Ny EU-strategi åbner e-handelen i Europa

Jean-Claude Juncker og EU-Kommissionen har fremlagt en ny strategi, der skal skabe et digitalt indre marked i EU. Det skal åbne e-handelen og skabe øget vækst for 415 millioner euro om året.

EU-Kommissionen har fremlagt en længe ventet strategi med en række initiativer, der skal forbedre det indre digital marked i EU.

Strategien skal gøre 28 digitale markeder til ét, og den indeholder helt konkret 16 forslag, der blandt andet skal harmonisere landenes regler for forbrugerbeskyttelse, gøre pakkelevering billigere og slå ned på ubegrundet geografisk blokering.

»Jeg vil se, at alle kunder får det bedste tilbud, og at alle virksomheder får adgang til det størst mulige marked, uanset hvor de befinder sig i Europa. For præcis et år siden lovede jeg at gøre det til en af mine højeste prioriteter at skabe et fuldt ud digitalt indre marked i EU. Det løfte indfrier vi i dag. De 16 trin i vores strategi for et digitalt indre marked vil hjælpe os med at skabe et indre marked, der passer til den digitale tidsalder,« udtaler kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Læs også: Overraskende valg af EU’s kommende "it-kommissær"

Strategien skal nu være grundlag for konkrete lovforslag, og EU-Kommissionen forventer, at initiativerne vil skabe øget vækst for mere end 3 milliarder kroner om året, hvis de gennemføres, ligesom de også forventes at skabe hundredetusinder af nye job i de 28 medlemslande.

Du kan se de 16 forslag fra EU-Kommissionen her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Nielsen

Hvordan defineres "ubegrundet geografisk blokering" helt præcist?

I pressemeddelelsen nævnes omstilling til en lokal hjemmeside med højere priser og det at nægter forbrugere adgang til et websted på grundlag af, hvor de befinder sig.

Betyder det, at vi får adgang til at købe Netflix til engelske priser, og at vi får adgang til det indhold, der pt. er begrænset til andre EU-lande?

Skal resten af europæerne have adgang til at se de programmer, som f.eks. danske udbydere som DR og TV 2 og engelske udbydere som Sky stiller til rådighed på deres streamingtjenester? Inkl. programmer, som ikke er egenproducerede? Hvad vil der i så fald ske med priserne på rettighederne?

Der skrives lidt om det i pkt. 6 og 7, men det bliver spændende at se, hvordan forslagene rent faktisk bliver gennemført.

 • 0
 • 0
#4 Ivo Santos

Det kan spares temmelig mange mia. ved at der kun eksistere et EU hovedsæde, og ikke to. Det kan hentes flere mia. ved at tvinge de ultra-rige, samt de ultra-store multinationale selskaber til rent faktisk at betale skat i EU.

 • 2
 • 0
#5 Kim Wittenburg Kolbe

Jeg undres? Hvorledes tænker man, at der med nye regler skal skabes/opnås et merforbrug på 415 Mio Euro? Der kan højst blive tale om lidt omfordeling af forbrugernes køb. Det indre digitale marked er her allerede, men det har EU Kommissionen ikke fattet endnu. At det også oveni købet skulle skabe 3,8 millioner ny jobs? Det er påstande helt hen i vejret.

PS.: Kommissionen har også lovet, at den foreslåede TTIP handelsaftale med USA også vil udløse millionvis af jobs og lige så fantasifulde økonomiske fordele? Sig mig engang, hvor har de mennesker deres hoveder, det er jo fantasier, der kun skal "sælge" EU til de uforstående befolkninger.

 • 2
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Det er lidt en blandet landhandel af forslag, der mest af alt ser ud til at være et forsøg på at se ud som om man gør noget.

Forslag 1 om harmonisering af EU-regler for aftaler og forbrugerbeskyttelse virker mest af alt som om de vil ændre det nuværende minimumsdirektiv hvor medlemsstaterne individuelt kan vedtage bedre beskyttelse til totalharmonisering hvor alle stater skal have samme beskyttelsesniveau. Det kan betyde en forringelse af forbrugerbeskyttelsen i Danmark.

Forslag 3 om mere effektiv og billigere pakkelevering er interessant hvordan de vil få indført i lande der har privatiseret og liberaliseret postmarkedet.

Forslag 5 om at "udpege potentielle konkurrenceproblemer" er en potentiel god syltekrukke. Selvfølgelig skal arbejde forberedes ordentligt, men der er ikke et egentligt tiltag i min bog, men et forarbejde til et tiltag.

Forslag 6 om en moderne mere europæisk ophavsret... Held og lykke!

Og så er der den gode: Forslag 8 om at nedbringe den administrative byrde på grund af forskellige momsordninger. Det er stik imod de ændringer på momsområdet der blev udført per 1 januar, og det var ikke fordi kommisionen ikke var advaret om at det ville betyde en betydelig ekstrabyrde på de små og mellemstore handlende.

 • 0
 • 0
#9 Ole Pedersen

Betyder det, at vi får adgang til at købe Netflix til engelske priser, og at vi får adgang til det indhold, der pt. er begrænset til andre EU-lande?

Hvis du ser nærmere på videoen i pressemeddelelsen, så bruges der faktisk et eksempel med en hollandsk dokumentar, der ikke kan vises på en tablet i et andet land. Så det antyder da kraftigt, at det bl.a. er lige præcis de landeblokeringer, som de vil forbyde...

 • 1
 • 0
#10 Ole Pedersen

Forslag 3 om mere effektiv og billigere pakkelevering er interessant hvordan de vil få indført i lande der har privatiseret og liberaliseret postmarkedet.

Formentlig på samme måde, som de arbejder på at fjerne roamingpriserne på telefoni internt i EU: Forbud mod at forlange forskellige priser på pakker afhængig af destinationslandet i EU.

Så kunne man umiddelbart tro, at det ville give dyrere indenlandske pakkepriser. Men hvis man ser på, at det idag er billigere at få sendt pakker fra Sverige, England og Tyskland til Danmark, end at sende en pakke fra Slagelse til Køge, er det ret åbenlyst at den øgede konkurrence på pakkedistributionen vil faktisk kunne få de danske pakkepriser til at falde ved manøvren.

Eksempel: 2 kg pakke fra Dk til Tyskland: 239,50 (275,- på posthuset) 2 kg pakke fra Tyskland til Dk: 65,93 kr. som privatperson

Som det ses vil der være seriøst store gevinster at hente ved øget konkurrence på pakkedistributionen over landegrænserne...

 • 0
 • 0
#11 Ole Pedersen

Hvorledes tænker man, at der med nye regler skal skabes/opnås et merforbrug på 415 Mio Euro?

Det er grundlæggende samfundsøkonomi: Eksempel: Du køber en vare til 100 kr. i Danmark. Hvis du i stedet kunne købe nøjagtig samme vare i England til 50 kr. Så har du din vare som du skulle bruge, men du har yderligere 50 kr. som du kan bruge til yderligere køb. Det er på den måde, at der skabes mere værdi ved øget konkurrence.

Taberen bliver så den danske forhandler, der skulle have 100 kr. for varen. Han må så se på, om han har for høje omkostninger eller om han har en for høj fortjeneste på varen (måske fordi han var den eneste i Dk, der sælger varen)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere