Ny EU-dom undsiger danske logningsregler

7. april 2022 kl. 09:054
Ny EU-dom undsiger danske logningsregler
Illustration: Pierre-Olivier/Bigstock.
En ny dom fra EU-Domstolen går i rette med den netop ikrafttrådte danske lov om logningsregler. Myndighederne vil overveje betydningen, men ifølge Institut for Menneskerettigheder er dommen utvetydig.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Domstolen afsagde tirsdag dom i en sag fra Irland, der betyder, at justitsministeriet umiddelbart vurderer, at politiet under efterforskning af grov kriminalitet ikke kan få adgang til trafikdata logget generelt og udifferentieret af teleudbyderne, selv hvis det er med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed.

Læs også: Endeligt nederlag i højesteret: Den danske telelogning overlever

Dommen er blevet afsagt under en uge efter, at en ny lov i Danmark ellers trådte i kraft, der betyder, at politiet kan netop dette.

»Det er rigtig ærgerligt, at EU-Domstolen er kommet frem til dette resultat. Det vil få konsekvenser for politiets efterforskning af grov kriminalitet som bandekriminalitet og voldtægt. Det er vigtigt for mig at understrege, at dommen ikke ændrer på, at teleudbyderne fortsat er forpligtede til at logge generelt og udifferentieret med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed,« siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tidligere generaladvokat ved EU-Domstolen kritiserer Hækkerups lognings-forslag

Justitsministeriet, Rigspolitiet og Rigsadvokaten vil nu overveje dommens betydning for politiets indhentning af loggede oplysninger i konkrete sager, men ifølge direktør for Institut for Menneskerettigheder Louise Holck, er der ikke så meget at overveje.

»Det er en klar dom, der endegyldig slår fast, at den lovgivning, som netop er trådt i kraft, er i strid med EU-Domstolens praksis og dermed Danmarks internationale forpligtelser,« siger hun til Jyllands-Posten.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. april 2022 kl. 13:01

"Det er vigtigt for mig at understrege, at dommen ikke ændrer på, at teleudbyderne fortsat er forpligtede til at logge generelt og udifferentieret med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed,« siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse."

Er det så i orden i henhold til GDPR? Og hvor længe skal det så gemmes?

3
7. maj 2022 kl. 19:59

Anne-Marie Krogsbøll skrev: Er det så i orden i henhold til GDPR?

Eller var det derfor "Hakkedrengen" fik så travlt med at komme ud forleden?

1
10. april 2022 kl. 15:07

Godt det blev slået fast.