 18 år mulighed for at markere, at de har stemt ved det kommende folketingsvalg.

Det skriver Politiko.

Knappen bliver tilgængelig for brugerne på selve valgdagen, og Thomas Myrup Kristensen, der er direktør for Facebooks Public Policy i Norden, forklarer, at det primært er de unge, man håber at påvirke med den nye funktion.

»Håbet er, at knappen kan have en effekt på specielt førstegangsvælgere og måske hjælpe til at sikre, at de kommer ned for at stemme,« siger han.

Læs også: Fejl ved test af CMS udløste falsk valg-alarm til DR-brugere

Facebook introducerede en tilsvarende funktion i USA i forbindelse med præsidentvalget i 2012, og i den sammenhæng viste en undersøgelse fra University of California, at det havde en effekt.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet vurderer, at det også kan rykke noget i Danmark, da det er en social handling at stemme herhjemme.

»Unge er meget på Facebook, og det kan godt have en positiv påvirkning på deltagelsen, fordi man ser, at andre stemmer,« siger han.

Han påpeger dog, at da betydningen vil være lille, da valgdeltagelsen allerede er høj i Danmark.

Udover USA er funktionen også taget i brug i Storbritannien og Israel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Gert G. Larsen

Om lidt kommer der vel en "Jeg har stemt på ..."-funktion på Facebook.
Så kommer valgresultaterne hurtigere på Facebook end på TV.
Indtil medierne opdager funktionen. Så høster de også valgresultaterne fra Facebook.
Så opdager folketinget funktionen. Så kan det lige så godt blive en lovlig måde at stemme på, da det både er billigere, og giver højere valgdeltagelse.

...der ryger måske en smule privatliv i svinget, men hvem bekymrer sig også om det i dag?

...

 • 0
 • 2
Jeppe Toustrup

Jeg er ret sikker på det kun er en knap der siger "Jeg har stemt!" og ikke noget om hvem man har stemt på. Det passer jo også udmærket med formålet fra Facebooks side - at få flere til at stemme. Hvis man nu ser at en stor del af sine venner har sat at de har stemt, så kan man måske også selv lettere lokkes til at gøre det.

Om det så øger chancen for at folk offentliggør hvad de har stemt på, skal jeg så ikke kunne sige.

 • 2
 • 0
Peter Jensen

Hvis ikke de unge stemmer på et informeret grundlag og forstår alvoren og konsekvenserne af det de stemmer på, så synes jeg hellere de skulle lade være.

At stemme mere eller mindre tilfældigt bare fordi det skal være "sejt at stemme" er idiotisk og samfundsnedbrydende.

 • 4
 • 1
Henrik Madsen

At stemme mere eller mindre tilfældigt bare fordi det skal være "sejt at stemme" er idiotisk og samfundsnedbrydende.

Lidt ala når deltageren i "Hvem vil være millionær" får lov at spørge publikum.

ALLE publikummer skal svare, også dem som ikke aner hvad svaret er.

Det betyder at det kun er de rigtigt nemme spørgsmål i starten man kan have glæde af at spørge publikum om for så snart spørgsmålene bliver sværere så drukner det rigtige svar fra de 2 blandt publikum som kender svaret i gættene fra alle dem som ikke aner hvad svaret er.

 • 1
 • 0
Peter Stricker

Afstemning er efter hvad jeg ved hemmelig i danmark.


Det ændrer en Facebook knap heller ikke på. Det har altid været lovligt at påstå, at man har stemt, og også angive, hvem man har stemt på. Dette benyttes i stor stil af Gallup og andre opinionsinstitutter.

Valghemmeligheden sikrer, at man ikke kan bevise sin påstand. Dermed kan man heller ikke afkræves en bestemt stemmeafgivelse.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere