Ny EU-dom mod dataindsamling er mavepuster til britisk overvågning

En omfattende britisk lov om internetovervågning kan være gjort ulovlig af ny EU-dom, der forbyder uhæmmet dataindsamling.

Det er ulovligt for regeringer at indsamle generel elektronisk kommunikation, fastslår EU's højeste domstol i ny afgørelse.

Dommen kan få konsekvenser for den britiske logningslovgivning, der netop blev vedtaget i slutningen af november og siden er blevet omtalt som den mest ekstreme overvågningslov nogensinde i et demokrati af privacy-organisationer.

Med den endelige EU-dom er der udsigt til, at loven - med den formelle titel Investigatory Powers Act - kan blive udfordret ved domstolen.

Det skriver The Guardian.

Læs også: Længe ventet EU-dom: Teleselskabers massive dataindsamling er ulovlig

Frem for generel og udifferentieret dataindsamling har regeringen ret til at udføre målrettet overvågning af trafik- og lokationsdata - og kun for at bekæmpe alvorlig kriminalitet, lyder det i den længe ventede dom fra EU.

'Lovgivning, der foreskriver en generel og udifferentieret indsamling af data, kræver ikke, at der er et forhold mellem dataen, som indsamles, og en trussel mod den offentlige sikkerhed,' lyder det i afgørelsens argumentation.

Den type lovgivning vil derfor ikke begrænse sig til at indsamle data om personer, der sandsynligvis har været involveret i en alvorlig forbrydelse.

Læs også: Storbritannien har netop vedtaget: »Den mest ekstreme overvågnings-lov nogensinde i et demokrati«

Den type national lovgivning overskrider derfor begrænsningerne for, hvad der er strengt nødvendigt - og kan ikke retfærdiggøres i et demokratisk samfund, fortsætter domstolen, der har taget udgangspunkt i det europæiske charter om grundlæggende rettigheder.

»Dommen viser, at det er uproduktivt at haste nye love gennem parlamentet uden ordentlig kontrol,« siger Tom Watson, der sidder i det britiske parlament for Labour.

Martha Spurrier, direktør for menneskerettighedsorganisationen Liberty, siger til avisen:

»Dagens dom opretholder det britiske folks ret til ikke at få deres personlige liv udspioneret uden god grund og uden en uafhængig dommerkendelse.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Kjems

Kan brexit ikke netop betyde, at de er ligeglade?

Der er sjældent de store konsekvenser ved at et land ignorerer EU-domstolen og ville hammeren nå at falde inden udtrædelsen effektueres?

  • 4
  • 1
Jan Gundtofte-Bruun

Det er ulovligt for regeringer at indsamle generel elektronisk kommunikation, fastslår EU's højeste domstol i ny afgørelse.

Er der en venlig sjæl på Christiansborg, som vil forfatte et skilt af en passende størrelse til Søren Pind og co?

  • 4
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere