Ny EU-dom gør ACTA-kritikeres frygt til skamme
En ny EU-dom gør det nu klart, at sociale netværk og internetudbydere ikke kan blive pålagt systematisk overvågning for at afsløre piratkopiring. Det skriver Politiken.
Rettighedshavernes ret til at beskytte deres materiale vejer ikke tungere end retten til beskyttelsen af personlige oplysninger og informationsfriheden. Det fastslår dommen, som faldt i sidste uge.
Søren Sandfeld Jacobsen er professor på Aalborg Universitet og førende ekspert på området. Han mener, dommen bør mane ACTA-modstandernes frygt om overvågningssamfund til jorden.
»Jeg kan ikke med min bedste vilje se, at der er noget grundlag for bekymringen, i hvert fald ikke i Europa. EU-domstolen har gjort det klart, at der ikke kan blive tale om generel overvågning, og det kan ACTA ikke ændre på. Hvis kunstnerne havde håbet, at ACTA ville få den betydning, så er det snarere dem, der skulle gå på gaden i protest,« udtaler Søren Sandfeld Jakobsen til Politiken.
ACTA-aktivister er ikke overbevist
Talsmand for Stop ACTA i Danmark, Henrik Chulu, mener stadig der er god grund til at gå på gaden i protest.
»Hele tankegangen i ACTA er indrettet på den gamle verden og hæmmer opfindelsen af nye forretningsmodeller og udviklingen af den digitale verden. Og selv om vi ikke direkte bliver pålagt at lave noget om i Danmark, så vil det blive sværere at rulle lovgivning tilbage, som i fremtiden vil vise sig at være uhensigtsmæssig,« udtaler Henrik Chulu.
Henrik Chulu får opbakning fra teleindustrien, for Teleselskabernes Interesseorganisation, som omfatter blandt andet TDC, Telia og Telenor, støtter op om aktivisterne.
»ACTA er en del af en international trend, hvor man forsøger at begrænse friheden på internettet. Den er uklar og åben for fortolkning, og vi har ingen sikkerhed for, hvor det kan føre hen,« siger organisationens direktør, Jakob Willer, til Politiken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.