Ny ekspert-analyse: Bandlysning af Huawei vil få alvorlige konsekvenser for 5G-udbygning i Europa

Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images
Selskabets produkter er meget udbredte blandt europæiske operatører.

Den kinesiske mobilgigant Huawei er i stormvejr som følge af de mange spionagebeskyldninger, og selskabet har nu et særligt køligt forhold til USA, efter at landet har ‘sortlistet’ dem.

Naturligt nok er mange begyndt at frygte, at tilsvarende reaktioner også vil finde sted i Europa. Nu tyder en ny rapport på, at en bandlysning af kinesiske aktører på vores eget kontinent kan risikere at få alvorlige konsekvenser for den igangværende 5G-udbygning.

Kan øge omkostningerne med 55 milliarder euro

Nyhedsbureauet Reuters har fået indblik i en industrianalyse, som anslår, at en bandlysning af indkøb af telekomudstyr fra Huawei og ZTE vil øge omkostningerne knyttet til 5G-udbygning med så meget som 55 milliarder euro.

Derudover vil 5G-udbygningen anslagsvis forsinkes med omkring 18 måneder, hvis kinesiske teleselskaber udelukkes fra det europæiske marked.

Den nye konsekvensanalyse er en del af en rapport udarbejdet af interesseorganisasjonen GSM Association, som repræsenterer omkring 750 mobiloperatører globalt, deriblandt Telenor og Telia.

GSM Association skal ifølge Reuters allerede have udtrykt bekymring for konsekvenserne af en eventuel bandlysning af Huawei, da selskabets produkter er meget udbredte blandt europæiske operatører. Kilder har hævdet, at Huawei er en vigtig støttespiller for organisationen.

Interesseorganisationen har beregnet, at Huawei og ZTE tilsammen har en markedsandel på omkring 40 procent inden levering af mobiludstyr til EU-markedet.

Øget konkurrence fra Nokia

I GSM Associations rapport er en stor del af ekstraomkostningerne knyttet til højere udgifter som følge af betydeligt reduceret konkurrence i mobiludstyrmarkedet og til nødvendigheden af at erstatte eksisterende infrastruktur før implementeringen af 5G-opgraderingerne.

Huawei-konkurrenten Nokia hævder imidlertid, at omkostningerne er overdrevne. Selskabet udtalte til Reuters, at deres løsning indebærer at lægge 5G-udstyr oven på eksisterende 4G-udstyr, hvilket gør ombytning af udstyr unødvendigt og omkostningerne meget lavere.

Nokia er allerede blevet en stor aktør inden for levering af 5G-udstyr. I en pressemedddelelse publiceret tidligere denne måned hævdede selskabet, at de nu har opnået 42 kommercielle 5G-aftaler, hvilket efter sigende er mere end nogen anden aktør.

Selskabet har blandt andet indgået en samarbejdsaftale med Nokia for at modernisere de mobile kernenet i Norge, Sverige og Danmark.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kenneth Schack Banner

Nokia blev da opkøbt af Microsoft, som er i USA... Huawei B525-A23 har flere software fejl som betyder at Google overvåger ens trafik (Dette gælder fomentligt flere enheder også selvom man ændrer på indstillingerne, så overvåger Google enheden). Hvis Nokia overtager, så tillader Europa at USA overvåger os endnu mere.. Hvad er der smart i det? Se mod Edward Snowdens dokumentation om hvor syge de er i USA.. Hvis Kina ryger, hvad så med Apple produkter? Hvem refundere vores udgifter? Staten eller USA? Ingen formentligt.. forbrugerne er efterladt til sig selv.. Det her er det rene ragnarok!

  • 2
  • 4
#4 Michael Cederberg

... når det spredes ud over en årerække på alle europæiske lande. Og set i lyset af at Nokia og Ericsson står klar til at tage over, så vil dette give et passende spark til en skrantende europæisk tech-industri.

Telekommunikation er central og strategisk teknologi for lande. Jeg vil hellere have at danske netværk er opbygget af teknologi fra lande der har samme værdisæt som os. Hvor vi har et (desværre for svagt) europæisk retssystem der kan sikre at det er europæiske interesser der varetages.

Dem der ruller et 5G netværk ud i et land vil sidde med en gigantisk lyttestation der kan følge med i næsten alt hvad der sker. De sidder også med en kæmpe OFF-knap der i praksis kan forhindre rigtigt meget telekommunikation - ikke kun det pågældne telenetværk.

  • 2
  • 2
#5 Per Larsen

Det er da udmærket, at der skabes arbejdspladser på den baggrund i EU mv. Hvorfor skal vi støtte et stort diktatur, og fortsat miste arbejdspladser til den asiatiske stormagt.

Det er ok at betale mere for varen her, det styrker vores position globalt, og mindsker uafhængighed. Det er det modsatte af øgede omkostninger. Spionage eller ikke.

mvh.

  • 2
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere